Hlavní obsah

Vojáci na misích dostanou satelitní komunikační systém

Aktualizováno

Ministerstvo obrany v pátek podepsalo smlouvu se společností Airbus Defence and Space, na jejímž základě získá na 15 let pronájem zabezpečeného satelitního pásma v systému TACSAT, které budou ke komunikaci využívat vojáci na zahraničních misích. Cena kontraktu je 1,1 miliardy korun.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci střežící velitelství mise EU v Bamaku v Mali (archivní foto).

Článek

Smlouva byla uzavřena v rekordně krátké době. „Nabídka je platná do konce dubna 2022, poté je pravděpodobné, že v horizontu následujících pěti až sedmi let žádné dostupné pásmo UHF nebude k dispozici. Proto jsme museli jednat rychle,“ popsal Koudelka.

Uzavření smlouvy o pronájmu pásma UHF podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) souvisí s českým zájmem o o systém TACSAT, jehož prostřednictvím komunikace probíhá. Vše urychlila agrese Ruska na Ukrajině.

Armáda rozjíždí nákup dronů na plné obrátky

Domácí

„Rychlost a efektivita, s jakou se podařilo tuto důležitou smlouvu uzavřít, svědčí o tom, že když máme finanční prostředky a dokážeme rychle reagovat, věci se prostě začnou hýbat,” dodala Černochová.

Systém, který umožňuje komunikaci jednotek v členitém terénu i městské zástavbě, budou využívat primárně vojáci na zahraničních misích.

Systém TACSAT je vojenská komunikační síť, kterou tvoří radiostanice pro zabezpečení utajené komunikace na taktickém stupni velení. Služba taktické satelitní komunikace se vyznačuje vysokou flexibilitou spojenou s okamžitým navázáním spojení s jednotkou za pohybu i při vedení bojové činnosti. Čeští vojáci jsou vybaveni terminály a radiostanicemi, které v TACSAT umí pracovat, nicméně dosud nedisponovali poměrně exkluzivním UHF satelitním pásmem pro provoz systému.
zdroj: ministerstvo obrany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám