Hlavní obsah

Basketbalistky USK porazily v úvodním finále brněnské Žabiny

Basketbalistky USK Praha porazily v úvodním ligovém finále Žabiny Brno 78:44 a vykročily za šestnáctým titulem a dvanáctým po sobě. Nejlepší střelkyní úřadujících šampionek byla Brionna Jonesová s 26 body. Její americká spoluhráčka Alyssa Thomasová nastřádala se 14 body, 16 doskoky, 10 asistencemi a 10 zisky quadruple double, neboli dvouciferné hodnoty ve čtyřech sledovaných ukazatelích. Nejlepší střelkyní hostů byla s 11 body Petra Záplatová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Brionna Jonesová z USK Praha a Anna Jurčenková ze Žabin.

Článek

"Zápas jsme hrály ve zvláštní sestavě, ale nakonec to bylo jednoznačné vítězství. Čekala jsem, že to bude nepříjemnější, ale hrály jsme dobře v obraně a to i přesto, že naše největší opory seděly skoro celý druhý poločas na lavičce," řekla v rozhovoru pro Český rozhlas trenérka vítězek Natália Hejková

Její tým se musel po čtvrtém místě ve Final Four Evropské ligy obejít bez zraněné španělské střelkyně Maríe Condeové. Do utkání nezasáhla kvůli zlomenému nosu ani slovinská rozehrávačka Teja Oblaková.

USK vykročil v hale Královka za vítězstvím už v první čtvrtině, kterou vyhrál 28:13. Pražanky i přes úzkou rotaci sedmi hráček svůj náskok dál navyšovaly a díky 20 bodům americké pivotky Jonesové šly do kabin s náskokem 24 bodů. Obhájkyně titulu svého soupeře v poločase předčily v doskocích 26:13.

Také po přestávce pokračovaly domácí hráčky v jistém výkonu a Thomasová postupně dosáhla na svůj druhý quadruple double v této sezoně. První zaznamenala v únorovém utkání proti Trutnovu. Výjimečný počin se před ní v lize povedl jen její spoluhráčce Veronice Voráčkové v minulém ročníku. USK nakonec vyhrál první finálový duel o 34 bodů.

"Je to fakt neobvyklá věc. Stalo se nám to také minulou sezonu proti Slovance. Při vší úctě k tomuto týmu je ale určitě rozdíl toho dosáhnout ve finále než v obyčejném zápase. Thomasová by tam byla dnes méně minut, ale to její poslední vystoupení bylo k tomu, aby zaznamenala poslední zisk a pak si šla zase sednout," řekla Hejková.

Pražský celek prodloužil ligovou neporazitelnost na 243 zápasů. Naposledy v soutěži prohrál před devíti lety ve finále se stejným soupeřem (tehdy IMOS Brno). Ligový rekord drží stále brněnský tým s 256 výhrami za sebou.

"Utekl nám začátek zápasu, kde jsme se poměrně natrápily v útoku, z čeho následně plynuly ztráty. Soupeř toto dokázal potrestat a manko na naši straně narůstalo. Ve druhém poločase se už náš herní projev trochu zlepšil, ale bohužel to nebyl náš střelecký den," uvedla na webu brněnského klubu rozehrávačka Eliška Hamzová.

Druhé utkání se na palubovce Žabin odehraje v sobotu od 17:00. Finálová série na tři vítězné zápasy může skončit již v úterý 19. dubna, nejpozději bude o šampionovi rozhodnuto o čtyři dny později.

Finále play off basketbalové ligy žen - 1. zápas:
ZVVZ USK Praha - Žabiny Brno 78:44 (28:13, 48:24, 69:30)
Nejvíce bodů: Jonesová 26, Voráčková 23, Thomasová 14 - Záplatová 11, Hamzová 10, Holmesová, Stoupalová obě 5. Fauly: 18:24. Trestné hody: 26/19 - 13/9. Trojky: 1:3. Doskoky: 52:33. Stav série: 1:0.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

Hokej

Kanada - USA 6:4

Kanada ve finále mistrovství světa hokejistů do 18 let zdolala Spojené státy
NačítámNačíst další články