Chlupáči, 3. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Při pouhém pohledu z okna či při relaxaci na terase si můžeme povšimnout milých návštěvníků na zahradě. Rozkošní opeřenci poletují sem a tam a hledají něco k snědku. Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké druhy se objevují na té vaší zahrádce?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vrabec domácí

Tento malý ptáček je známý téměř po celém světě. Jedná se o přizpůsobivého tvora, kterého snadno spatříme uprostřed města. Nebojí se zdržovat v blízkosti lidských obydlí, a tak jej můžete vidět i z balkonu na sídlišti. Vyznačuje se svým typickým vzhledem i hlasem, kdy slyšíme známé čimčarání. Jeho zbarvení je poněkud nenápadné, tělo zavalité, zobáček, ocas i křídla má vrabec domácí krátké. Jedná se o stálý druh, který žije ve velkých hejnech po celé České republice.

Vrabec domácí

Kos černý

Kosa rozpozná snad každý. Černý menší pták s výrazně žlutým či oranžovým zobáčkem. Řeč je však pouze o samečkovi, samička je oproti němu zbarvená o mnoho nenápadněji. Její peří je spíš hnědé se světlejšími skvrnkami, zobák je tmavší. Stejně jako vrabec, i kos je adaptován na život ve městech, a tak není nouze o jeho spatření. Potkat jej můžete jak ve městě, tak i v lese. Lesní kosi však odlétají na zimu do teplých krajin, městští kosi jsou tažní jen zčásti.

Kos černý

Sýkora koňadra a sýkora modřinka

Sýkorka je dalším známým ptáčkem, kterého si díky typickému zbarvení nespletete. Sýkora modřinka je o něco barevnější než koňadra, a to zejména o modré znaky na hlavičce (temeni), křídlech a ocasu. Nezaměnitelný je i černý proužek u oka, který sýkora koňadra nemá. Obě sýkorky jsou pravidelně hnízdícími stálými ptáky s krásným melodickým zpěvem, který má mnoho variací s určitou pravidelností.

Sýkora koňadra

Rehek domácí

Jedná se o malého tažného ptáčka, který se na území České republiky zdržuje do listopadu a vrací se na jaře. Kromě hnízdění se jedná o samotářského opeřence, kterého poznáte podle výrazného oranžového ocásku. Jeho zpěv se rozléhá do dálky, jelikož si libuje v posezení na vyvýšených místech.

Rehek domácí

Ptáčky budete moci o to záživněji sledovat, pokud jim na zahradě vybudujete krmítko nebo budku. Mnoho z nich vám pomůže i od nepříjemného hmyzu, který se u domu zdržuje.

Autor článku: Bára Tomášková; Foto: Shutterstock