Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rusko ostřelovalo jaderný institut, obří konvoj u Kyjeva se rozptýlil

Válka na Ukrajině

  6:26aktualizováno  8:57
Ruské síly ve čtvrtek ostřelovaly výzkumný institut v Charkově, kde se mimo jiné nachází experimentální jaderné zařízení. V případě poškození by mohlo uvolnit radiaci, podle ukrajinských úřadů se tak ovšem nestalo. Hořela nicméně budova poblíž institutu. Satelity také zachytily aktivitu ruského konvoje poblíž Kyjeva, jeho složky se rozptýlily a přeskupily. Jeden mrtvý je hlášený po náletech na Dnipro, ruští separatisté ráno dobyli Volnovachu.

Podle ukrajinského parlamentu byl v Charkově terčem ostřelování tamní Institut fyziky a technologie, kde se nachází experimentální jaderný reaktor. Hořelo v přilehlé pětipatrové ubytovně na ploše asi 100 metrů čtverečních, hasiči si nakonec s plameny poradili.

Boje v blízkosti institutu ve čtvrtek probíhaly během celého dne, uvedl ukrajinský parlament. Jedna střela zasáhla budovu výzkumného centra, kde se jaderné zařízení nachází, sdělil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Podle prezidentské kanceláře však neregistrují žádné změny v přirozeném záření.

Země podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové doufá, že se v pátek otevřou humanitární koridory v Mariupolu. Civilisté by tak mohli z obléhaného města utéct. Dosavadní pokusy o odchod obyvatel Mariupolu byly nezdařilé.

Ve čtvrtek krátce po šesté hodině ráno místního času došlo k třem náletům na město Dnipro. Agentura Reuters s odkazem na státní photovostní službu hlásí nejméně jednu oběť. Rusové útočili na okolí místní školky a bytového domu.

Následky náletů na ukrajinské město Dnipro (11. března 2022)

Proruští separatisté na východě Ukrajiny podle Moskvy ráno hlásili dobytí města Volnovacha, které leží severně od obléhaného Mariupolu. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruských tiskových agentur také oznámil, že Rusko „vysoce přesnými útoky dlouhého dosahu“ vyřadilo z provozu dvě vojenská letiště na západě Ukrajiny, v Lucku a Ivano-Frankivsku. 

Tvrdí rovněž, že ruská armáda zničila od začátku útoku na Ukrajinu 3213 zařízení ukrajinské armády. Ivano-Frankivsk leží asi 150 kilometrů od slovenských hranic.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusové velmi pravděpodobně při invazi na Ukrajinu nedosáhli svých předem vytyčených cílů a jejich postup na zemi je omezený, chystají však nové ofenzivy.

Ruské síly se od začátku invaze zmocnily Záporožské jaderné elektrárny a úložiště jaderného odpadu u odstavené jaderné elektrárny v Černobylu, což vyvolává obavy o bezpečnost ukrajinských jaderných zařízení.

Konvoj v pohybu

Mohutný ruský vojenský konvoj, který setrvával severozápadně od Kyjeva u letiště Hostomel, se podle satelitních snímků pořízených ve čtvrtek převážně rozptýlil a přeskupil. S odkazem na fotografie soukromé americké společnosti Maxar Technologies o tom informovala agentura Reuters.

Maxar Technologies uvedla, že snímky zachytily pohyb obrněných vozidel v obcích v blízkosti letiště. Z fotografií je podle společnosti také patrné, že se severnější část ruské kolony přeskupila v blízkosti obce Lubjanka a poblíž se nacházejí tažené houfnice v palebné pozici. Některá z vojenských vozidel se přesunula do okolních lesů.

Začátkem března společnost Maxar Technologies uvedla, že kolona ruských vojenských vozidel mířících na ukrajinské hlavní město Kyjev měří až 64 kilometrů.

Podle USA se však kolona v podstatě zastavila kvůli problémům se zásobováním palivem a jídlem. Ukrajinská armáda na kolonu podle amerických činitelů také odpalovala protitankové střely.

8. března 2022

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.