17. března 2022 • 21:28

SESTŘIHY: Liberec rozdrtil Brno a je ve čtvrtfinále! Slaví i Vítkovice a Boleslav

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Liberce rozdrtili v rozhodujícím pátém zápase předkola Kometu Brno 6:1 a slaví postup do čtvrtfinále play off. Pátý duel zvládli i hráči Mladé Boleslavi a Vítkovic. Bruslaři vyhráli v Plzni 3:2, Ridera doma udolala Krejčího Olomouc 3:1. Bílí Tygři si v další fázi zahrají se Spartou, Vítkovice s Třincem a Mladá Boleslav s Hradcem Králové.



Liberec - Kometa

Liberečtí se dokázali oklepat ze dvou předchozích nevyužitých mečbolů z ledu Komety, kde navíc Brňané ve čtvrtém utkání otočili stav z 0:2 na 3:2 v závěrečných osmi minutách. Tentokrát vedli Severočeši ve 26. minutě už 3:0. Hosté se prosadili až za stavu 0:4. Dvěma góly dovedli tým kouče Patrika Augusty k postupu Jan Ordoš a Michal Birner, tři body za branku a dvě nahrávky zaznamenal další útočník Dávid Gríger.

Oba soupeři mohli pro klíčovou bitvu série využít důležité útočníky. Zatímco brněnský Mueller naskočil zpět po jednozápasovém trestu, domácí Filippi se po zdravotních problémech představil ve vyřazovacích bojích poprvé. Hostující branku hájil tentokrát Tomek.

Hned v úvodních minutách prověřil jeho pozornost z úhlu Birner. Právě zkušený liberecký útočník byl pak v končící sedmé minutě prvním vyloučeným hráčem. Moc ale nechybělo, aby v oslabení udeřili Vlach se Šírem. Rány kanonýra Muellera na druhé straně se minuly účinkem.

SESTŘIH: Liberec - Kometa Brno 6:1. Tygři drtivým výsledkem slaví postup, zářil Gríger (1+2)
Video se připravuje ...

Ve 14. minutě otevřel skóre svým prvním dnešním zásahem Ordoš, jemuž dali hosté až příliš mnoho prostoru, domácí útočník si vyjel od postranního hrazení do palebné pozice a povedenou ranou prostřelil Tomka. Holík a Krištof mohli ještě do přestávky kontrovat v početní výhodě, jenže Kváča byl proti a uhájil domácím těsné vedení.

Protože se v čase 19:48 nechal vyloučit Bartejs, nastupovali Liberečtí do druhé třetiny s přesilovkou v zádech. Nabízenou příležitost také využili. Filippi pálil, Tomek vyrazil kotouč přímo na čepel Birnera a ten snadno zakončil do prázdné branky. Nabuzení Severočeši přidali už ve 26. minutě další gól: Klepiš sice nasměroval puk nejprve na tyčku odkryté branky, ale hned vzápětí ho už zblízka uklidil za brankovou čáru.

V polovině základní hrací doby zmáčkli Brňané domácí celek před Kváčou, Doudera však ve velké šanci minul. O chvilku později Rákos nepřekonal Kváču ani na tři pokusy. Brňané dřeli a snažili se vrátit do hry o postup, jenže kýžený gól naděje stále nepřicházel. Do třetí dvacetiminutovky nakonec nastupovali dokonce s čtyřbrankovým mankem, neboť je v posledních sekundách před přestávkou nachytal ze sólového úniku Ordoš.

Kometa přesto nerezignovala. V čase 40:53 smazal nulu na jejím kontě kapitán Zaťovič. Další šance už však zlikvidoval Kváča. V 52. mohl Gríger definitivně rozhodnout bekhendem, přesouvající se Jekel však vytěsnil puk hřbetem lapačky. V závěru sáhli Brňané k dlouhé power play, čehož využil Birner. Po pěkné souhře pak ještě překonal brněnského gólmana Gríger.

Hlasy trenérů:

Patrik Augusta (Liberec): „Chtěli jsme být od začátku zápasu aktivní a hrát u soupeře v pásmu. Útočná síla Brna je velká, proto jsme chtěli diktovat tempo hry my. Věřili jsme, že z naší aktivity nějaké góly dáme, což se také nakonec podařilo. Jsem moc rád, že jsme přes Kometu postoupili, gratuluji hráčům do kabiny.“

Jiří Kalous (Brno): „Liberec měl dobrý nástup do utkání a dostal se do vedení 3:0. My jsme na začátku neměli dobrý pohyb a projevilo se to také v koncovce. Chyběl nám důraz a nebyli jsme schopni vstřelit branku, což bylo rozhodující a určující pro celé utkání. Chtěli jsme zápas zvládnout, malinko nám do toho ale promluvila také marodka. Hráči do toho dali maximum, bohužel nám ale zápas nevyšel. Liberec postoupil zaslouženě.“

Góly

Domácí: 13:43. Ordoš, 21:17. Birner, 25:31. Klepiš, 39:36. Ordoš, 59:02. Birner, 59:44. Gríger

Hosté: 40:57. Zaťovič

Sestavy

Domácí: Kváča (J. Pavelka) – M. Ivan, L. Šmíd (A), Kolmann, M. Rosandić, Melancon, Derner, Aubrecht – Birner (A), Filippi, Faško-Rudáš – Ordoš, Gríger, Klepiš – J. Vlach, P. Jelínek (C), Klapka – Rychlovský, J. Šír, A. Najman.

Hosté: Tomek (26. Jekel) – Bartejs, Ďaloga, Kučeřík, R. Holland, L. Doudera, Tansey, L. Forman – P. Mueller (A), A. Zbořil, Vincour – L. Horký, P. Holík, Zaťovič (C) – Sedláček, Krištof (A), Jenyš – T. Šoustal, Rákos, Dočekal.

Rozhodčí

Kika, Mrkva – Ganger, Hynek

Stadion

Návštěva

5 269 diváků

Plzeň - Mladá Boleslav

Mladá Boleslav se představí ve čtvrtfinále potřetí za sebou a navíc jej měla hrát i v roce 2020, kdy však bylo play off kvůli pandemii koronaviru zrušeno. Plzeň se loučí v předkole podruhé za sebou, loni vypadla rovněž po 5. místě v základní části s Olomoucí 0:3 na zápasy.

Bruslařský klub se musel obejít bez zraněného útočníka Matyáše Kantnera, který v Mladé Boleslavi hostuje právě z Plzně. Do sestavy se naopak vrátil forvard Jan Stránský, přesto hostující kouč Radim Rulík točil jen jedenáct útočníků.

Hned při úvodním střídání prověřil hostujícího gólmana Krošelje Mertl, ale v úvodní části byli jinak aktivnější Středočeši, kteří měli i výhodu dvou přesilových her. Při Graňákově vyloučení v polovině úvodní části pálil nebezpečně Ševc a potom od modré čáry Lintuniemi.

Největší šanci domácích měl ve 14. minutě Schleiss, který uspěl za brankou v souboji s Jánošíkem, vybruslil do střelecké pozice, ale Krošelj puk vyrazil. V čase 14:45 se radovali hosté. Šťastný zpoza branky našel bekhendem nepokrytého Kotalu, který zblízka otevřel skóre.

SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 2:3. O postupu Bruslařů rozhodl Kelemen
Video se připravuje ...

V úvodu druhé části se Plzeň ubránila ještě 10 sekund ve zbytku trestu za příliš mnoho hráčů na ledě a Krošelje pak prověřil z levého kruhu Blomstrand. Ve 25. minutě po Graňákově střele propadl mladoboleslavskému gólmanovi puk, ale hosté jej stihli odvrátit. Pak neměl přesnou mušku Lang.

Při Kelemenově vyloučení domácí obléhali Krošeljovu branku, ale Bruslařský klub odolal. Slovenský útočník se ale při návratu z trestné lavice dotknul puku v době, kdy ještě nestál na ledě a šel pykat znovu. A Plzeň tuto přesilovku už využila. Čerešňák nabil na hranici pravého kruhu Bulířovi a kanonýr Plzně se trefil přesně na bližší tyč.

Plzeň byla nadále aktivnější a Mladá Boleslav zahrozila poprvé ve druhém dějství až ve 34. minutě, kdy Svoboda musel krýt pokusy Šťastného a Fořta. Ve 37. minutě mohl otočit stav při Fořtově vyloučení Mertl, ale jeho střela z pozice mezi kruhy gól nepřinesla.

Osm sekund před koncem početní výhody vysekl Kodýtek Lunterovi hokejku a Mladá Boleslav v přesilovce udeřila. Nejdříve sice Najman po Pláňkově střele netrefil prázdnou branku, ale 51 sekund před koncem druhé třetiny už se po Bičevskisově ráně přes obránce trefil z dorážky Flynn. Dočkal se tak ve 25. zápase extraligového play off v kariéře první branky.

V úvodu třetí třetiny po Čerešňákově střele nepřekonali Krošelje Mertl ani dorážející Dzierkals. Ve 47. minutě se radovali naopak hosté. Ševc získal ve středním pásmu puk, Kelemen si najel na pravý kruh a svým pátým gólem v sérii zvýšil na 3:1.

V 50. minutě byl při Fillmanově trestu v šanci Mertl faulovaný Jánošíkem a v přesilové hře pěti proti třem vykřesal Indiánům naději Schleiss. Bez hokejky v té době navíc byli i bránící Lintuniemi a Bičevskis. Další snaha Indiánů ale už byla marná.

Hlasy trenérů:

Václav Baďouček (Plzeň): „Neměli jsme úplně ideální první třetinu, Boleslav nás dostávala pod tlak, byť z toho vytěžila jen jeden gól po našem hloupém řešení situace v předbrankovém prostoru. Ve druhé třetině jsme začali mít lehce navrch. Dali jsme gól z přesilovky. Pak jsme bohužel v závěru naší přesilovky hloupým faulem nabídli soupeři početní výhodu, v které jsme inkasovali. Třetí třetina byla velikánský boj. Tlačili jsme se do brány, chtěli jsme jít za tím vyrovnáním. Zase ale přišlo propadnutí ve středním pásmu nebo špatné založení útoku a z jednoho brejku soupeř odskočil na 1:3. Ještě jsme se nadechli v přesilovce pět na tři a v závěru v power play už nám asi nebylo přáno. Měli jsme šance na srovnání. Byl to vyrovnaný zápas se šťastnějším koncem pro hosty. Série byla vyrovnaná, bojovná se spoustou hezkých věcí i spoustou kuriózních gólů. Bylo to pro diváky zajímavé a nás jen mrzí, že to nedopadlo obráceně. Chtěl bych klukům za celou sezonu poděkovat, protože ji odehráli na krev. Byly momenty, kdy jsme mohli být lepší, ale to tak bývá.“

Radim Rulík (Mladá Boleslav): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu a první třetina byla z naší strany velice dobrá. Plzeň měla začátek zápasu vždycky vynikající, tak jsme se na to chystali. Měli nějaké střely ze stran, ale nevybavuji si, že by byla vyložená šance. Brali jsme dobrý vstup do zápasu za opravdu klíčový moment. Od druhé třetiny se to srovnalo. Bylo to vyrovnaný zápas, jako byla celá série. Když jsme byli kuriózně podruhé vyloučeni, tak mě omývali. Hned jsme dostali gól. I tohle zápas přinesl. Ale musím říct, že ve třetí třetině tam byla neskutečná bojovnost našich hráčů a byli jsme šťastnější. Udělali jsme pro to úplné maximum. Série byla skvělá, my jsme byli šťastnější. Její úroveň vůbec nebyla špatná. Obě mužstva šla na doraz, byla tam spousta krásných momentů a nádherné hokej, o týče nasazení z obou dvou stran, to bylo úžasné.“

Góly

Domácí: 29:36. Bulíř, 50:32. Schleiss

Hosté: 14:45. Kotala, 39:10. O. Flynn, 46:05. Kelemen

Sestavy

Domácí: Miroslav Svoboda (Pavlát) – Kaňák, Čerešňák (C), Graňák, Hamšík, Budík, Kvasnička, Kremláček – M. Lang, Mertl (A), Dzierkals – Blomstrand, Bulíř, J. Dufek – Suchý, Kodýtek (A), Schleiss – Malát, G. Thorell, Dvořák.

Hosté: Krošelj (J. Růžička) – Pavel Pýcha, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman, D. Moravec – Grim, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský (A).

Rozhodčí

Lacina, Šír – Ondráček, Špůr

Stadion

LOGSPEED CZ Aréna

Návštěva

5167 diváků

Vítkovice - Olomouc

Hosté měli lepší vstup do rozhodujícího utkání. Zejména při šanci Klimka jim po odrazu puku u prázdné brány scházelo kousek štěstí, které se jim ale vrchovatou měrou vrátilo v sedmé minutě. Ondruškovu ránu Stezka vyrazil za bránu, odkud však puk Tomeček o gólmanův beton kulečníkovým karambolem dostal za brankovou čáru.

Rychlé vedení ale Hanákům nevydrželo ani minutu. Domácí předvedli ukázkový kontr a přes Hrušku s Lakatošem se kotouč dostal před prázdnou klec až k Fridrichovi, který o 53 sekund později s přehledem vyrovnal.

Vítkovice pak byly aktivnější a především v dlouhé přesilovce pět na tři kroužily kolem Konráda, který ale jejich pokusy pochytal.

SESTŘIH: Vítkovice - Olomouc 3:1. Domácí slaví postup do čtvrtfinále, rozhodl Flick
Video se připravuje ...

Druhá část se však nesla v olomouckém rytmu. Hosté sice často pobývali v útočném pásmu, ale bez nebezpečnějšího zakončení. Výjimkou byla kombinace v přesilové hře, která vynesla ideální palebnou pozici Navrátilovi, ale jeho švih Stezka ve 28. minutě zlikvidoval.

Duel byl stále opatrnější. Ale ještě před tím, než se oba týmy opevnily do úplné defenzivy, dokázali domácí ve 43. minutě po náporu třetí formace skórovat - trefil se Flick. A dohánět museli hosté. Vrchol jejich snažení přišel v přesilové hře, ale po obrovském závaru na brankovišti Knotek puk v 52. minutě za čáru propasírovat nedokázal.

Ještě jednou měli Hanáci v závěru normálního času výhodu přesilovky, kterou v poslední půlminutě znásobili odvoláním Konráda. Závěrečný nápor Olomouce však zastavil Stezka. Kryl velkou šanci Krejčího a sekundu před koncem do prázdné branky zpečetil postup Vítkovic ze středního pásma Krenželok.

Hlasy trenérů:

Miloš Holaň (Vítkovice): „Byl to vyrovnaný zápas stejně jako všechny předchozí. Ze začátku jsme nehráli dobře. Byli jsme svázání tím, že to můžeme doma před skvělými fanoušky dokázat. Výsledkem toho byl první gól, který jsme si tam dorazili prakticky sami. Bylo ovšem velice důležité, že jsme dokázali rychle srovnat a na třetí třetinu nastoupilo úplně jiné mužstvo. Začalo si věřit, byli jsme všude a urvali jsme to. Kluci to odmakali, šli přes hranu. Na týmu šla vidět touha, aby se Vítkovice zase dostaly o stupínek výš. Pro vítkovický hokej je tohle obrovský úspěch, ale nic ještě nekončí.“

Zdeněk Moták (Olomouc): „Bylo to vyrovnané utkání. V první třetině jsme báječně ubránili dlouhé oslabení tři na pět a od toho jsme se odrazili. Ve druhé části jsme hráli dobrý hokej, bohužel jsme zaspali začátek třetí třetiny. V závěru utkání jsme měli dost brankových příležitostí, byly tam dvě tyčky, ale vyrovnat jsme nestihli. Domácím musím pogratulovat, děkuji jim za parádní sérii. Klukům jsem po zápase řekl, že je čest je trénovat. Můj poslední zápas na olomoucké střídačce? Je to možné.“

Góly

Domácí: 07:50. Fridrich, 42:01. Flick, 59:59. L. Krenželok

Hosté: 07:03. V. Tomeček

Sestavy

Domácí: Stezka (Dolejš) – A. Solovjov, R. Polák (C), R. Pedan, Jakub Stehlík, Plášil, L. Kovář, Prčík – L. Krenželok (A), Bitten, M. Kalus – Fridrich, J. Hruška (A), Lakatoš – R. Bondra, Flick, Bernovský – Illéš, Dej, Guman.

Hosté: Konrád (Lukáš) – Ondrušek (C), T. Černý, Švrček, Dujsík, Řezníček, Škůrek, Rašner – Navrátil, David Krejčí (A), V. Tomeček – Kusko, J. Knotek (A), Bambula – Klimek, P. Kolouch, Lichanec – Burian, Nahodil, Michal Kunc.

Rozhodčí

A. Jeřábek, O. Hejduk – M. Lhotský, J. Svoboda

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

8 729 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud