Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusko dementovalo prohlášení Kyjeva, nesouhlasí s vyjednáváním prezidentů

Ruský prezident Vladimír Putin a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. (2. dubna 2022) foto: Profimedia.cz

Ruská strana popřela sobotní prohlášení šéfa ukrajinské delegace, že mírové rozhovory pokročily natolik, aby bylo možné uspořádat jednání prezidentů obou zemí. „Návrh dohody není připraven k předložení na schůzce na nejvyšší úrovni,“ uvedl hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij. Rozhovory vyjednávacích týmů budou podle něj pokračovat v pondělí.
  9:45aktualizováno  11:09

Šéf ukrajinské vyjednávací delegace Davyd Arachamija v sobotu večer prohlásil, že ruská strana během páteční videokonference potvrdila, že navrhované dohody projednané tento týden na setkání v Istanbulu jsou připraveny k diskusi mezi prezidenty.

„Rusko dalo oficiální odpovědi na všechny postoje, což znamená, že akceptovali tuto (ukrajinskou pozici) s výjimkou otázky Krymu,“ sdělil  Arachamija. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba sice řekl, že neexistuje oficiální písemné potvrzení tohoto postoje, ale na páteční videokonferenci dostala Ukrajina ústní ujištění.

V neděli ráno však hlavní ruský vyjednavač Vladimir Medinskij dementoval toto sdělení a uvedl, že mírové rozhovory nepokročily natolik, aby bylo možné uspořádat schůzku lídrů, a že postoj Moskvy ke statusu Krymu a Donbasu se nemění. 

Rusko trvá na nárocích na Donbas a Krym

„Návrh dohody není připraven k předložení na schůzce na nejvyšší úrovni,“ uvedl Medinskij na Telegramu. „Opakuji to znovu a znovu: Pozice Ruska na Krymu a v Donbasu zůstává nezměněna,“ dodal.

„Bohužel nesdílím Arachamijův optimismus,“ řekl Medinskij k připravenosti návrhu smlouvy pro vrcholnou schůzku prezidentů. „Navíc ukrajinští diplomatičtí a vojenští experti značně zaostávají v potvrzování i těch dohod, kterých již bylo dosaženo na politické úrovni ohledně návrhu textu,“ postěžoval si.

Rozhovory vyjednávacích týmů obou zemí budou pokračovat v pondělí prostřednictvím videokonference, oznámil šéf ruské delegace.

Medinskij nicméně řekl, že Ukrajina začala projevovat „realističtější přístup k mírovým rozhovorům“. Uvedl, že Ukrajina souhlasila s tím, že bude neutrální, nebude mít jaderné zbraně, nepřipojí se k cizímu vojenskému bloku a odmítne být hostitelem vojenské základny.

1. dubna 2022

V otázce Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, a dvou Ruskem podporovaných povstaleckých regionů na východě Donbasu, které prezident Vladimir Putin v únoru uznal za nezávislé, však Medinskij naznačil, že nedošlo k žádnému pokroku.

Mezitím šéf ukrajinské vyjednávací delegace už v sobotu večer mluvil o přípravě okruhů pro jednání obou prezidentů. „Naším úkolem je připravit konečnou fázi nikoli samotného dokumentu, ale otázek, jichž jsme se dotkli, a připravit budoucí setkání prezidentů,“ řekl v sobotu ukrajinský vyjednávač. Je tedy nyní otázkou, jak budou jednání pokračovat.

Obtížná, popisují obě strany mírová jednání

Rusko a Ukrajina absolvovaly v březnu několik kol rozhovorů v Bělorusku, ale naposledy se delegace sešly v tureckém Istanbulu. Obě strany v posledních dnech jednání popisovaly jako obtížná. Dosavadní schůzky se konaly mezi tváří v tvář i prostřednictvím telekonferencí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti v rozhovoru s běloruskou televizí řekl, že rozhovory s Ukrajinou nebyly jednoduché, ale hlavní je, že pokračují. Řekl také, že Rusko by rádo v jednáních pokračovalo v Bělorusku, ale Kyjev byl proti.

Arachamija ještě v sobotu večer uvedl, že místem schůzky Putina a Zelenského by podle něj bylo pravděpodobně Turecko. „Datum ani místo nejsou známy, ale domníváme se, že to bude s největší pravděpodobností Istanbul nebo Ankara,“ dodal.

Podle něj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek telefonicky hovořil s Putinem i Zelenským a zjevně potvrdil připravenost „uspořádat schůzku v nejbližší budoucnosti“.

Autoři: ,