Hlavní obsah

Ruské tanky se stahují z Kyjevské oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Homel

Ruské jednotky se začaly stahovat z pozic v okolí ukrajinského hlavního města Kyjeva, uvedl v úterý americký generál Tod Wolters, který velí evropským silám NATO. Rusko se při úterním jednání v Istanbulu zavázalo výrazně omezit operace v Kyjevě a Černihivu.

Foto: Ukrainian Ground Forces, Reuters

Opuštěný ruský tank T80BVM v Sumské oblasti

Článek

Wolters to uvedl při úterním brífinku v Kapitolu, kde se ho přítomní senátoři ptali, zda může potvrdit šířící se zprávy o pohybu ruských vojsk směrem od Kyjeva.

„Mohu potvrdit, že to, co říkáte v souvislosti s měnící se dynamikou v okolí Kyjeva, je přesně to, co vidíme,” řekl generál.

Rusové zaútočili na letiště ve Starokosťantynivu

Válka na Ukrajině

Stanici CNN dva vysoce postavení činitelé americké administrativy sdělili, že ruská armáda svoji strategii evidentně výrazně změnila.

Spojené státy nyní odhadují, že Rusko bude ústup vojsk krýt leteckým a dělostřeleckým bombardováním Kyjeva. Američtí představitelé upozorňují, že Rusko může vždy znovu najet na předchozí strategii, pokud to podmínky bitvy dovolí.

Podobný popis situace přichází i z Černihivu, dalšího ohniska ruské agrese na severu země.

Ukrajinský vojenský důstojník, který ve městě působí, sdělil webu U.S. News, že bombardování a raketové ostřelování z ruských letadel v úterý ráno nabylo na síle, zřejmě aby krylo přesun pěších sil na jih Ukrajiny.

Důstojník hovořil pod podmínkou zachování anonymity.

Posun v jednání. Rusko omezí útoky na Kyjev

Evropa

Server Ukrajinska Pravda zase píše, že očití svědci v Bělorusku popsali, že zaznamenávají pohyb ruské techniky od bělorusko-ukrajinských hranic zpět do vnitrozemí.

V průběhu dne ovšem americký ministr zahraničí Antony Blinken varoval, že ruským slibům se nedá věřit. „Jedna věc je, co Rusko říká, a pak to, co Rusko dělá. My se zaměřujeme na to druhé,“ řekl Blinken.

Reklama

Výběr článků

Načítám