Hlavní obsah

Rusko chce za prezidenta Ukrajiny dosadit Janukovyče odsouzeného za vlastizradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalý proruský prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč je v Minsku a Kreml ho připravuje na „speciální operaci“, píše ukrajinská agentura Unian s odvoláním na zdroje v ukrajinské rozvědce. Rusko se podle jednoho ze scénářů pokusí Janukovyče prohlásit za „prezidenta Ukrajiny“. Janukovyč byl na Ukrajině již dříve odsouzen za vlastizradu.

Foto: Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Článek

„Získané informace naznačují možnou přípravu informační operace nebo akce ze strany Kremlu s cílem vrátit bývalého prezidenta Janukovyče na Ukrajinu nebo v blízké budoucnosti zveřejnit jeho jménem výzvu ukrajinskému lidu,“ napsal deník Ukrajinska pravda s odvoláním na informace z rozvědky.

Exprezident byl na Ukrajině již dříve odsouzen na 13 let za vlastizradu.

Janukovyče v roce 2014 svrhla lidová revolta v Kyjevě poté, co odmítl smlouvu o spolupráci Ukrajiny s Evropskou unií. Po vlně protestů, která vešla ve známost jako Euromajdan, se vlády v zemi ujala prozápadní politická reprezentace. Následovala ruská anexe poloostrova Krym a vypuknutí ozbrojeného povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Zelenskyj na plénu EP: Když bude EU s Ukrajinou, může být náš boj vítězný

Zahraniční

Exprezident všechna obvinění, kvůli kterým byl v roce 2019 v Kyjevě v nepřítomnosti odsouzen ke 13 letům vězení za vlastizradu a napomáhání agresivní válce Ruska proti Ukrajině, odmítl. Odsuzující verdikt podle něj „nadiktoval“ nový ukrajinský režim, rozhodnutí „nemá nic společného se zákonem“ a „vše je postaveno na lži a nenávisti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám