Cena nafty klesla oproti neděli o 35 haléřů. Benzin zlevnil nejvýrazněji za jedenáct let

Průměrná cena nafty v Česku poprvé od začátku ruské invaze klesla. V pondělí stála 49,22 koruny za litr, o 35 haléřů méně než v neděli. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Třetím dnem v řadě zlevňuje benzin. V pondělí jeho průměrná cena klesla o 54 haléřů na 46,54 koruny. To představuje nejvýraznější mezidenní pokles za více než 11 let, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceny pohonných hmot

Nejlevnější pohonné hmoty tankuji motoristé na jihu Čech | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Cena nafty od té doby neustále rostla, i přes pondělní zlevnění je diesel nyní o zhruba 12,40 koruny za litr dražší. Průměrná cena litru benzinu od začátku invaze stoupla i přes zlevnění z posledních třech dní o zhruba devět korun.

Velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze v pondělí poprvé od začátku března klesla pod 1000 dolarů za tunu, uvedl Kovanda. „Za citelným poklesem cen pohonných hmot v České republice ale stojí také společenský, mediální a politický tlak na zpracovatele, distributory a čerpací stanice, kteří si v posledních dnech evidentně znatelně ponížili své marže,“ dodal.

Nejlevnější pohonné hmoty tankuji motoristé na jihu Čech. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 46,23 Kč a stejné množství nafty na 49,22 koruny.

Naopak nejdražší benzin je v Jihomoravském kraji, v průměru za 46,86 koruny za litr. Za naftu platí řidiči nejvíc ve Zlínském kraji, a to 49,16 Kč za litr.

Benzin poprvé od začátku války na Ukrajině zlevnil. Růst cen nafty ale pokračuje

Číst článek

Vláda minulý týden v reakci na rekordní ceny paliv rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Ministerstvo financí navíc oznámilo, že bude kontrolovat marže prodejců pohonných hmot. Od úterý by mu měly čerpací stanice posílat pravidelné hlášení o průměrné prodejní ceně benzinu a nafty.

Ministerstvo bude požadovat rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února. První výsledky bude mít úřad v horizontu jednoho týdne, kdy bude schopen rozhodnout, zda tržní situace umožňuje zásah státu formou cenové regulace stanovující maximální výši marží.

„Paniky na trhu s ropou využili v České republice zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice a zjevně neobjektivně si alespoň někteří z nich navýšili své marže,“ domnívá se Kovanda. Poukázal při tom na statistiku Evropské komise, podle které nafta v Česku letos zdražovala druhým nejvýraznějším tempem ze všech unijních zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme