Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Von der Leyenová přivezla do Kyjeva dotazník pro vstup do EU. Varovala však před složitostí procesu

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová spolu s šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem a slovenským premiérem Eduardem Hegerem odjíždí z Polska na Ukrajinu. (8. dubna 2022) foto: Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na návštěvě v Kyjevě podpořila Ukrajinu ve snaze stát se členem Evropské unie. Rusku naopak předpověděla, že ho čeká ekonomický, finanční a technologický úpadek. K Von der Leyenové se připojili šéf evropské diplomacie Josep Borell a slovenský premiér Eduard Heger.
  21:30

„Stojíme při vás a vašem evropském snu,“ řekla von der Leyenová na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Rusku naopak předpověděla, že ho čeká ekonomický, finanční a technologický úpadek.

„Myslím si, že udělat si na tohle názor nepotrvá obvyklých několik let, ale jen několik týdnů,“ uvedla podle agentury Reuters von der Leyenová Zelenskému, když mu předávala dotazník, na jehož základě se bude EU rozhodovat o přijetí Ukrajiny. Zelenskij jí slíbil, že odpovědi přichystá do týdne.

Kyjev požádal o členství v Evropské unii krátce po začátku ruské invaze 24. února. Žádost nyní zkoumá Evropská komise, ovšem vstupní proces je dlouhý a komplikovaný. I kdyby Evrospká komise odpověděla pozitivně, tak před začátkem rozhovorů o přistoupení je potřeba, aby kandidátskou zemi schválili všichni členové Evropské unie.

I přesto von der Leyenová slíbila Ukrajině rychlost a pomoc s vyplněním dotazníku. Předsedkyně dříve uvedla, že komise chce své vyhodnocení ukrajinské žádosti předat Evropské radě, tedy prezidentům a premiérům zemí bloku, ještě do léta.

Von der Leyenová slíbila, že unie bude kontrolovat ruské pokusy obejít sankce a případně zavede ještě přísnější opatření. „Rusko se propadne do ekonomického, finančního a technologického úpadku, zatímco Ukrajina míří vstříc evropské budoucnosti. Tak to vidím já,“ řekla von der Leyenová.

Borrell v Kyjevě oznámil, že Evropská unie navrací své zastoupení do ukrajinského hlavního města, které bylo evakuováno den po začátku války. Borrella a von der Leyenovou doprovázel jeho vedoucí Matti Maasikos. „Návrat vyslance pomůže zajistit, aby Evropská unie a ukrajinská vláda mohly úzce a přímo spolupracovat,“ uvedl Borrell.

Slovenský premiér Eduard Heger, během návštěvy Kyjeva oznámil, že jeho země daruje Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300 ze sovětské éry. Podle pátečního vyjádření amerického ministra obrany Lloyda Austina má Slovensko jako náhradu již přislíbený systém Patriot.

Kyjev na znamení solidarity už před týdnem navštívila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ukrajinské vedení ujistila, že podpoří jejich úsilí zahájit proces směřující k členství v Evropské unii.

S von der Leyenovou dnes do Kyjeva přijeli také šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger. V březnu ukrajinskou metropoli navštívili premiéři České republiky, Polska a Slovinska.

Autoři: ,