Hlavní obsah

Rusko se vyhnulo platební neschopnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se pravděpodobně vyhne platební neschopnosti, do které mohlo spadnout poprvé od bolševické revoluce. Ve středu zemi končí 30denní odklad, během kterého měla poslední šanci splatit dva dolarové dluhopisy. Podle zdrojů agentury Bloomberg a serveru Business Insider se tak skutečně stalo a peníze putují investorům na účet.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ještě před týdnem analytici očekávali, že ve středu 4. května Rusko spadne do platební neschopnosti, ve které se naposledy ocitlo v roce 1918.

Americké ministerstvo financí totiž v rámci svých sankcí na začátku dubna Rusku zablokovalo platby za dolarové dluhopisy prostřednictvím rezerv uložených v amerických bankách. Chtělo tím Rusko donutit, aby sáhlo do vlastních dolarových rezerv.

Rusko se zákaz snažilo obejít tím, že dluhopisy chtělo splatit v rublech, to ale podle podmínek, za jakých dluhopisy vznikly, nebylo možné a z právního hlediska by to rovněž znamenalo platební neschopnost. Minulý týden v pátek tak ruské ministerstvo financí informovalo, že oba dluhopisy splatilo v dolarech.

Rusko odeslalo úroky za dolarové dluhopisy v rublech

Válka na Ukrajině

Tuto informaci nyní potvrdila i agentura Bloomberg, podle jejichž zdrojů obeznámených se situací alespoň jedna mezinárodní finanční instituce, která funguje jako prostředník mezi oběma stranami, v pondělí obdržela a zpracovala platby dvou eurobondů denominovaných v dolarech. Jejich celková hodnota činí bezmála 650 milionů dolarů (zhruba 15,2 miliardy korun).

Tato skutečnost je podle Business Insideru, který informaci rovněž potvrdil, známkou toho, že peníze brzy dorazí na účty držitelů dluhopisů. To by oficiálně znamenalo, že se Rusko vyhnulo platební neschopnosti.

Na tahu jsou USA

Bloomberg však dále upozorňuje, že hrozbě v podobě platební neschopnosti může Rusko zanedlouho čelit znovu. Současná podoba amerických sankcí totiž zahrnuje výjimku právě pro platby státních dluhopisů. Ta ale vyprší 25. května a Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv ministerstva financí zatím neoznámil, že má v plánu ji prodloužit.

Sankce jsou tvrdé, jejich dopady ale teprve pocítíme, varovala guvernérka ruské banky

Evropa

„25. květen je další překážkou. Pokud Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv neprodlouží toto oprávnění, nebudou moci pokračovat v platbách,“ řekl Bloombergu Richard Briggs, finanční manažer investiční skupiny GAM Holding.

Podle něj bude záležet na tom, jestli Washington považuje za lepší variantu umožnit Rusku nadále provádět platby čerpané z dolarové hotovosti uložené v ruských rezervách, „nebo zda je výhodnější optika vynucení platební neschopnosti“, dodal.

Bloomberg už dříve s odkazem na anonymní zdroj z ministerstva uvedl, že hlavním záměrem USA je donutit Rusko, aby své domácí rezervy postupně vyčerpalo, což by podkopalo jeho schopnost financovat válku na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám