Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Cena pro film o dětech na Ukrajině. Dům z třísek zabodoval na festivalu Jeden svět

Vítězný dokument. Dvě z dětských hrdinek snímku Dům z třísek, který natočil dánský filmař Simon Lereng Wilmont na východě Ukrajiny, nedaleko tehdejší bojové linie. „Intimní momenty velmi dobře přenesené na plátno nám umožňují stát se součástí dětského světa,“ vyzdvihla porota. foto: Jeden svět

Nejlepším filmem mezinárodní soutěže festivalu Jeden svět byl ve čtvrtek v Praze vyhlášen dokument Dům z třísek. Líčí situaci opuštěných dětí v přechodném azylu na východní Ukrajině.
  15:00

Snímek dánského filmaře Simona Lerenge Wilmonta Dům z třísek přivádí diváky na Ukrajinu v době, kdy sice ještě nezuřila současná válka, ale Ruskem podporovaný konflikt a nestabilita na východní Ukrajině už výrazně zasáhly do životů tamních obyvatel. 

Dokument přináší citlivý portrét několika obyvatel dočasného azylu pro děti rodičů, kteří nezvládají svou úlohu. Typický vzorec, v němž otec chybí a matka pije, nutí děti činit dospělá rozhodnutí. Jejich cílem už často není dostat se zpět k rodičům, ale především udělat co nejlepší dojem na potenciální pěstouny a vyhnout se státnímu sirotčinci.

„Prostřednictvím intimního pozorování vidíme dům plný slz, naděje, péče a především života. Rovněž chceme vyzdvihnout empatii a důvěru, kterou u svých dětských hrdinů vzbudil režisér – nikdy nemají pocit, že se rozhoduje někde daleko mimo ně,“ vysvětlila porota mezinárodní soutěže Jednoho světa své jednomyslné rozhodnutí ocenit Dům z třísek jako nejlepší film. 

„Intimní momenty velmi dobře přenesené na plátno nám umožňují stát se součástí dětského světa. Dokument ukazuje nejen to, že děti jsou někdy silnější než dospělí okolo, ale i to, že péče a láska jsou důležitou součástí života i filmového procesu.“ V porotě mezinárodní soutěže zasedla vedoucí filmového oddělení v Doc Society Shanida Scotland, filmový kritik a kulturní publicista Pavel Sladký a běloruský režisér, jehož snímek Kuráž zahajoval loňský Jeden svět, Aliaksei Paluyan.

V české sekci vyhrála Síla

O nejlepším českém dokumentu rozhoduje porota složená ze zástupců mezinárodních festivalů. Jejími členy byli dánský konzultant a kritik dokumentárních filmů Tue Steen Müller, koordinátorka maďarského festivalu dokumentárních filmů Verzió Enikő Gyureskó a aktivistka a spolupracovnice festivalu Watch Docs Belarus Maryia Trafimava.

Odhalené nitro filmového kritika i ztráta kontroly před kamerou. Největší síla se skrývá v emocích, říká režisér filmu Síla

Cenu poroty České soutěže za nejlepší film získal film režiséra Martina Marečka Síla, jehož ústřední postavou je filmový kritik Kamil Fila. Porota se shodla, že vítěznému filmu se daří na diváka zapůsobit natolik, že si zážitek z něj bude pamatovat ještě dlouho. „Jsme rádi, že vzhledem k velmi kontroverzní povaze protagonisty film respektuje všechny postavy a režisér umožňuje hlubší vhled do osobnosti hlavního hrdiny,“ dodává porota.

Festival včerejším vyhlášením završil svou pražskou část, která nabídla více než 150 projekcí a debat. Ve vybraných regionech festival trvá až do 2. dubna. Nejlepší dokumenty budou od 3. do 17. dubna ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online. 

Autor: