Spojte se s námi


Ostatní

Zimní paralympijské hry začaly. O medaile se v Pekingu poperou i zástupci České republiky

V pátek ve 13 hodin byly v Pekingu slavnostně zahájeny zimní paralympijské hry. Česká republika vyslala do Číny celkem 21 sportovců. Hry handicapovaných sportovců potrvají do 13. března.

Publikováno

dne

V pátek ve 13 hodin byly v Pekingu slavnostně zahájeny zimní paralympijské hry. Česká republika vyslala do Číny celkem 21 sportovců. Hry handicapovaných sportovců potrvají do 13. března.

Vlajkonošem české paralympijské výpravy byl na slavnostním zahájení zkušený reprezentant v parahokeji Zdeněk Krupička. Ze zmíněných jednadvaceti českých sportovců je v Pekingu 17 parahokejistů a čtyři lyžaři. Parahokejisté vstoupí do paralympijského turnaje sobotním duelem s Itálií.

Z účasti na paralympijských hrách byli vyloučeni sportovci z Ruska a Běloruska. Mezinárodní olympijský výbor již vydal stanovisko o porušení olympijského příměří, které má skončit týden po slavnostním zakončení paralympiády. K tomuto stanovisku se připojil i Český paralympijský výbor, který už vyjádřil podporu Ukrajině a chce nabídnout pomoc ukrajinským parasportovcům.

„Stejně jako Mezinárodní olympijský výbor, tak i my odsuzujeme porušení olympijského příměří,“ zdůraznil na stránkách Českého paralympijského výboru jeho předseda Zbyněk Sýkora. “Aktuálně řešíme, do jaké míry dokážeme pomoci ukrajinským paralympionikům, aby se jich válka dotkla co nejméně,” doplnil ještě šéf českých paralympioniků.

Do Pekingu odjeli parahokejisté a lyžaři

V alpském lyžování budou Českou republiku v Pekingu reprezentovat zrakově postižený Patrik Hetmer a tělesně handicapovaní Tomáš Vaverka, Pavel Bambousek a Petr Drahoš, kteří se na tamních svazích připravují už týden. Právě Hetmer patří v českém paralympijském týmu k nejzkušenějším sportovcům. Za sebou má již dvě paralympiády a ta v Pekingu je jeho třetí.

„Nejsem nováček, tak vím, do čeho jdu. Mrzí mě však, že Hry budou svým způsobem dost omezeny. Vůbec třeba nevím, jestli se mi povede navštívit některý z hokejových zápasů našich kluků. Snad to půjde. Paralympiádu si chci ale užít a doufám, že se mi povede dosáhnout na nějaké to kvalitní umístění v nejlepší desítce,“ řekl před odletem Hetmer.

V kádru parahokejistů je dokonce sedm sportovců, kteří zažili paralympijské hry ve Vancouveru před dvanácti lety. Od té doby tým omladil a dnes je v něm i několik nováčků a také dva skuteční benjamínci. Svou první paralympiádu si užijí teprve šestnáctiletý Filip Veselý z Karlových Varů, nebo také Alex Ohar z pražské Sparty, který nedávno oslavil osmnáctiny.  

Zdroj: Český paralympijský výbor

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.