Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Volejbalisty na ME čekají staří známí. Los jim určil Němce či Bulhary

Sofia – Los mistrovství Evropy určil českým volejbalistům těžké soupeře. V základní skupině A v Sofii narazí na domácí Bulharsko, Německo a vítěze květnové baráže mezi Španělskem a Nizozemskem. Na týmy Bulharska a Německa přitom Češi narazili také na předloňském ME v Gdyni, kde oba zápasy prohráli, podlehli i Rusku a s jediným vyhraným setem skončili na posledním 16. místě.

Kouči národního týmu Zdeňku Šmejkalovi, který v době losu vedl trénink ostravského klubu, poslal jména soupeřů asistent Jiří Novák v textové zprávě. "A hned jsem si říkal, že to losování je nějaké divné, že máme dvakrát po sobě skupinu, ve které jsou úspěšné týmy Bulharsko a Německo," řekl Šmejkal.

"Nestahujeme kalhoty, ale je to hodně těžká skupina. Dovedl bych si představit lehčí, ale český volejbal je ve stavu, v jakém je, a nemůžeme na los žehrat," uvedl Šmejkal. Očekává, že čtvrtým celkem ve skupině bude Nizozemsko. "S nimi a s Němci jsme si domlouvali přáteláky, takže to teď padá," doplnil reprezentační trenér.

Němci mají na kontě bronz z loňského mistrovství světa. Bulhaři hráli v semifinále olympijského turnaje 2012 v Londýně, čtvrtí skončili i na ME 2013 a stejně jako Němci patří do elitní desítky žebříčku světové volejbalové federace FIVB. 

Na Španělsko svěřenci trenéra Šmejkala loni narazili v kvalifikační skupině, v Jablonci zvítězili 3:0 a v soupeřově domácím prostředí 3:1. Nizozemce, kteří jsou v žebříčku FIVB o jedinou pozici nad 26. českým týmem, připravilo o přímý postup Chorvatsko.

O pořadatelství letošního ME se Bulharsko podělí s Itálií, základní skupiny se odehrají v Sofii, Turíně, Varně a Bustu Arsiziu od 9. do 11. října. Vítězové skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, celky z druhých a třetích míst spolu sehrají osmifinálové duely.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalisté se na ME opět utkají s Bulharskem a Německem

Český tým by se v případě postupu do osmifinále střetl s protivníkem ze skupiny C, v níž budou ve Varně hrát Polsko, Belgie, Bělorusko a vítěz baráže Slovinsko - Portugalsko. Závěrečné boje o medaile jsou na programu 18. října v bulharské metropoli.

Z 16 účastníků turnaje je jich zatím známo třináct, o zbývajících rozhodnou květnové kvalifikační dvojzápasy Slovinsko - Portugalsko, Švédsko - Estonsko a Španělsko - Nizozemsko. Do čela základních skupin byli při sofijském losu vedle obou domácích výběrů nasazeni také mistři světa Poláci a obhájci evropského titulu Rusové, úřadující olympijští vítězové z Londýna.

Čeští reprezentanti od čtvrtého místa na šampionátu v roce 2001 v Ostravě už na evropské scéně jen paběrkovali. Ze základní skupiny od té doby dokázali postoupit jen jednou, znovu v domácím prostředí před čtyřmi lety.

Rozlosování základních skupin ME volejbalistů 2015:

Skupina A (Sofia): Bulharsko, Německo, ČR, Španělsko/Nizozemsko.

Skupina B (Turín): Itálie, Francie, Chorvatsko, Estonsko/Švédsko.

Skupina C (Varna): Polsko, Belgie, Bělorusko, Slovinsko/Portugalsko.

Skupina D (Busto Arsizio): Rusko, Srbsko, Slovensko, Finsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články