Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Rusové chtějí omezit bojové aktivity u Kyjeva. Mluví o dialogu a dobytí Donbasu

Svět

  14:35aktualizováno  22:32
Rusko radikálně omezí bojovou aktivitu v okolí Kyjeva a severoukrajinského Černihivu. V úterý to uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že se chce soustředit na hlavní cíl, kterým je osvobození Donbasu. Pentagon následně potvrdil ústup malého počtu ruských jednotek od Kyjeva, Moskva je ale podle USA nestahuje z bojů, nýbrž přesouvá na jiná místa na Ukrajině.

„Základní úkoly první etapy operace byly vcelku splněny. Podstatně poklesl bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil, což umožňuje soustředit základní pozornost a úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu,“ prohlásil v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu. 

Mluvčí Pentagonu John Kirby následně potvrdil, že od Kyjeva odjíždí malý počet ruských jednotek směrem na sever, Moskva je ale podle USA nestahuje z bojů, nýbrž přesouvá na jiná místa na Ukrajině, kde možná v blízké době chystá velkou ofenzivu.

„Došlo za poslední den k nějakému přesunu některých ruských jednotek pryč od Kyjeva? Domníváme se, že ano. Malého počtu,“ řekl Kirby. „Domníváme se však, že se jedná o přemístění, ne skutečné stažení, a že bychom měli být připraveni na to, že budeme sledovat velkou ofenzivu v jiných částech Ukrajiny. Neznamená to, že hrozba pro Kyjev polevila,“ dodal.

Prezident USA Joe Biden řekl, že se ještě se uvidí, zda Rusko skutečně některá svoje vojska stáhne, jak řeklo po úterních rozhovorech s ukrajinskými zástupci.

„Uvidíme,“ řekl krátce předtím o ruském prohlášení ohledně stahování vojsk Biden. „Nic bych v tom nehledal, dokud neuvidíme, jak se zachovají. Uvidíme, zda skutečně splní to, co naznačují,“ dodal s tím, že USA situaci nadále pozorně sledují.

Podle Šojgua budou ruské ozbrojené síly pokračovat ve „speciální vojenské operaci až do dosažení vytčených cílů“.

Ukrajinská armáda uvedla, že zaznamenala přeskupování vojsk s cílem soustředit největší sílu ve směru na města Doněck a Slobožanske na východní Ukrajině a částečné stahování vojáků na běloruské území.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Vedoucí ruských vyjednávačů Vladimir Medinskij na úterním mírovém jednání uvedl, že Rusko omezením aktivit u Kyjeva a Černihivu dělá vstřícné kroky ke snížení eskalace. 

Ruským jednotkám se nicméně v těchto oblastech v posledních dnech nedařilo posilovat své pozice a ukrajinská strana naopak hlásila úspěchy.

Medinskij později upozornil, že avizované snížení napětí ve dvou uvedených oblastech neznamená příměří. „Chápeme, že v Kyjevě jsou lidé, kteří musejí přijímat rozhodnutí, a proto nechceme město vystavovat dalšímu nebezpečí,“ vysvětlil rozhodnutí ruské strany. 

Nenechte se napálit, varovaly USA

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken nicméně varoval, že ruská prohlášení ohledně stažení vojsk z některých částí země by podle něj mohly být pokusem Moskvy „klamat lidi a odvést pozornost“.

„Je tu to, co Rusko říká, a je tu to, co Rusko dělá, a my se soustředíme na to druhé,“ řekl Blinken. „A Rusko dělá to, že pokračuje v týrání Ukrajiny,“ péokračoval. „Pokud se ruští představitelé domnívají, že může uspět pokus podmanit si jen východní nebo jižní část Ukrajiny, tak se zase jednou hluboce mýlí,“ dodal Blinken.

Rusko rozpoutalo před 34 dny válku proti Ukrajině právě pod záminkou pomoci separatistické Doněcké a Luhanské lidové republice, které leží v Donbasu na východě Ukrajiny. 

Ukrajinský generální štáb v úterý ohlásil, že ukrajinské jednotky v Donbasu na východě země během uplynulých 24 hodin odrazily sedm útoků ruských vojsk a zničily 12 tanků a deset bojových vozidel pěchoty.

Britská vojenská rozvědka nicméně podle stanice BBC varovala, že ruské síly vzhledem ke svým úderným schopnostem nadále představují vážné ohrožení Kyjeva, přestože ukrajinské jednotky pokračují v protiútocích. 

Černihiv hlásí mrtvé, Mykolajiv čelí ostřelování

Invazní armáda nicméně v úterý nadále obléhala Černihiv a útočila v něm na vojenské objekty i civilní cíle. Starosta města Vladyslav Atrošenko uvedl, že ruské ostřelování si tu vyžádalo už mnoho životů.  Artošenko dodal, že úterní vyjádření Moskvy ohledně snížení útoků v Černihivské oblasti vítá, ale „jen čas ukáže“, zda Rusové své slovo dodrží.

„U nás ve městě zahynulo už více než 350 lidí, ale to nejsou konečné údaje. Odhaduji, že tento počet je nyní už okolo 400,“ řekl starosta podle kterého se stejný počet raněných nyní léčí v nemocnicích. Černihiv je momentálně bez elektřiny, plynu, vody a tepla.

Telegram

Nejméně 12 lidí zemřelo a dalších 33 utrpělo zranění, když devítipodlažní sídlo regionální správy v černomořském přístavu Mykolajiv zasáhla raketa, uvedly místní úřady. 

„Zničili půlku budovy, uasáhli moji kancelář,“ řekl oblastní gubernátor Viltalij Kim.

Na záběrech z rozbité budovy byla na troskách vidět krvavá skvrna, roztříštěné sklo a nábytek převrácený uvnitř kanceláří. „To je zlý sen. U mě na patře umřela holčička. Objímala jsem ji, uplynuly dvě minuty a zemřela,“ popsala jistá žena, které záchranáři pomohli z trosek.

„Zrovna jsem snídal ve svém bytě, když jsem uslyšel hvizd, ránu a okno se vysypalo,“ řekl agentuře AFP devětašedesátiletý Kanaďan Donald, který se na penzi usadil na Ukrajině. „Je to děsivé. Tady v Mykolajivu jsme naštěstí v centru neměli tolik explozí (jako v jiných městech),“ dodal.

Ruské jednotky zaútočily na ukrajinská přístavní města Cherson, Oděsu, Mykolajiv a Mariupol ve snaze odříznout Ukrajinu od přístupu k Černému moři a vytvořit pozemní koridor z Ruska na poloostrov Krym anektovaný Moskvou před osmi lety.

Ruské síly v úterý rovněž podnikly raketový úder na leteckou základnu ve městě Starokosťantyniv v Chmelnycké oblasti a zničily tamní strategické zásoby paliv a maziv, uvedl na Facebooku starosta města. 

Útok si podle něj nevyžádal žádné oběti ani zraněné, ale způsobil značné škody. Na letiště ve Starokosťantynivu útočilo Rusko již začátkem března. Ruské ministerstvo obrany tehdy tvrdilo, že ruské jednotky leteckou základnu zničily.

Ruské ministerstvo obrany v úterý kromě toho uvedlo, že ruské letectvo během noci zničilo 68 ukrajinských vojenských objektů, včetně tří raketových systémů protivzdušné obrany Buk-M1. Ruské síly podle něj od začátku „speciální operace“ zničily 123 ukrajinských letadel, 311 dronů, 1738 tanků a dalších obrněnců.

Rusko naopak od začátku invaze přišlo o 17 200 vojáků, 597 tanků, 1710 dalších obrněných vozidel, 303 děl, 96 raketometů, 127 letadel, 129 vrtulníků a 71 bezpilotních letounů, tvrdí ukrajinský generální štáb. Tvrzení ani jedné ze stran o ztrátách způsobených nepříteli nelze nezávisle ověřit.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!