Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Rusko a Ukrajina se dohodly na humanitárních koridorech a možném dočasném příměří

Svět

  13:19aktualizováno  20:00
V Bělorusku skončilo druhé kolo rozhovorů mezi vyjednavači Ruska a Ukrajiny. Podle vůdce ruské delegace Vladimir Medinského se Rusko a Ukrajina dohodly, že podpoří myšlenku humanitárních koridorů pro evakuace a možného dočasného příměří. Ukrajinci uvedli, že nedosáhli výsledků, které chtěli, další kolo jednání by se mělo uskutečnit začátkem příštího týdne.

Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Michail Podoljak řekl agentuře Reuters, že neobdrželi „výsledky, se kterými jsme počítali“. Třetí kolo rozhovorů by mělo pokračovat z kraje příštího týdne, dodal.  Medinskij si myslí, že se podařilo vyjednavačům dosáhnout „podstatného pokroku“. 

„Okamžité příměří, odložení zbraní, zřízení humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů ze zničených nebo neustále ostřelovaných vesnic a měst,“ jmenoval Podoljak na Twitteru několik stěžejních bodů rozhovorů před zahájením druhého kola. 

Dohoda o zřízení humanitárních koridorů je podle Ukrajinců zásadní, neboť by umožnila humanitárním pracovníkům dostat k lidem v nouzi zásoby léků a potravin.

Ukrajinská delegace, ve které je vedle Podoljaka také šéf proprezidentské frakce David Arahamia či ministr obrany Oleksij Reznikov, chce docílit návratu do stavu před ruskou invazí. „Ukrajina na jednáních s Ruskem neustoupí v otázkách své územní celistvosti. O tom nemůže být řeči,“ uvedl ve čtvrtek ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Moskva podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova žádá od Kyjeva, aby uznal Krym za součást Ruska, uznal nezávislost separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky v hranicích Doněcké a Luhanské oblasti a přistoupil na demilitarizaci Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin za cíle operace označil demilitarizaci a „denacifikaci“ sousední země.

Na záběrech z jednání, které se konalo v oblasti Brestu na bělorusko-polské hranici, jsou vidět členové obou delegací. Zatímco ti ukrajinští na sobě mají vojenské khaki oblečení i obuv, ruští vyjednávači jsou v oblecích a kravatách.

Putin ve čtvrtečním telefonátu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem řekl, že Moskva trvá na odzbrojení Ukrajiny a její kapitulaci. Putin zdůraznil, že cílů vojenské „speciální operace“, jak Rusko válce říká, bude dosaženo v každém případě. „Pokusy získat čas protahováním jednání vedou pouze ke stupňování požadavků vůči Kyjevu,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl přímé jednání s Putinem. „Co vlastně chceš? Jestli nechceš opustit naši zemi hned, sedni si se mnou ke stolu a promluvíme si. Netřeba být od sebe 30 metrů jako s Macronem nebo Scholzem. Já jsem obyčejný chlapík, nekoušu. Čeho se bojíš? Nejsme hrozba pro nikoho,“ vyzval Zelenskyj svého ruského protějška k jednání prostřednictvím televizní kamery:

Pořád je naděje na diplomacii, říká analytik

Analytik Christian Mölling z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) ve čtvrtek uvedl, že poté, co se ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi nepodařilo naplnit jeho válečný plán a rychle získat celou Ukrajinu, vidí ve zpomalení ruského postupu naději na diplomacii.

„Čím více času bude Rusko potřebovat, tím více pravděpodobné budou možnosti jednání. A když bude intenzita útoku zpomalena, případně dokonce zastavena, pak se dostaneme k větší účinnosti sankcí,“ řekl.

Mölling dodal, že tvrdé sankce, které Západ na Putinův režim uvalil, nejsou rychlým odvetným prostředkem, neboť jejich dopady budou nejcitelnější ve střednědobém horizontu.

Mölling nepochybuje, že Putin na Ukrajinu zaútočil, aby ji zbavil nezávislosti. „Putinův plán je jistě kompletní dobytí Ukrajiny, vymazání suverénní Ukrajiny z mapy světa,“ řekl. 

„Když se mu to nepodaří a v nějaké osekané formě se Ukrajina udrží, ať již s Kyjevem, nebo bez Kyjeva, bude to základní předpoklad pro její možnou obnovu,“ uvedl. Pokud Ukrajina padne, bude podle tohoto experta na bezpečnost a obranu důležitý rychlý vznik exilové vlády.

Autoři: ,

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...