Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Bývalý farář Ivo Mareš je novým kandidátem na prezidenta. Kampaň si prý financuje sám

Česko

  10:05aktualizováno  11:34
Dalším kandidátem na prezidenta je Ivo Mareš. Je vystudovaným teologem, působil jako protestantský farář, novinář a mluvčí. Chci zastavit propad Česka do chudoby, vytyčil jeden ze svých cílů. Hodlá také vyléčit stát, označil ho za impotentní. Máme za sebou těžké časy, ale před sebou možná ještě těžší, řekl.

Mareš svou kandidaturu oznámil na úterní tiskové konferenci v pražském kině Edison. „Přísliby prosperity se pro velkou část společnosti nenaplnily,“ popsal svůj důvod ke kandidatuře. Od revoluce podle něj padlo hodně slibů, které nikdo nesplnil.

Mareš je vystudovaný teolog. Působil jako protestantský farář i novinář, řídil britskou komunikační firmu a v posledních čtyřech letech pracoval pro Diakonii, kde se podílel na řadě projektů v sociální oblasti. „Pracuji s těmi, kterým nedal nikdo hlas,“ řekl. Naposledy působil jako mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické.

Tvrdí, že si kampaň financuje sám a nemá podporu žádného velkého mecenáče. „Žádný finanční strop zatím nemám, investice se bude odvíjet od zájmu voličů,“ odpověděl na dotaz iDNES.cz. Nedokáže proto odhadnout, kolik na kampaň vynaloží. Necítí se ani v nevýhodě oproti kandidujícím miliardářům. Český volič má dostat pestrost, poznamenal.

Česká republika má podle něj značné rezervy v sociální oblasti, v péči o seniory, podpoře neformálních pečujících, ve vzdělávání, v digitalizaci i v rozvoji dopravní infrastruktury. Jako jeden ze svých hlavních cílů si proto teolog vytyčil zastavit propad Česka do chudoby. Nelíbí se mu, že senioři podle jeho slov nemohou dostat příspěvek a rodiče nemohou svým dětem koupit dárky.

Jeho druhým velkým tématem je „impotentní stát“. Nedokáže podle něj pružně reagovat na vzniklou situaci a selhává v komunikaci. Za svou výhodu považuje dlouholetou zkušenost práce s lidmi a znalosti z oboru komunikace. Máme za sebou těžké časy, ale před sebou možná ještě těžší, tvrdí.

Přímo volený prezident má podle Mareše ze všech politiků nejsilnější mandát a tedy má velký vliv na to, co je pro vládu a parlament prioritou. Prezident může dát věci do pohybu, uvedl.

Jako občanský kandidát plánuje sbírat podpisy občanů. Po představení kandidatury se chce vydat na cestu po regionech, kde se plánuje potkávat s lidmi.

Prezidentské volby se budou konat před 8. březnem 2023, kdy uplyne druhé funkční období Miloše Zemana. Hlavou státu se může stát občan České republiky starší 40 let. Kandidáta může navrhnout každý dospělý Čech, svůj návrh však musí podpořit alespoň 50 tisíci podpisy. Kandidáta může navrhnout také alespoň 20 poslanců nebo nejméně 10 senátorů. Nikdo nemůže být zvolen více než dvakrát za sebou, uvádí Ústava.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!