Hlavní obsah

Sirény v Kyjevě. Rusové opět střílejí

• Aktualizováno

Ruské jednotky se přibližují ke Kyjevu, ve městě se v sobotu ráno ozývaly exploze. Sirény varovaly před nálety.

Živě: Záběry z KyjevaVideo: Reuters

 
Článek

Sirény byly slyšet v Kyjevě i ve městech Lvov, Oděsa, Charkov, Čerkasy a Sumy.

Podle satelitních snímků, o kterých v pátek informovaly tiskové agentury, se zdálo, že ruské síly se přeskupují, aby mohly zaútočit na Kyjev. Některé záběry ukázaly, jak se přibližují k hlavnímu městu a jak nasazují dělostřelectvo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevem se ozývá střelba a výbuchy.Video: Reuters

Video agentury Reuters zaznamenalo střelbu a výbuchy ve městě. Podle korespondenta Novinek z Kyjeva Jána Husára byly ale třeba v centru města výbuchy znát jen slabě – exploze se podle něj nejspíše ozývají z východní části města.

Ukrajinští představitelé obvinili Rusko, že při ostřelování těžkým dělostřelectvem poškodilo onkologickou nemocnici a několik obytných budov ve městě Mykolajiv na jihu země. Informovala o tom agentura AP. Vedoucí lékař nemocnice Maksym Beznosenko uvedl, že při útoku, který budovu poškodil, bylo v objektu několik stovek pacientů, nikdo ale nepřišel o život.

Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je to méně než v předchozích dnech.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Žena s kočkou v Kyjevě

Zelenskyj obvinil Moskvu, že opět záměrně blokovala cestu do přístavního města Mariupol, kde čekají na možnost evakuace desítky tisíc lidí.

Rusko obsadilo asi 70 procent Luhanské oblasti.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Evakuace nedaleko Kyjeva

Vzdejte se Rusku, radil prý izraelský premiér Zelenskému. Kyjev zprávu popřel

Evropa

Dva přední ukrajinští dodavatelé neonu, kteří se celosvětových dodávkách této důležité suroviny pro výrobu čipů podílejí zhruba polovinou, zastavili své operace, protože Moskva zesílila svůj útok na zemi. Hrozí tak zvýšení cen a zhoršení nedostatku čipů.

Další čipová krize na obzoru? Na Ukrajině vypadla polovina světových dodávek neonu

Hardware

Polovina produkce neonu, který je důležitý pro lasery používané k výrobě čipů, pochází od dvou ukrajinských společností, Ingas a Cryoin, odhadla agentura Reuters na základě údajů od firem a výzkumné společnosti Techcet. Celosvětová spotřeba neonu pro výrobu čipů loni činila 540 tun, odhadl Techcet.

Foto: Ján Husár

Kyjev, budova univerzity obložená pytli s pískem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám