Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvanáct dní bojů na Ukrajině: Rusové se blíží ke své porážce

  22:30
Po dvanácti dnech už celý svět vidí, že Rusům se nadvládu nad Ukrajinou jen tak získat nepodaří. Ruské jednotky sice útočí na opevněná města, někdy se probijí i do jejich center, na obsazení většího počtu z nich však ruská armáda nemá dostatek sil.
Ohořelý ruský tank a ukořistěné tanky v Sumské oblasti v severovýchodní...

Ohořelý ruský tank a ukořistěné tanky v Sumské oblasti v severovýchodní Ukrajině (7. března 2022) | foto: Reuters

To je také důvod, proč se v posledních dnech tak často uchyluje k „čečenskému scénáři“ a zahazuje veškeré aspekty hry na moderní ozbrojené síly 21. století, které si Rusové tak pečlivě budovali. Nyní bez rozmyslu bombardují ukrajinská města, ničí obytné budovy, školy, nemocnice a zabíjí civilní obyvatelstvo po stovkách a tisících. V marné snaze zamaskovat tři dekády od rozpadu Sovětského svazu, které měli k dispozici, ale promarnili, si proti sobě staví celý svobodný svět v domnění, že je to jejich poslední šance, jak zastrašit nepřítele.

Goliáš, který nemůže přemoci Davida

Typickým příkladem ruského vojenského šlendriánu je přitom ruské letectvo. V poměru k ukrajinskému je silnější zhruba dvacetinásobně, a i když nikdo neočekával, že Rusové pošlou na Ukrajinu všechna bojová letadla, která vlastní, jejich neschopnost ovládnout oblohu nad Ukrajinou navzdory početní převaze je až zarážející.

Bez ohledu na důvody, které stojí za tím, že si Rusko nedokázalo zajistit vzdušnou nadvládu, umožnila tato neschopnost Ukrajině v uplynulých dvou týdnech cenná taktická a propagandistická vítězství, od vzniku legend o ukrajinském pilotovi MiGu-29, známém jako „Kyjevský přízrak“, až po příběhy o ukrajinských bezpilotních letounech ničících ruskou výzbroj ve 40 kilometrů dlouhé koloně ruské techniky mířící ke Kyjevu. Vzhledem k početní převaze Ruska se příběh obvykle soustředí na to, co Rusko dělá špatně, to by však nemělo snižovat statečnost, kterou projevují ukrajinští vojáci.

Směrem ke Kyjevu se pohybuje pětikilometrový konvoj ruské armády s tanky a vozy dělostřelectva, uvedla na základě satelitních snímků z 27. února 2022 společnost MAXAR. Kyjevu je vzdálen 60 kilometrů.

Na vysvětlení nedostatečné ruské vzdušné nadvlády se objevilo mnoho argumentů. Rusové mají malé zásoby přesně naváděné munice, a proto jim přezbrojení letadel trvá dlouho, což omezuje schopnost ruského letectva provádět efektivní úderné mise. Ruští piloti přitom mají s využíváním těchto typů zbraní velmi omezené zkušenosti, protože jsou drahé a Rusko si je nemůže dovolit v počtu dostatečném pro výcvik. Přesné údery ztěžuje také nedostatek zaměřovacích zařízení. Piloti pak nejsou dostatečně vycvičeni a kvůli tomu nejsou schopni efektivně používat i to málo nejmodernějších systémů, které mají k dispozici.

Ukrajinci přitom ještě nyní, dvanáct dní po započetí bojů s (ve vzduchu) násobně silnějším protivníkem, mohou stále počítat s některými systémy protivzdušné obrany, což obnažuje letitý ruský problém s nedostatečným počtem letounů vybavených speciálně pro umlčování středisek odporu nepřátelské PVO (v terminologii NATO jde o systémy SEAD). Útoky na ukrajinskou PVO jsou tak velmi málo efektivní.

Ruská armáda je reklamní platforma

Nejlogičtějším vysvětlením ruských problémů na Ukrajině se zdá být kombinace aktuálních bojových potíží s důsledky priorit vojenského financování v posledních letech. Rusko věnovalo obrovské množství prostředků na přeměnu svého obranného aparátu v pojízdnou reklamní platformu pro prodej zbraní a vybavení do zahraničí. Stagnující ekonomika země, která se již tak potýká s mezinárodními sankcemi, značně omezila schopnost Ruska modernizovat své vojenské síly. 

Zatím ještě dvoumotorová víceúčelová stíhačka Suchoj Su-57 během nácviku programu moskevského aerosalonu MAKS-2021 (19. července 2021)

Rusko však nadále financuje vývoj nových zbraní a systémů, jejichž cílem je získat velkou pozornost, místo aby se zaměřilo na údržbu nebo zdokonalování stávajícího vybavení. Proč Rusko něco takového dělá? Protože si z vlastních prostředků nemůže dovolit masově vyrábět pokročilé platformy, jako je stíhací letoun 5. generace Su-57 nebo tank T-14 Armata, a tak očekává, že se do financování zapojí zahraniční zákazníci.

Novou generaci ruských tanků zastupuje na přehlídce už v minulosti přítomný typ T-14 na těžké obrněné platformě Armata.

Roční rozpočet Ruska na obranu se pohybuje kolem 60 miliard dolarů, což je jen velmi málo ve srovnání s Čínou nebo Spojenými státy. I když však započítáme rozdílné cenové hladiny v jednotlivých zemích, není Rusko investicemi do obrany konkurenceschopné. To si však sami Rusové nepřiznávají, protože jejich média opakovaně informují o pokročilých vojenských schopnostech, jako jsou „neviditelné“ stíhačky nebo hypersonické zbraně, a často se dokonce naznačuje, že je Rusko ve vývoji a zavádění nových technologií před státy, které na zbrojení vydávají mnohonásobně větší prostředky.

Kreml si je dobře vědom toho, jak západní média informují o vyspělých vojenských technologiích, přičemž se opírají o senzační titulky založené na tvrzeních jednotlivých výrobců a téměř vždy bez širšího kontextu nebo potenciálu využití nového vybavení. Typickým příkladem je letoun Su-75, z nějž známe zatím pouze dřevěnou maketu, západní tisk si je však jistý, že jde o skvělého protivníka amerických F-35.

Cesta ukrajinského vítězství

Vzhledem k tomu, že má Rusko k dispozici jen velmi málo peněz, velké investice do problematických, ale mediálně bombastických programů, jako jsou rakety s jaderným pohonem, „neviditelné“ stíhačky, bezpilotní letouny, jaderná torpéda, hypersonické zbraně a další, jdou zjevně na úkor modernizace nebo dokonce pouhé údržby velkých částí ozbrojených sil.

Ruská armáda, navzdory potížím na Ukrajině, však zůstává jednou z největších na světě a masivní počet ruských leteckých a raketových sil by mohl zničit značná území Ukrajiny, pokud by k tomu padl rozkaz. Rusko se stále spoléhá na potřebný počet letadel a munice, ale zasypání Ukrajiny neřízenými bombami zatím nebylo součástí Putinova plánu na rychlé nahrazení ukrajinské vlády pátou kolonou. Neschopnost ruské armády (a speciálně letectva) provádět složité operace s vysokou přesností by tak neměla být vnímána jako neschopnost zabít tisíce lidí, pokud ta doba nastane.

Ruské jednotky v ukrajinské Irpini ostřelují civilní obyvatelstvo, které se snaží z oblasti evakuovat. (6. března 2022)

Rusko mělo jednoznačně být schopné zajistit si vzdušnou nadvládu nad Ukrajinou, aniž by se uchýlilo ke kobercovému bombardování. Fakt, že se mu to doposud nepodařilo, je pádným argumentem, že toho možná není schopné, že ruské velení nemůže mít dostatečnou víru ve schopnosti svých vojáků nebo že ruský voják nemá dostatečný výcvik.

Ruští vojáci ve vesnici Bugas v Doněcké oblasti (6. března 2022)

Jedna věc se však dá po dvanácti dnech bojů na Ukrajině prohlásit zcela bez obalu: Vnímání ruské vojenské síly se konečně začíná přibližovat k ruské vojenské realitě. A nikde to není vidět tak dobře jako právě na ukrajinské obloze.

  • Nejčtenější

Sověti neuměli zkonstruovat těžký tank. Pomohl jim až německý inženýr

v diskusi je 49 příspěvků

19. května 2024

Když je řeč o sovětských těžkých tancích, výčet zpravidla začíná pětivěžovým typem T-35. Jenže...

Pět věcí, které byste s Windows měli dělat, ale možná neděláte, a naopak

v diskusi je 11 příspěvků

15. května 2024

Možná prakticky ihned po instalaci, při prvním spuštění nového PC nebo později deaktivujete některé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Umělá inteligence od OpenAI má nový pohon. A rovnou ho dává zadarmo

v diskusi je 9 příspěvků

13. května 2024  20:34

Společnost OpenAI vůbec poprvé pořádala živé představení svých pokroků. Hlavní novinkou se stala...

Panasonic překvapil, jeden opuštěný operační systém nahradily dva nové

v diskusi je 15 příspěvků

17. května 2024

Düsseldorf (Od zpravodaje Technet.cz) Když odhlédneme od kvality zobrazovacího panelu a obvodů zpracovávajících obraz, je operační systém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřel proslulý chemik Josef Michl, patřil k nejcitovanějším českým vědcům

v diskusi je 7 příspěvků

13. května 2024  18:02,  aktualizováno  19:21

Ve věku 85 let v pondělí zemřel český chemik Josef Michl. Informoval o tom Ústav organické chemie a...

Americké bombardéry, kterým se „nepoštěstilo“ shodit bomby na nepřítele

21. května 2024

Největším letounem z období druhé světové války se stal prototyp XB-19. Na něj a další zajímavé...

Microsoft vstupuje tam, kde se už jednou spálil. Windows spojuje s ARM

20. května 2024  22:34

Procesory ARM jsme ještě donedávna spojovali s mobilními telefony a tablety. Na jejich schopnosti v...

Věci, které by ve Windows 11 měli ihned opravit

20. května 2024

Windows 11 z uživatelského pohledu nastavuje zrcadlo budoucnosti. Nacházejí se v něm věci uživateli...

Beneš se Mussoliniho neštítil. Před 100 lety s ním vyjednal mezistátní smlouvu

19. května 2024  10:30

V polovině května 1924 jednal československý ministr zahraničí Edvard Beneš v Římě s italským...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....