Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeští biatlonisté opět ve štafetě propadli, Norové vládli i v Kontiolahti

  14:10aktualizováno  16:04
Drama až do závěrečného stoupání nabídla poslední štafeta mužů v této sezoně biatlonového Světového poháru. Ve finském Kontiolahti zvítězilo kvarteto z Norska, po běžeckém souboji se na druhé místo dostalo Švédsko. Stupně vítězů doplnila francouzská štafeta. Čeští biatlonisté se dál trápí na střelnici. Celkově zapsali čtyři trestná kola a dojeli na 14. místě.
Český biatlonista Jakub Štvrtecký na trati štafetového závodu ve finském...

Český biatlonista Jakub Štvrtecký na trati štafetového závodu ve finském Kontiolahti | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Na druhou střelbu čtvrtého úseku přijížděli pospolu čtyři biatlonisté. Nor Christiansen, Švéd Samuelsson, Francouz Fillon Maillet a Němec Nawrath. Který z nich zvládne poslední položku závodu nejlépe?

Mužem bez nervů se ukázal být Christiansen, který bezchybnou položkou zajistil Norům vítězství už na olympijských hrách. 

Také tentokrát pracoval se svou malorážkou nejpřesněji a osamocen se vydal k cíli.

Štafeta biatlonistů v Kontiolahti

podrobná online reportáž

Za ním spěchal se ztrátou téměř deseti sekund Fillon Maillet, o dalších sedm sekund později opustili střelnici Samuelsson a Nawrath. 

Christiansen nedal svým pronásledovatelům šanci. Neustále svou výhodu navyšoval. Zato Francouz běžecky nestačil a nechal se dojet švédsko-německou dvojicí.

Zatímco Nor už mohl pomalu začít slavit, v posledním velkém stoupání na trati se běžecké motory zapnuly naplno. Švéd připomněl, kdo měl na začátku sezony nejrychlejší časy, a dvojici soupeřů zvládl odjet. 

Norská štafeta ve složení (zleva) Christiansen, Lägreid, Andersen a Bakken zvítězila ve Světovém poháru ve finském Kontiolahti

Fillonu Mailletovi se v závěru podařilo uhájit alespoň třetí příčku před Nawrathem. Norští biatlonisté si pátečním vítězstvím zajistili i malý křišťálový glóbus za mužskou štafetu.

České střelecké trápení

Za Česko otevíral páteční závod Mikuláš Karlík. Po první střelbě se držel na chvostu vedoucí skupiny, jenže při položce vestoje musel na tři trestná kola a vzápětí se propadl až na poslední místo.

„Myslím, že jak si dělám pozici v balíku, tak to stojí nějaké síly, a pak se to projeví na střelnici. Ještě s tím nedokážu pracovat,“ hledal příčiny střeleckého výbuchu Karlík v rozhovoru pro Českou televizi.

Na druhém úseku se Jakub Štvrtecký snažil minimalizovat ztráty. Střelbu vleže i vestoje zvládl jen s jednou opravou a rychlým během posunul štafetu na čtrnácté místo. Celkově zaznamenal Štvrtecký na svém úseku devátý nejrychlejší běžecký čas. 

Nejrychlejší běh

Součet všech úseků

1. Norsko 1:03,59,6
2. Švédsko +5,5
3. Francie +17,8
4. Německo +20,8
5. Itálie +1:25,8

7. ČR +2:08,2

„Jsem rád za tu stojku, že jsem ji rychle opravil a mohl jsem pokračovat. Oproti Číně se mi jelo celkem obstojně, když je člověk takhle vzadu, tak se nemá s kým porovnat,“ řekl Štvrtecký pro ČT.

Vzestup Čechů pořadím se zastavil při první položce Adama Václavíka, kdy musel na jeden terč spotřebovat všechny tři náhradní náboje. Ještě hůř se mu dařilo při následující střelbě. To už oprava úspěšná nebyla a česká štafeta opět zamířila na trestné kolo.

Václavík předával finišmanovi Michalu Krčmářovi na šestnáctém místě se ztrátou přes čtyři minuty. 

„Letos nám to ve štafetách nejde, mně to nejde. Hlavně ve stojce, myslím, že mám psychický blok, ale zatím se mi ho nedaří odstranit,“ svěřil se Václavík. 

Nejrychlejší střelba

Součet všech úseků

1. Kanada 3:56,8
2. Rakousko 3:56,9
3. Litva 4:13,7
4. Slovinsko 4:13,7
5. Německo 4:23,0

18. ČR 5:51,0

„V individuálních závodech se dokáži odprostit od té zodpovědnosti za ostatní členy. Štafeta je v tomhle specifická. Stavy, které se mi při ní dějí, jsou jiné, v ostatních závodech je neprožívám. Musím se nad tím zamyslet a na něco přijít. Celkově asi musíme začít dělat něco jinak,“ řekl.

I Krčmář musel při každé položce jednou dobíjet a do cíle dorazil na 14. místě, téměř pět minut po prvním Norsku.

Češi byli v páteční štafetě se čtyřmi trestnými koly a čtrnácti dobíjeními vůbec nejhoršími střelci.

Jak se vše odehrálo

Štafetová rozlučka. První úsek byl nejvíce vidět Němec Erik Lesser. Ten oznámil, že na konci sezony skončí i jeho biatlonová kariéra. V pátek tak zažíval štafetovou derniéru. A povedla se mu skvěle. Nemusel ani jednou dobíjet a ze druhé položky odjížděl jako první s náskokem šesti sekund, který do první předávky ještě navýšil.

Francie přebírá vedení. Po předávce se do pronásledování německé štafety pustil ze druhého místa Francouz Jacquelin. Na trati stahoval Reese z Německa a před příjezdem na střelnici už jeli spolu. Jacquelin pak potvrdil pověst sebevědomého střelce a do dalšího kola se vydal jako první s náskokem téměř deseti sekund.

Na čele žádné změny. Jacquelin po trati letěl a i přes jednu opravu vestoje měl při odjezdu ze střelnice výhodu na druhé Rakousko 27 sekund.

Norsko se hlásí o slovo. Zatímco na prvních dvou úsecích nebyla norská štafeta mezi nejlepšími, hned po začátku třetího úseku se začal Nor Lägreid dotahovat na čelo. Nejprve na trati sjel rakousko-německou dvojici na druhém a třetím místě a po střelbě vleže začal stahovat i třináctisekundový náskok Francouze Desthieuxe.

Nikam mi neodjedeš. Lägreidovi se podařilo stáhnout Francouze ještě před další položkou, na té sice musel jednou opravovat, neztratil ale příliš času a po pár set metrech běhu už jel opět s Desthieuxem v kontaktu.

Švédský rychlík v zádech. Za norsko-francouzským duem supěla skupinka ve složení Švéd Ponsiluoma, Rakušan Leitner a Němec Doll. Především díky mohutnému útoku Ponsiluomy se podařilo trojici na čelo dotáhnout. Leitner ale tempu nestačil, a tak přijížděla na poslední předávku čtveřice biatlonistů.

Klid před bouří. Před střelbou vleže se čtveřice vzorně střídala na čele, žádný z biatlonistů se nesnažil ostatním odjet. Na střelnici pak byli rychlejší Christiansen se Samuelssonem, Fillon Maillet s Nawrathem vyráželi na trať o osm sekund zpět. Ještě během předposledního kola se ale podařilo Francouzovi s Němcem vedoucí dvojici stáhnout, a na poslední střelbu tak přijížděli opět všichni pohromadě.

Nejlepší Christiansen. Jako už mnohokrát předtím se i v pátek ukázalo, že Christiansen je ideálním závodníkem pro závěrečné okamžiky štafetových závodů. Zatímco Fillon Maillet střílel s jednou chybou, Samuelsson se dvěma, a Nawrath musel opravovat dokonce třikrát, Christansen sice pomalejším tempem, ale zato bez problému sestřelil všech pět terčů. A jel pro už třetí vítězství Norů v aktuální sezoně Světového poháru.

Závod SP v biatlonu v Kontiolahti

Finsko

Muži - štafeta 4x7,5 km: 1. Norsko (Bakken, Andersen, Laegreid, Christiansen) 1:12:06,1 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) -10,6 (0+10), 3. Francie (Guigonnat, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -12,4 (0+7), 4. Německo -13,4 (0+8), 5. Rakousko -1:44,7 (0+5), 6. Švýcarsko -1:56,8 (0+10), 7. Itálie -2:20,8 (2+10), 8. Kanada -2:43,3 (0+9), 9. Finsko -2:58,5 (0+13), 10. USA -3:19,5 (0+8), ...14. ČR (Karlík, Štvrtecký, Václavík, Krčmář) -4:59,1 (4+14).

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 276 b., 2. Francie 239, 3. Německo 231, ...14. ČR 138.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Program MS v hokeji 2024: Češi začnou s Finy, na závěr skupiny vyzvou Kanadu

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  9.5 13:25

Česká hokejová reprezentace zná složení základní skupiny a herní plán pro nadcházející mistrovství...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Natěšené hotely i hospody. Šampionát má ekonomice přinést dvě miliardy

10. května 2024

Do Česka se po devíti letech vrací hokejový šampionát, který v roce 2015 přinesl české ekonomice...

Expert iDNES Premium Koreis: Rulík volí nepopulární cestu, chybí mi hráči z NHL

10. května 2024

Premium Tomáš Nosek, Radim Zohorna, Jakub Vrána. Kdybych se měl po turnaji v Brně rozhodovat, vzal bych...

Olympiakos vyřadil Aston Villu a ve finále Konferenční ligy vyzve Fiorentinu

9. května 2024  23:44

Fotbalisté Olympiakosu Pireus v odvetě semifinále Evropské konferenční ligy porazili Aston Villu...

Leverkusen překonal rekord a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...