Hlavní obsah

Rusko vyhrožuje útoky na Kyjev

Moskva

Ruské síly zaútočí na velitelství v Kyjevě v případě, že budou pokračovat údajné ukrajinské sabotáže a útoky na ruském území. Varovalo před tím podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják u trosek domu zničeného ruským ostřelováním v Borodjance

Článek

„Zaznamenali jsme pokusy o sabotáž a útoky ukrajinských vojáků na cíle na území Ruské federace. Pokud budou takové incidenty pokračovat, ozbrojené síly Ruské federace zaútočí na ukrajinská velitelství včetně těch v Kyjevě, kterým se ruská armáda dosud vyhýbala,“ oznámil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Sabotáž v Rusku. U hranic s Ukrajinou někdo zničil koleje používané k invazi

Válka na Ukrajině

Mluvčí neupřesnil, jaké útoky Moskva zaznamenala. V úterý však ruské úřady informovaly o poničení železniční trati v ruském městě Šebekino v Bělgorodské oblasti, která sousedí s Ukrajinou. Není ovšem jasné, kdo trať poškodil.

Bělgorodská oblast od začátku ruské invaze na Ukrajině ohlásila několik incidentů, například na začátku dubna tam vypukl požár ve skladu pohonných hmot. Podle ruské správy na zařízení zaútočily dva vrtulníky ukrajinské armády.

Samo ruské ministerstvo obrany to ale nepotvrdilo, uvedlo, že incident se musí vyšetřit.

Útokem ukrajinských vrtulníků by přiznalo, že ukrajinské letectvo je v provozu, ač dříve Rusko tvrdilo, že je zničeno.

Foto: Belpressa, Reuters

Hořící sklad paliva v Bělgorodu

Navíc by to znamenalo, že si nikdo nevšiml, že přiletěly dva ukrajinské vrtulníky a zaútočily na sklad ve městě, kolem kterého je několik vojenských základen.

Ukrajinští představitelé zodpovědnost později popřeli.

Šéf ukrajinské vojenské zpravodajské služby Kyrylo Budanov následně prohlásil, že ruské tajné služby by mohly plánovat teroristické útoky na ruském území, aby z nich obvinily Ukrajinu, a podnítily tak protiukrajinské nálady v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám