Německo podporuje zákaz ruského uhlí v EU. Postupně se chce zbavit i plynu a ropy

Ministr hospodářství a ochrany klimatu Německa Robert Habeck

Ministr hospodářství a ochrany klimatu Německa Robert Habeck Zdroj: Reuters

Německý ministr hospodářství Robert Habeck podporuje v dohledné době zastavení dodávek ruského uhlí do Evropské unie. Dnes to s odvoláním na své zdroje napsala agentura DPA, konkrétní termín ale nezmínila. Habeck na pondělní tiskové konferenci řekl, že Evropská unie sice zavedla tvrdé sankce proti Rusku, ale v odvetných opatřeních za invazi na Ukrajinu může zajít mnohem dále.

Německo je kvůli možnému brzkému zmrazení dodávek ruského uhlí v úzkém kontaktu s Evropskou komisí, uvedla DPA. Ta se odvolává na zdroje z německého ministerstva hospodářství.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která dnes spolupořádala dárcovskou konferenci pro Moldavsko, na tiskové konferenci řekla, že Evropská unie se chce odpoutat od energetické závislosti na Rusku. „Začneme s uhlím, poté s ropou a nakonec s plynem,“ řekla bez časového upřesnění.

Německo od počátku invaze prohlašuje, že se chce závislosti na Rusku zbavit co nejdříve, rychlé odstřižení od energetických surovin z Ruska ale nepovažuje možné, neboť by to těžce poškodilo německý průmysl. Habeck nicméně opakovaně ujistil, že na energetické nezávislosti pracuje „dnem i nocí, každý den v týdnu“.

Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu:

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

V březnu ministr hospodářství informoval, že Německo se do podzimu může zbavit závislosti na ruském uhlí a do konce roku možná na ruské ropě, do poloviny roku 2024 pak může být země nezávislá i na ruském plynu. Na ruských dodávkách uhlí dosud Německo spoléhalo z 50 procent.

V případě plynu v pondělí Habeck uvedl, že Německo v posledních týdnech snížilo dovoz plynu z Ruska z 55 na 40 procent. Dodal ale, že plyn je klíčovým zdrojem pro německý průmysl a vytápění, protože jen z 15 procent se používá k výrobě elektrické energie.