Hlavní obsah

Kyjev odstraňuje památníky spojené s Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Kyjeva se chystá demontovat šedesát památníků nebo pamětních desek či jejich částí, které „jsou spjaty s Ruskou federací či koloniálním dědictvím okupačních režimů“. Napsala to ukrajinská agentura Ukrinform, podle níž byl odpovídající návrh už postoupen kyjevské městské radě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kyjevě strhli sovětský památník rusko-ukrajinského přátelstvíVideo: Reuters

 
Článek

Podle zástupkyně rady Kseniji Semjonové je potřeba ochránit kulturní prostranství v Kyjevě a minimalizovat kulturologický vliv proruského narativu na světonázor Kyjevanů a turistů.

„Během ruské války proti Ukrajině je velmi důležité dokončit všechny procesy dekomunizace a derusifikace v hlavním městě. Je potřeba se navždy zbavit památníků, které zvěčňují ruské, imperiální, komunistické a antiukrajinské činitele, události a symboly,“ zdůraznila.

Rusové intenzivně útočí na východě Ukrajiny

Evropa

Podle Aliny Mychajlové, další členky rady, „památeční znaky a symboly okupačního dědictví nemají nic společného s významnými činy a hrdiny ukrajinské historie. Připomínají pouze totalitarismus a autoritářství směřující proti ukrajinskému lidu,“ dodala s tím, že je potřeba je demontovat a uložit do muzejních sbírek.

Na památníky se vztahuje ukrajinský zákon o odsouzení komunistického a nacistického totalitního režimu na Ukrajině a zákazu propagování jejich symboliky, sdělila Mychajlová. Kyjev se také chystá přejmenovat asi tři stovky místních názvů.

Reklama

Výběr článků

Načítám