Ukrajinský lékař popsal rozdíly mezi českými a ukrajinskými ženami. Některé Češky tím mohl namíchnout

od Raina Tomanová
2 minuty čtení
vyacheslav grebenyuk
Zdroj: Show Jana Krause

Ukrajinky chodí i na nákupy hezky oblečené a nalíčené, na rozdíl od českých obyvatelek, které o sebe tolik nedbají. Promluvil o tom ukrajinský lékař Vyacheslav Grebenyuk v Show Jana Krause.

Aktuální díl věnoval Kraus právě problematice války na Ukrajině. Na svůj gauč si pozval lékaře ukrajinského původu, který tu žije již deset let a pracuje na Bulovce. Doktor prozradil mnohé o ženách ze své země a popsal rozdíly, které mezi českými a ukrajinskými dámami panují.

Do Čech se přistěhoval již v roce 2012, přijel sám a zamiloval si naši zem

Studoval medicínu a po ukončení se rozhodl, že tady zůstane. Takové byly začátky ukrajinského lékaře Grebenyuka, který se rozpovídal o vzhledu nejen ukrajinských dam. Bylo mu tenkrát pouze sedmnáct let. „Přistěhoval jsem se bez rodičů a byla to více méně náhoda,“ řekl Krausovi.

„Dlouho jsem přemýšlel nad tím, že bych se někam odstěhoval kvůli studiu a kamarádka mé kamarádky mi doporučila právě Českou republiku.“ Aby se tady ale uchytil, musel nejdříve rok studovat na jazykové škole, aby si osvojil češtinu. „Bylo nás tam asi dvě stě studentů, kteří se nacházeli prakticky ve stejné situaci, jako jsem byl já. Takže tam byla dobrá atmosféra.“

Grebenyuk je člověk, který se nebojí seznámit, proto si rychle našel kamarády, a necítil se tak sám. Dostal se pak na 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Úspěšně ji dokončil a od roku 2019 je členem lékařského týmu Fakultní nemocnice Bulovka. Jan Kraus se nemohl nezeptat na jeho rodinný stav.

„Myslím si, že je na všechno ještě čas,“ uvedl mladík. Co se týče ukrajinských obyvatel, mnoho Čechů si je většinou zařadí do škatulky řemeslík. I ve zdravotnictví jich několik najdete, jejich počet je překvapivě vysoký. Lékař prozradil, na co jsou Ukrajinci u nás citliví.

Ukrajinské ženy toho zvládnou podle lékaře mnohem více

„Myslím, že momentálně jsou Ukrajinci alergičtí hlavně na Rusko a celou Ruskou federaci,“ myslí si Vyacheslav. Ukrajinců na našem území kvůli válce rychle přibývá, můžete je potěšit pozdravem v jejich rodném jazyce. Lékař uvedl, že jestli se chce český občan pustit do hovoru, měl by si dát na některé fráze pozor.

„Nejsem sice odborník, jsem tu deset let a se ženou z Ukrajiny jsem nemluvil už poměrně dost dlouho. Mnohem více používají make-up, mnohem více řeší, co si obléknout, než jdou ven, a také očekávají konvenčnější vztahy. Například že muž, který vydělává, by se měl starat o ženu, nosit jí dárky a podobně,“ myslí si jeden z mnoha lékařů z Ukrajiny. Svým vyjádřením by ale mohl některé Češky namíchnout.

Starší Ukrajinky milují vaření a své rodině věnují maximum času. Navíc i za nepřítomnosti svého manžela stihnou uklidit celý dům. Jsou velmi pracovité.

Dostalo se také na téma covid. „Bulovka byla prvním místem, kde byly diagnostikovány první tři případy covidu na území České republiky,“ vzpomíná lékař.

„Bylo to 1. března 2020 a od té doby se covid stal v podstatě naší hlavní pracovní náplní. S nemocí už umíme zacházet, navíc máme vakcíny a léky, které sice zatím nejsou dokonalé, ale nějakým způsobem fungují,“ přemýšlí o nadcházejícím podzimu, co se koronaviru týče. Snaží se teď hlavně pomáhat lidem z rodné země, kteří se tu ubytovávají.

Zdroj: Show Jana Krause

Autor: Raina Tomanová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články