Hlavní obsah

Nokia se stahuje z Ruska

Výrobce telekomunikačních zařízení Nokia se stahuje z ruského trhu. Uvedla to v úterý agentura Reuters s odvoláním na šéfa společnosti. Finská značka tak postupuje přísněji než její švédský konkurent Ericsson, který v pondělí oznámil, že pozastavuje na neurčito svůj byznys v Rusku. Nokia už na začátku března v reakci na ruskou invazi na Ukrajině oznámila přerušení dodávek do Ruska.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I když některá odvětví včetně telekomunikací byla vyjmuta ze sankcí, které na Rusko po invazi na Ukrajinu uvalily Západní země, podle Nokie je odchod z ruského trhu jedinou možností.

„Jednoduše nevidíme jakoukoliv možnost, jak v zemi za současných podmínek pokračovat,“ uvedl pro Reuters šéf společnosti Pekka Lundmark. Neupřesnil, jak dlouho bude stažení společnosti trvat.

Lundmark dodal, že Nokia bude během svého odchodu poskytovat podporu zákazníků. Společnost proto požádala o patřičná povolení, aby mohla podporu poskytovat v souladu s platnými sankcemi.

Anonymous vyhrožovali, že je zničí. První firma se raději stahuje z Ruska

Bezpečnost

Pro Nokii i švédský Ericsson se Rusko na celkových tržbách podílelo řádově jednotkami procent, větší podíl na zdejším trhu zde mají čínští konkurenti, jako je Huawei nebo ZTE.

Podle finské společnosti by rozhodnutí o stažení z Ruska nemělo mít vliv na její výhled na letošní rok. Uvedla ale, že si vytvoří v prvním čtvrtletí rezervu přibližně 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

Rusko dlouhodobě vyjadřuje nesouhlas se zájmem Finska a Švédska, domovských zemí firem Nokia a Ericsson, o vstup do NATO. U telekomunikačních společností Moskva dříve prosazovala, aby začaly budovat telekomunikační sítě pouze s ruským vybavením. Snažila se je také přesvědčit, aby přímo v Rusku založily továrny.

Shell kvůli odchodu z Ruska odepíše miliardy dolarů

Ekonomika

Šéf Nokie Lundmark pro Reuters uvedl, že společnost také nebude realizovat v listopadu oznámený plán na založení společného podniku s ruskou společností Yadro, který se měl zaměřit na výstavbu stanic pro 4G a 5G sítě.

Deník New York Times na konci března přinesl informaci, že Nokia se řadu let vědomě podílela na propojení sítě největšího ruského mobilního operátora MTS se špehovacím systémem ruské tajné služby FSB. Systém podpořila vybavením, softwarem i poradenstvím. Nokia pravost informací nezpochybnila, ale hájila se tím, že součinnost se službou FSB jí ukládaly ruské zákony.

Nokia zajišťovala v Rusku špehovací sítě FSB

Internet a PC

Nynější rozhodnutí společnosti Nokia opustit Rusko zasáhne podle Lundmarka okolo 2000 jejích zaměstnanců, některým z nich společnost nabídne práci v jiných zemích. Celkem ve světě Nokia zaměstnává přibližně 90 tisíc lidí.

„Hodně by se toho muselo změnit, než bychom mohli začít uvažovat o podnikání v zemi,“ dodal Lundmark na adresu Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám