Pokud jste se už někdy se Zdravotním klaunem potkali, dokážete si asi představit, jak taková klaunská návštěva vypadá, včetně všech překvapení, která může přinést. Co ale Zdravotní klaun dělá u někoho doma, vás může zajímat úplně stejně jako ty, kteří ho neznají. Klaun je totiž doma všude. Respektive všude, kde je ho potřeba a kde může plnit svědomitě svou misi – přinášet radost tam, kde je většinou spíš smutno, nebo se dokonce brečí.

Kdo se skrývá pod klaunským nosem?

U klaunování, alespoň toho zdravotního, nejde o předem nacvičené představení. Vše je založeno na improvizaci, empatii a okamžiku "teď a tady". Každé setkání je nové, unikátní, neopakovatelné. Klauni znají fyzický i psychický stav dětského pacienta a tomu pak následně přizpůsobují svou návštěvu. "Profesi Zdravotního klauna tak nemůže dělat každý – je nutné umělecké nadání, kladný vztah k lidem a dětem a v neposlední řadě touha vzdělávat se v oblasti medicíny, psychologie a komunikace," uvádí umělecký šéf Zdravotního klauna Petr Jarčevský na pravou míru jeden z nejčastějších omylů spojených s touto profesí a dodává: "Pravidelná školení, kurzy a workshopy na tato témata jsou povinné a Zdravotní klauni se jich účastní několikrát do roka. Velmi často se stává, že si Zdravotní klaun najde i svou specializaci – například na geriatrii, v psychiatrických léčebnách nebo právě v domácnostech dlouhodobě nemocných pacientů – a v tomto ohledu se pak vzdělává víc do hloubky."

Můžeme dál?

Nápad klaunských návštěv doma u malého pacienta se zrodil na Klinice dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno. MUDr. Petr Lokaj – lékař dětské onkologie – spolu se Zdravotními klauny dali hlavy dohromady a program Přezůvky máme! byl na světě. Mnohé dlouhodobě nemocné děti bývají v určité fázi léčby propuštěny do domácí péče. Dvojice Zdravotních klaunů přijíždí po domluvě s lékařem za vážně nemocným dítětem přímo k němu domů. Zde v příjemné atmosféře stráví s malým pacientem, jeho rodinou a třeba i pozvanými kamarády čas plný improvizace a zábavy, přizpůsobené jeho zájmům a zdravotnímu stavu.

"Péťa celý zářil. Klauni se snažili, aby si návštěvu co nejvíce užil. Do všeho zapojovali i nás, dospělé, skvěle jsme se bavili. Pomohli nejen Péťovi, ale i mně osobně. Byla jsem tou dobou opravdu vyčerpaná a najednou přišli oni a celé to tu rozzářili. Každá matka je šťastná, když se její dítě směje, a Péťa byl jak vyměněný. Doteď na tuto speciální návštěvu Zdravotních klaunů vzpomínáme," říká maminka dlouhodobě nemocného Péti.

Máte-li zájem o návštěvu Zdravotních klaunů u vás doma či další informace, vše se dozvíte na www.zdravotniklaun.cz nebo se nám ozvěte na email klara.paleckova@zdravotniklaun.cz

Přezůvky máme!

Klauni hledají a nacházejí radost ve všem, i v maličkostech a každodennosti, ať je, jaká chce. Jejich přezůvky padnou všem členům takové domácnosti, kde je dítě v dlouhodobé domácí péči. Pokud mezi ně patří i vaše dítě, neváhejte a klidně si Zdravotní klauny pozvěte. A nebojte se, že by k vám poslali jen tak někoho. Zdravotní klauni jsou zkušení profesionálové, kteří už navštívili desítky domácností, stovky nemocnic a tisíce dětí. Úzce spolupracují se zdravotnickým personálem, jsou velmi citliví, empatičtí, velice rychle dokážou analyzovat situaci a reagovat na ni a také poznají, kdy je čas na odpočinek a odchod.

Jedním z takových klaunů je například herečka Tereza Vilišová. "Když jsem jako klaunka šla poprvé na Přezůvky, cítila jsem velký respekt a trochu pochybnosti, zda je možné klaunovat u rodiny doma, tam, kde se zabydlel smutek, tíseň, nemoc a únava. Teď po tolika letech a mnoha různorodých zkušenostech respekt stále cítím, zato pochybnosti se rozplynuly. Zdravotní klaun má svůj nos od toho, aby zjistil, zda se radost schovala pod postel, do skříně, pod záchodové prkýnko, do šuplíku nebo do špinavé ponožky."

Přemýšlíte, že byste si pozvali Zdravotního klauna k vám domů a zajímá vás, co se bude dít? Přesný čas, místo a přibližná podoba návštěvy se domlouvá vždy předem a s maximálním ohledem na vaše potřeby. Zdravotní klaun vás také nikdy nebude kontaktovat jako první – čeká na vaše rozhodnutí a vaše zavolání. Za návštěvu Zdravotního klauna se nic neplatí. Jediným cílem je udělat vám a vašim blízkým radost. Pokud se již znáte s klauny osobně třeba z nemocnice, budou vědět, jak vám návštěvu připravit na míru. I po telefonu jim ale můžete přiblížit situaci a říct, co máte rádi. Podobu návštěvy si také zvolíte sami – je jen na vás, zda chcete být doma v komornějším počtu nebo zda pozvete i širší rodinu a přátele.