Hlavní obsah

Rusko chce Ukrajinu vylidnit, tvrdí Zelenskyj, do Ruska bylo evakuováno přes milion lidí

– Moskva/Kyjev

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit. V noci na sobotu to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova odešlo z Ukrajiny do Ruska milion lidí.

Foto: AP

Palbou poničená rezidenční čtvrť Charkova

Článek

„Neustálé brutální bombardování, neustálé ruské útoky na infrastrukturu i obydlené oblasti ukazují, že Rusko chce tuto oblast zcela vylidnit,“ uvedl Zelenskyj k postupu ruských jednotek.

Takovéto násilné vylidňování je považováno za válečný zločin.

Z Mariupolu, který před válkou patřil mezi nejrozvinutější ukrajinská města, se podle něj stal „ruský koncentrační tábor pod širým nebem“.

Riziko, že mírové rozhovory s Ruskem skončí, je vysoké, řekl Zelenskyj

Zahraniční

Za brutální označil i situaci v Charkově, kde se podle Zelenského podařilo ukrajinské armádě dosáhnout „významných taktických úspěchů“, aniž by je dále upřesnil.

Zelenskyj také uvedl, že od začátku války na konci února v zemi zemřelo na 23 novinářů a pracovníků v médiích.

Poslední obětí byla redaktorka rozhlasové stanice Rádio Svoboda Vira Hyryčová, jejíž dům v Kyjevě zasáhla ve čtvrtek ruská raketa.

Z Ukrajiny od začátku války odešel do Ruska milion lidí

Od začátku konfliktu na Ukrajině bylo do Ruska evakuováno 1,02 milionu lidí, řekl v rozhovoru, který v sobotu zveřejnila agentura Nová Čína, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Z nich bylo 120 tisíc cizinců a obyvatelů separatistických oblastí na východě Ukrajiny. O přesun do Ruska podle něj požádalo 2,8 milionu Ukrajinců.

Zelenskyj popsal, jak se na začátku invaze zabarikádoval před ruským komandem

Evropa

Kyjev již dříve uvedl, že ruské jednotky zavlekly do Ruska násilím tisíce Ukrajinců.

Podle údajů OSN Ukrajinu od začátku konfliktu opustilo přes pět milionů lidí. Velká část z nich zamířila například do Polska.

Je mezi nimi mnoho Ukrajinek žijících na separatisty okupovaných územích, které se nechtěly evakuovat do Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám