Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zpožděné lety, terminály plné lidí a chaos. Letiště Schiphol ochromila stávka

Ekonomika

  14:42
Letiště Schiphol v Amsterdamu je ochromeno. Lety se ruší, terminály jsou plné lidí a příjezdy zavřela policie. Část pracovníků letecké společnosti KLM tam zahájila neohlášenou stávku kvůli pracovním podmínkám. Zaměstnanci vyzvali cestující, aby na letiště nejezdili. Spojení mezi Amsterdamem a Prahou narušeno nebylo.

„Terminál je aktuálně příliš plný... Schiphol vyzývá cestující, aby na letiště již nejezdili,“ píše se v prohlášení, které vedení letiště zveřejnilo těsně před sobotním polednem.

„Omlouváme se, ale toto opatření je nutné pro zachování bezpečnosti,“ dodal mluvčí letiště podle agentury Reuters. V Nizozemsku v sobotu navíc začínají školní prázdniny. Podle serveru flightaware.com se zpozdila asi čtvrtina všech odletů plánovaných z letiště, desítky dalších byly zrušeny.

Policie na místě uzavřela příjezdy z okolních silnic. Okolo letiště se totiž utvořily dlouhé kolony vozidel. Řady lidí čekajících na své lety se táhnou vně terminálů. Cestujícím bylo doporučeno, aby čekali venku, zatímco zaměstnanci pracují na tom, aby se jich podařilo co nejvíce dostat do opožděných letadel.

Chaos nastal v důsledku neohlášené stávky. Zaměstnanci nizozemské letecké společnosti KLM, kteří se na letišti Schiphol starají zhruba o polovinu všech zavazadel, od soboty rána nepracují. Stávkou upozorňují na nízké platy, špatné pracovní podmínky a požadují změnu.

Stávka skončila zhruba v poledne a někteří ze zaměstnanců se sešli s vedením firmy. „Samozřejmě že budeme v těchto rozhovorech v nadcházejícím období pokračovat,“ uvádí KLM v prohlášení.

Amsterdamské letiště Schiphol je důležitou dopravní tepnou. Jde o evropské třetí největší a nejrušnější letiště po letišti Charlese de Gaulla v Paříži a londýnském Heathrow.

Autor: