Hlavní obsah

Ukrajinský odstřelovač zabil významného ruského generála s medailí za Krym

Foto: Profimedia.cz

Snímek ruských vojáků.

Reklama

Ruská armáda přišla o vysoce postaveného a důležitého člena velení. Podle zahraničních médií zabil generála Andreje Suchověckije ve středu ukrajinský snajpr. Kromě vojska je jeho smrt ránou i přímo pro Vladimira Putina.

Článek

Během bojů na Ukrajině padl vysoce postavený ruský generál Andrej Suchověckij. Podle odborníků je ztráta tohoto zástupce velitele 41. jednotky pozemních sil spadající pod ruský Střední vojenský okruh hořkou ranou pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

Andrej Suchověckij je prozatím zdaleka nejvýše postavenou ruskou osobností, která dosud v této válce padla. Podle vojenských zdrojů Suchověckého zabil ve středu ukrajinský odstřelovač. Úmrtí 47letého generálmajora na sociální síti VKontakte potvrdila tamní média i jeho kolega Sergej Čipilev.

Smrt „generála“ v projevu ruskému lidu zmínil i Vladimir Putin. Že tím nepřímo hovořil o  Suchověckém, potvrdila místní důstojnická organizace v Krasnodarském kraji na jihu Ruska. Podle médií je jeho smrt dalším důkazem, že Putinova invaze neprobíhá tak, jak si představoval.

Andrej Suchověckij byl uznávaným výsadkářem, který často působil v misích na „nepřátelském území“. Server The Independent píše, že Suchověckij získal vyznamenání za roli při anexi Krymu.

Jeho kolega Sergej Čipilev, zástupce ruské veteránské skupiny Combat Brotherhood, na sociálních sítích napsal: „S velkou bolestí jsme se dozvěděli tragickou zprávu o smrti našeho přítele, generálmajora Andreje Suchověckého, na území Ukrajiny během speciální operace. Vyjadřujeme hlubokou soustrast jeho rodině.“

O jeho smrti informoval také ruský list Pravda. Ten připomněl, že Suchověckij v roce 1995 vystudoval Vyšší velitelskou školu výsadků v Rjazani. Kariéru začínal jako velitel čety, poté se stal velitelem štábu gardové výsadkové útočné jednotky. Během hvězdné vojenské kariéry se účastnil také ruské vojenské kampaně v Sýrii.

Ruská armáda tak nepřišla jen o zkušeného vojáka. Christo Grozev, výkonný ředitel webu Bellingcat pro investigativní žurnalistiku, na Twitteru uvedl, že je jeho smrt pro ruskou armádu „zásadním demotivátorem“.

Pohřeb generála proběhne v sobotu v Novorossijsku.

Ruská strana tvrdí, že na Ukrajině přišla o 498 vojáků. Dalších 1 597 podle ní bylo zraněno. Podle britských představitelů je však počet zabitých a zraněných mnohem vyšší a bude dál stoupat.

Ve středu ukrajinská státní pohotovostní služba uvedla, že během probíhající ruské invaze bylo dosud zabito více než 2 000 ukrajinských civilistů. „Zahynulo více než 2 000 Ukrajinců, nepočítaje naše obránce,“ uvedla služba v prohlášení, které však krátce nato autor smazal.

„Děti, ženy a naše obranné síly přicházejí každou hodinu o život,“ stálo v prohlášení před jeho odstraněním. Počet civilních obětí hlášený OSN je mnohem nižší než údaj o dvou tisících mrtvých civilistů. OSN ale varuje, že její odhady o více než 500 civilistech (136 mrtvých a 400 zraněných) nejsou konečné.

Rusko a Ukrajina se ve čtvrtek dohodly na humanitárních koridorech s možným dočasným příměřím pro odchod civilního obyvatelstva, řekl ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. Někteří experti však varovali, že by mohlo jít o příležitost Rusů ke strategickému zásobování a přeskupení. Koridory budou zahrnovat příměří podél cesty, řekl Mychajlo Podoljak, poradce prezidenta Volodymyra Zelenského.

Reklama

Související témata:

Doporučované