Hlavní obsah

Musk chce koupit Twitter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. Podle agentury Bloomberg ohodnocuje nabídka společnost na 43 miliardy dolarů (v přepočtu téměř 963 miliard korun). Musk, který už dříve odmítl členství ve správní radě Twitteru, v současnosti vlastní 9,2 procenta akcií společnosti.

Foto: Pool, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk podle zprávy předložené americkému burzovnímu regulátorovi ve čtvrtek nabízí za jednu akcii 54,4 dolaru (v přepočtu 1214 korun).

Je to podle agentury Reuters o 38 procent víc, než za kolik se akcie Twitteru obchodovaly krátce před oznámením šéfa automobilky Tesla o koupi 9,2 procenta podílu v sociální sítí. Musk se tím stal největším akcionářem společnosti.

Akcie Twitteru po oznámení Muskovi nabídky podle agentury Bloomberg poskočily o 18 procent v předobchodní fázi, naopak akcie Tesly klesly o 1,5 procenta.

Musk nakonec členem správní rady Twitteru nebude

Internet a PC

Musk podle agentury Reuters v dopise předsedovi představenstva Twitteru Bretu Taylorovi oznámil, že jeho nabídka je „nejlepší a finální” a v opačném případě by musel přehodnotit svou pozici akcionáře.

„Od uskutečnění mé investice si uvědomuji, že v současné podobě nebude společnost (Twitter) prosperovat ani nebude sloužit svému společenskému účelu. Twitter se musí přeměnit v soukromě vlastněnou společnost,” napsal předsedovi Musk.

Už dříve tento týden Musk oznámil stažení svého plánu usednout do správní rady Twitteru. Případné členství ve správní radě by mu bránilo v možném převzetí společnosti.

„Připravil nás o peníze.“ Bývalí akcionáři Twitteru žalují Muska

Internet a PC

Podle předchozí dohody měl Musk do roku 2024 zastávat funkci ředitele a po dobu členství ve správní radě a také 90 dní po ukončení členství nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám