Velká schůzka na Hradě: Přední čeští politici ladí se Zemanem zahraniční politiku

17.02.2015 15:30

Prezident Miloš Zeman se dnes na Pražském hradě sešel s premiérem Bohuslavem Sobotkou, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD), ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a předsedy obou komor Parlamentu, aby sladili své postoje k zahraniční politice. Na první koordinační schůzce v tomto formátu budou jednat o hrozbách radikálního hnutí Islámský stát (IS) a boji proti mezinárodnímu terorismu, o situaci na Ukrajině a sankcích proti Rusku, o chystaném návratu krajanů z Ukrajiny či o unijním projektu Východního partnerství.

Velká schůzka na Hradě: Přední čeští politici ladí se Zemanem zahraniční politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Schůzka by měla trvat zhruba dvě hodiny a na její závěr vydají její účastníci společné prohlášení. Po skončení jednání s výsledky novináře seznámí premiér Sobotka. 
    
Tyto schůzky ústavních činitelů se mají konat třikrát ročně. Dohodli se na nich na konci loňského roku Sobotka se Zemanem po kritice na adresu některých prezidentových vyjádření k zahraniční politice. Výtky se týkaly například Zemanova proruského a pročínského postoje nebo malého důrazu na dodržování lidských práv. Politici pomocí těchto setkání chtějí docílit toho, aby se Česko k důležitým zahraničněpolitickým tématům vyjadřovalo jednotně, což se doposud ne vždy dařilo. 
    
"Já doufám, že to pomůže k tomu, aby Česká republika směrem navenek, na půdě klíčových organizací, jako je Evropská unie, NATO a OSN, vystupovala maximálně jednotně a koordinovaně. Samozřejmě na sto procent se to vždycky zajistit nedá," poznamenal k tomu před schůzkou Sobotka. 
    
To se ukázalo například u názoru na postup proti IS. Zeman nedávno vyzval k mezinárodnímu zásahu proti výcvikovým táborům islámských radikálů pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN, s čímž ale nesouhlasí Zaorálek. Zeman kvůli tomu přirovnal ministrovy postoje k politice appeasementu, jak se označovala politika ústupků nacistickému Německu před druhou světovou válkou. Dnes mu kvůli tomu chce dát deštník podobný tomu, jaký nosil jeden ze symbolů této ústupkové politiky, britský expremiér Neville Chamberlain. 
    
Prezident se s vládou rozchází i v pohledu na sankce EU vůči Rusku za jeho zasahovaní do konfliktu na Ukrajině. Zeman sankce dlouhodobě odmítá, Sobotkův kabinet je naopak podpořil. 
    
Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček nicméně nepředpokládá, že na schůzce dojde k nějakým kontroverzím. Stanovisko českých představitelů například k situaci na Ukrajině je podle něj jednotné. "To znamená podpora mírového procesu, podpora politického jednání, nikoli vojenského řešení, a podpora dohody z Minsku," uvedl Ovčáček na dopolední tiskové konferenci. 
    
O Východním partnerství plánují politici mluvit kvůli květnovému rižskému summitu této iniciativy, v jejímž rámci nabídla EU sblížení šesti postsovětským republikám. Mezi ně patří i Ukrajina, prozápadní směřování Kyjeva je ale trnem oku Moskvě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…