Hlavní obsah

Regulace českých operátorů? ČTÚ narazil s plány u Evropské komise

– Praha

Záměr Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) přechodně regulovat velkoobchodní trh mobilních dat narazil na odpor Evropské komise. Její zástupci se v oficiálním dopisu ohradili proti postupu českého regulátora, který podle nich může porušovat právo Evropské unie. Uvedl to server Lupa.cz.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Tereza Meravá z tiskového oddělení regulátora pouze potvrdila, že dopis od Evropské komise obdržela, ale víc nechtěla komentovat. Dodala, že jednání Rady ČTÚ v této věci je teprve plánováno a není dosud ani uzavřeno vypořádání připomínek k návrhu.

V dokumentu, který má Lupa k dispozici, Komise vyzývá ČTÚ, aby od svého záměru upustil. „Dopis to říká velmi jasně. Pokud ČTÚ přijme prozatímní opatření, které je v podstatě stejné jako návrh opatření, který jsme nedávno neakceptovali, může to být považováno za pokus o obcházení zákonů EU, což může vyústit v řízení pro porušení evropského práva proti ČR,“ potvrdil Lupě vysoký úředník Evropské komise, který si nepřál být jmenován.

Zlevní mobilní data? ČTÚ začne regulovat velkoobchodní trh

Mobil

ČTÚ na začátku března oznámil, že chce zavést dočasnou regulaci velkoobchodního trhu mobilních dat. Na rok a půl operátorům T-Mobile, O2 a Vodafone zakáže stlačovat marže a stanoví maximální velkoobchodní cenu pro virtuální operátory. Důvodem je omezená konkurence na trhu, která nevede ke snižování cen pro spotřebitele.

O návrhu dočasných opatření rozhodla rada ČTÚ několik dní poté, co Evropská komise odmítla návrh úřadu na zavedení stálé regulace velkoobchodního trhu mobilních dat. Operátoři shodně uvedli, že nerozumí tomu, proč úřad navrhuje regulaci, kterou mu před několika dny zamítla Evropská komise.

Třem operátorům úřad navrhuje uložit povinnosti nabídnout ve všech svých stávajících smlouvách o přístupu k mobilním sítím GSM, 3G, 4G a 5G dva regulační balíčky mobilních služeb. Regulace cen balíčků se uskuteční formou zákazu stlačování marží v kombinaci se stanovením maximální výše velkoobchodní ceny regulovaných balíčků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám