Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko má nového zmocněnce pro vztahy s Ruskem. Stal se jím diplomat, který musel opustit Moskvu

Hrad, Úřad vlády, ministerstvo zahraničí i některé další úřady vyvěsily na podporu Izraele jeho vlajku. (14. května 2021) foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Exkluzivně
Ministerstvo zahraničí zřídilo funkci zvláštního zmocněnce pro koordinaci politiky vůči Ruské federaci. Podle diplomatických zdrojů webu Lidovky.cz by se měl funkce ujmout Luboš Veselý, zástupce velvyslance v Rusku, který musel opustit Moskvu loni zjara kvůli českému vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády v Praze v důsledku kauzy Vrbětice.
  15:45aktualizováno  17:11

Funkce je organizačně zařazena v odboru zahraničněpolitických analýz a plánování.

Luboš Veselý

„Jeho úkolem bude připravovat a plánovat strategii vztahů České republiky s Ruskem a navrhovat konkrétní kroky a opatření. Aktivně by se měl rovněž podílet na procesu revize vztahů, moderovat vnitřní diskuzi MZV vůči Ruské federaci, spolupracovat by měl i s dalšími subjekty státní správy, nevládní, neziskovou a akademickou sférou. Podílet by se měl i na přípravě výstupů MZV vůči veřejnosti,“ stojí v rozhodnutí, které mají Lidovky.cz k dispozici.

Funkce vznikla společným rozhodnutím ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) a státního tajemníka Miloslava Staška.

Zřízení postu potvrdil i Černínský palác. „Ukázalo se, že je potřeba posílit koordinaci politiky vůči Ruské federaci a posílit tým, který se Ruskem a východní Evropou na MZV zabývá,“ sdělila pro Lidovk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

V létě 2020 byl přitom vládním zmocněncem pro konzultace s Ruskem jmenován ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák. „Funkce sice nebyla zrušená, ale byla umrtvena v důsledku kauzy Vrbětic. Tím moje veškeré aktivity vůči Rusko skončily. Nemám žádný telefon, kam bych do Moskvy dnes zavolal,“ řekl Jindrák pro Lidovky.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!