Odstřihnutí od ruského plynu by vyšlo Německo na 220 miliard eur, varují ekonomové

Berlín stojí před nelehkým rozhodnutím. Okamžité a úplné odstřižení od ruských energetických zdrojů, zejména plynu, by Německo poslalo do hospodářské recese, varují ekonomové. Na snímku německý spolkový kancléř Olaf Scholz.

Berlín stojí před nelehkým rozhodnutím. Okamžité a úplné odstřižení od ruských energetických zdrojů, zejména plynu, by Německo poslalo do hospodářské recese, varují ekonomové. Na snímku německý spolkový kancléř Olaf Scholz. Zdroj: e15.cz

Čínsko-ruský obchod se v březnu meziročně zvýšil skoro o 13 procent. Na fotografii ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.
Amazon zvyšuje v USA poplatky za doručovací služby o pět procent. Zdražení se má dotknout výhradně prodejců, nikoli spotřebitelů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Varování pro Berlín

Německé ekonomické instituty ve středu varovaly spolkovou vládu před okamžitým odpojením od ruských energetických zdrojů. Podle odborníků by takový krok poslal Německo do hluboké hospodářské recese. Tamní rozpočet by to vyšlo zhruba na 220 miliard eur, skoro 5,4 bilionu korun, což je asi 6,5 procenta německého hrubého domácího produktu. Německo se navíc v letech 2020 a 2021 zadlužilo, aby zvládlo pokrýt náklady spojené s pandemií koronaviru.    

Čínsko-ruský byznys nadále kvete 

Čínský obchod s Ruskem se v březnu meziročně zvýšil téměř o třináct procent, rychleji než s jakoukoli jinou zemí na světě. Státy si v minulém měsíci vyměnily zboží za 11,7 miliardy dolarů, skoro 262 miliard korun. Podle zahraničních médií to naznačuje, že Peking si nadále udržuje silné vazby na Moskvu navzdory násilnostem, které ruská vojska páchají na Ukrajině. Západ se dlouhodobě obává, že Čína bude od Ruska nakupovat více surovin a uleví mu tím od uvalených ekonomických sankcí.      

Z trhů a burz 

Akcie v USA rostly, evropské uzavřely smíšeně

Americké akcie ve středu poprvé v tomto týdnu posílily. Vzhůru je táhly zejména velké technologické společnosti v čele s Applem či Microsoftem. Dow Jonesův index zpevnil o 1,01 procenta. Širší S&P 500 přidal 1,12 procenta a Nasdaq Composite vyrostl o 2,03 procenta. Evropské trhy se včera na směru neshodly. Německý DAX klesl o 0,34 procenta. Naopak francouzský CAC 40 se o 0,07 procenta zvýšil a mírně nad nulou uzavřel také celoevropský STOXX Europe 600. Investoři vyhlížejí především výsledek čtvrtečního zasedání Evropské centrální banky (ECB), jež by mohlo poodhalit směr, jakým bude ECB letos navigovat měnovou politiku.     

Prodej přes Amazon se obchodníkům prodraží

E-commerce gigant Amazon ve středu zaskočil prodejce ve Spojených státech, když jim oznámil, že s platností od 28. dubna zvedne poplatek za své doručovací služby o pět procent. Společnost tak reaguje na rostoucí míru inflace a zvyšující se ceny pohonných hmot. Amazon nicméně zdůraznil, že navýšení je pouze dočasné a nedotkne se koncového spotřebitele. Obchodníci sice mohou své zboží zdražit, většina z nich to však podle expertů nejspíš neudělá, aby si udržela konkurenceschopnost.   

Tweet dne

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) míří na Ukrajinu. Na cestě vlakem ho doprovázejí místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09), nezávislý senátor Pavel Fischer a také polští senátoři v čele s předsedou komory Tomaszem Grodzkým. Politiky pozval do Kyjeva předseda Nejvyšší rady Ukrajiny.

Stane se dnes

  • Proběhne zasedání Rady guvernérů Evropské centrální banky. Jeho výsledek by mohl naznačit, kdy banka začne se zvedáním úrokových sazeb. 
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron v rámci kampaně za své znovuzvolení navštíví město Le Havre. Jeho protikandidátka Marine Le Penová bude mít volební mítink v Avignonu.
  • Hospodářské výsledky za první čtvrtletí oznámí velké americké banky Morgan Stanley, Goldman Sachs a Citigroup.