Hlavní navigace

Chvála i zatracení. Co říkají operátoři na záměr ČTÚ tvrdě zregulovat mobilní trh?

22. 3. 2022
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 3dmentat / Depositphotos
Bez většího povšimnutí veřejnosti pokračuje ČTÚ v přípravě velké regulace tuzemského mobilního trhu. Velká trojka záměr napadá, menší operátoři žádají, aby úřad ještě přitvrdil.

Ve stínu ruské invaze na Ukrajinu chystá Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zásadní regulaci mobilního trhu. Síťovým operátorům (MNO) chce nařídit povinné poskytování dvou striktně definovaných velkoobchodních balíčků služeb (RB1 a RB2) za přímo regulované ceny. Slibuje si od toho, že virtuální operátoři (MVNO) konečně budou schopní nabízet služby, které budou skutečně konkurenceschopné.

Úřad ale zároveň postupuje bezprecedentním způsobem, který má ze schvalování regulace vyloučit Evropskou komisi. ČTÚ argumentuje tím, že hrozí vytlačení virtuálů z trhu a nebezpečí z prodlení, pokud by trh rychle nezreguloval. Zdůvodňuje to loňskými výpověďmi smluv T-Mobilu s dvanácti virtuálními operátory. Podle úřadu není záruka, že se podobná situace nebude opakovat.

V pátek 18. března skončila lhůta pro podávání připomínek k zamýšlené regulaci. Původně ji ČTÚ omezil jen na pět pracovních dní, po ostrém dopisu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely ji ale prodloužil o dalších osm dní. Připomínky do veřejné konzultace poslalo skoro 70 subjektů. Většinu příspěvků ale tvoří jeden obecný text na podporu záměru ČTÚ, který skupinově zaslali menší operátoři. Konkrétní připomínky poslaly jen některé firmy či sdružení.

Virtuálové: balíčky ano, ale…

Například evropské sdružení virtuálních operátorů MVNO Europe požaduje především zajištění právní jistoty. „Na základě svých zkušeností se MVNO Europe domnívá, že tam, kde jsou provozovatelům mobilních sítí uloženy regulační povinnosti vůči MVNO, měly by tyto zahrnovat interní a externí zásady nediskriminace a transparentnosti, nejen pokud jde o kvalitu, ale také o poplatky za velkoobchodní přístup a specifické opatření proti stlačování marží, aby bylo zajištěno, že MVNO budou schopni kdykoli replikovat VEŠKERÉ maloobchodní nabídky / nabídky kanálů nabízené hostitelským provozovatelům mobilních sítí, aniž by museli čelit stlačování marží,“ žádá sdružení.

Český Výbor nezávislého ICT průmyslu (VNITCP), který sdružuje menší operátory, ve svých připomínkách kritizuje nestandardně krátkou veřejnou konzultaci a požaduje úpravu nastavení velkoobchodních balíčků. „ČTÚ stanovením balíčků v tržně nezajímavé podobě vystavil trh nebezpečí nezájmu ze strany virtuálních operátorů,“ píše. „Úřad nestanovil ani regulované ceny dokupu dalších mobilních dat a hlasových balíčků. Nestanovení regulovaných balíčků odpovídající poptávce v roce 2022 povede k nebezpečí obchodního neúspěchu regulované nabídky. Taková situace by vedla k zakonzervování nežádoucí současného stavu,“ dodává.

Výbor navrhuje stanovení více regulovaných balíčků služeb a mechanismus pro vytváření flat hlasových i datových tarifů, včetně možnosti dokupování minut či dat po vyčerpání základního balíčku. Žádá také o to, aby ČTÚ po zavedení regulace často posuzoval, jaký je v praxi o balíčky mezi virtuály zájem, a případně jejich skladbu upravoval.

Podobné připomínky ke konstrukci regulovaných balíčků zaznívají i od dalších subjektů. Třeba Český telekomunikační klastr navrhuje přidat ke dvěma navrhovaným další balíčky – jednu variantu ještě úspornější než navrhovaný balíček RB1, a druhou naopak s většími objemy jednotek než navrhovaný RB2. „Problém nespočívá výlučně v ceně, ale také v převaze síťových operátorů v otázkách flexibility zacílení nabídek dle různých potřeb zákazníků a v možnosti rychle reagovat na aktuální trendy prostřednictvím propagačních nabídek a nových produktů,“ argumentuje. Chce také zavést pro virtuály možnost, aby mohli za regulovanou velkoobchodní cenu nakupovat služby po jednotkách (minuty, zprávy, kilobyty).

Pozor na triky

Nákup služeb za regulované ceny po jednotkách podporují i další subjekty, třeba slovenský operátor Uniphone nebo firma IPEX TELCO, která je zároveň jedním z dvanácti operátorů, kterým T-Mobile loni vypověděl smlouvy. „‚Náš‘ síťový operátor ani po více než půlročním jednání o nových podmínkách (za moderace ČTÚ) neustoupil ani o milimetr a stále nám bezostyšně nabízí velkoobchodní ceny vyšší, než nabízí svým koncovým zákazníkům. Regulace velkoobchodního trhu je tedy dle našeho názoru jediným možným řešením této situace,“ konstatuje. Regulovaný nákup služeb po jednotkách by podle něj virtuálům umožnil konstruovat vlastní balíčky, což je pro konkurenceschopnost klíčové.

Operátor zároveň volá po zamezení některých praktik, které by podle něj případnou regulaci prakticky znehodnotily. Jde o znemožnění „snižování ceny tvorbou fingovaných balíčků, kde je např. místo 10 GB dat jen 9,5 GB, ale cena tohoto balíčku je pak podstatně nižší, než by odpovídalo % objemu obsažených služeb proti regulovanému balíčku“ nebo o zabránění „zvýšení velkoobchodní ceny regulovaných balíčků skrytými poplatky typu cena SIM 100 Kč, potřeba speciálního datového propoje v ceně 20 000 Kč měsíčně, poplatky za roaming a podobně“.

Dalším z dvanáctky virtuálů, kterým T-Mobile loni vypověděl smlouvu, je PODA. „Ačkoliv jsme se společností T-Mobile bez zbytečného odkladu po uvedené výpovědi vstoupili do jednání o uzavření nové smlouvy a ačkoliv byla původní výpovědní doba na základě ingerence Českého telekomunikačního úřadu prodloužena, nepodařilo se do dnešního dne nový smluvní vztah zajišťující poskytování velkoobchodních mobilních služeb uzavřít,“ píše operátor.

„Situaci přitom nelze efektivně řešit nákupem služeb od jiného mobilního síťového operátora, je tomu tak proto, že přechod k jinému poskytovateli velkoobchodních mobilních služeb je technologicky náročný a nákladný proces, který nelze realizovat v krátkém časovém horizontu,“ dodává s tím, že PODA beztak od ostatních dvou síťových operátorů nedostala žádnou konkurenční nabídku.

„Velkoobchodní nabídky velkých infrastrukturních operátorů neumožňují replikaci jejich maloobchodních služeb dokonce ani bez započtení fixních nákladů MVNO a bez jakéhokoliv zisku,“ konstatuje operátor.

Jak udusit regulaci

Agregační operátor Quadruple poslal do veřejné konzultace jedinou připomínku, kterou označil za zásadní. Na základě svých zkušeností požaduje, aby poměr regulovaných velkoobchodních cen a odpovídajících maloobchodních cen síťových operátorů musel být po celou dobu regulace stejný. 

„Dosavadní zkušenosti Quadruple i řady dalších nezávislých MVNO/MVNE vyvolávají oprávněnou obavu, že po stanovení regulovaných cen velkoobchodních balíčků RB1 a RB2 budou MNO reagovat znovu na maloobchodním trhu, a to hospodářskou soutěž opět udusí. Rozhodně MNO mají dostatečný potenciál daný vysokými maloobchodními cenami a nadstandardní ziskovostí svého podnikání, aby takový postup mohli zvolit,“ vysvětluje operátor.

Také Asociace českých virtuálních operátorů (AČVO) požaduje doplnění mechanismu, který by ČTÚ umožňoval upravovat regulované ceny a reagovat tak na případné změny maloobchodních cen síťových operátorů. Chce také, aby ČTÚ po ukončení regulace vyhodnotil situaci a případně mohl rozhodnout o jejím prodloužení.

Operátor SazkaMobil, který má většinu zákazníků na předplacených kartách, pro změnu navrhuje do opatření přidat i regulovanou nabídku datových balíčků, které by se daly využít právě pro předplacené služby.

Velká trojka: nepřijatelný postup ČTÚ

Zástupci síťových operátorů mají podle zaslaných připomínek na návrh ČTÚ zcela opačný názor. Do veřejné konzultace se kromě velké trojky zapojila také infrastrukturní firma CETIN z portfolia PPF, která sama jako mobilní operátor nepůsobí. Ve svých připomínkách napadla způsob, jakým ČTÚ regulaci prosazuje, zejména zamýšlené obcházení souhlasu Evropské komise. „Společnost CETIN byla v minulosti stanovena jako podnik s významnou tržní silou na několika trzích v rámci několika kol analýz trhů. Ačkoliv se společnost CETIN nemusely analýzy a stanovené povinnosti vždy líbit, výsledek byl dosažený podle správných procesních pravidel. Postup, který teď ČTÚ volí, ale vzbuzuje vážné obavy z porušení Zákona nebo jeho zneužití nezamýšleným způsobem,“ píše firma.

Nová analýza trhu je podle ní jen mírně pozměněnou verzí analýzy, kterou na konci února odmítla Evropská komise. Úřad proto podle firmy nemůže postupovat tak, jak postupuje. CETIN také rozporuje argument ČTÚ, že je situace na trhu skutečně výjimečná. „Odůvodnění naléhavosti předložené ČTÚ neobstojí: nejistotu smluvních vztahů, tvrzené nepřiměřené podmínky přístupu či tvrzené stlačování marží jako potenciální tržní problémy řeší regulátoři, i ČTÚ, běžně prostřednictvím standardního procesu a svoje analýzy problémů i návrhy řešení více či méně úspěšně notifikují. Vágní, spekulativní či až přímo zavádějící úvahy bez jakéhokoliv důkazu jsou nepřijatelné obecně, natož v analýze jako odůvodnění značně nestandardního úředního postupu,“ argumentuje.

Podobným způsobem analýzu a návrh opaření napadají také síťoví operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone. Reakce jsou přitom místy nebývale ostré. Například T-Mobile v úvodu svých připomínek obviňuje ČTÚ, že se v současném pokusu o regulaci trhu „… nedrží už ničeho. Ani faktů, ani práva, ani regulačního rámce, ani základního respektu k Evropské komisi.“

Napadá pak argumenty, kterými úřad svůj postup bez notifikace Evropskou komisí a ve zkrácené lhůtě vysvětluje. Možnost výjimečných předběžných opatření, kterou zmiňuje evropský kodex pro elektronické komunikace, je podle T-Mobilu určena pro nečekané události, jako jsou „katastrofy s velmi vážnými ekonomickými dopady, případy hyperinflace a podobně“. Ne tedy pro situaci, kdy ČTÚ roky analyzuje trh. „Je evidentní, že ČTÚ se ve skutečnosti nepotýká s ‚výjimečnými okolnostmi‘ ve smyslu článku 32 odst. 10 Kodexu, ale snaží se kreativní aplikací zákona obejít veto Komise,“ píše operátor.

Výjimka z Kodexu také podle T-Mobilu umožňuje „přeskočit“ jednání s Komisí, ale neznamená, že ČTÚ nemusí prokazovat existenci tzv. podniku s významnou tržní silou nebo společnou dominanci síťových operátorů. Regulátor to podle T-Mobilu v analýze nedělá a jeho předchozí analýzu Komise zamítla jako nedostatečnou.

T-Mobile se vyjadřuje také k argumentu ČTÚ, že vzhledem k výpovědím, které loni rozdal dvanácti virtuálům, hrozí vytlačení virtuálních operátorů z trhu. Popisuje, že smlouvy vypověděl kvůli sporu s firmou Český bezdrát, ve kterém ČTÚ rozhodlo ve prospěch virtuála (T-Mobile se proti rozhodnutí brání u soudu). „Jako záminku k rozšíření své pravomoci úřad mimo jiné zneužil fakt, že z důvodu procesní efektivity byly smlouvy o přístupu uzavřeny formou přílohy (dodatku) ke smlouvám o propojení. Fakt, že úřad upřednostnil formu smlouvy nad jejím obsahem, donutil společnost T-Mobile k formální konsolidaci smluvních vztahů. Společnost T-Mobile vypověděla smlouvy o propojení všem svým partnerům, kteří měli přístupové služby kontrahované jako jejich dodatek, a současně jim zaslal standardní nabídku smlouvy na propojení sítí (propojovací smlouva) a komerční nabídku na přístup ke službám MVNO (přístupová smlouva),“ popisuje svůj pohled T-Mobile s tím, že má zájem na další spolupráci s virtuály.

BRAND24

O2 požaduje okamžité zastavení analýzy, která je podle něj vedena nepřijatelným a nezákonným způsobem. „Postup ČTÚ považujeme za nepřijatelný. Nezákonný postup ČTÚ je navíc způsobilý založit na straně státu nejen riziko žaloby pro nesprávný úřední postup s nárokem na náhradu škody, ale i žaloby pro porušení unijního práva ze strany Evropské komise,“ píše operátor. Kritizuje také nestandardně krátkou lhůtu na veřejnou konzultaci a odkazuje na své připomínky zaslané k předchozí analýze.

Také Vodafone napadá samo rozhodnutí ČTÚ, že bude trh regulovat. Únorové rozhodnutí Komise podle něj znamená, že úřad musí tzv. trh č. 3 okamžitě vyřadit ze seznamu tzv. relevantních trhů určených k možné regulaci. A tím pádem nelze vydat novou analýzu pro trh, který podle zákonných podmínek není k regulaci způsobilý.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).