Až vás schvátí nemoc nebo se vám rozbije mobil, řešit to bude AI. Microsoft si na to koupil tvůrce Siri

Po jedenácti měsících od oznámení Microsoft definitivně převzal společnost Nuance. Obchod v hodnotě 19,7 miliardy dolarů je pro firmu druhý největší v historii. Více zaplatila jen za LinkedIn (26,2 miliardy). V procesu je nicméně i akvizice Activision Blizzardu za 68,7 miliardy dolarů.

Nuance letos slaví třicet let od založení. Společnost díky vlastnímu vývoji i četným fúzím s sebou do Microsoftu přinese technologie, které měnily historii. Stojí za funkcí T9 sloužící k prediktivnímu psaní na starých tlačítkových telefonech, ale též Swype, která nás naučila psát pomocí gest na dotykových mobilech.

V dědictví Nuance najdeme i řadu služeb a aplikací pro digitalizaci dokumentů či hlasu. A právě její technologie se stala základem pro hlasovou asistentku Siri, kterou dnes najdeme ve všech iPhonech, iPadech i Macích. Právě kvůli zpracování hlasu a funkcím konverzační umělé inteligence měl Microsoft o Nuance zájem.

V Redmondu chtějí nabídnout hlasové AI pro asistenční služby ve zdravotnictí, bankách, u operátorů nebo e-commerce. Cílem je odbavit část hovorů na zákaznické péči umělou inteligencí, protože beztak bude řešit převážně rutiny, na které už existují hotové postupy.

Akvizice přichází paradoxně v době, kdy Microsoft svou vlastní hlasovou asistentku Cortanu fakticky pohřbil. O vzkříšení však nemluví, ostatně Nuance ani nezmiňuje v souvislosti s Windows či Office, ale podnikovým systémem Dynamics 365.

Váš názor Další článek: DIKTATÜRÅ, REPRÊSE, PRÖPAGÅNDA. Jirka vysvětluje, jak poznáte, že se vaše země řítí do průšvihu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,