Hlavní obsah

Kdo odmítne embargo na ruskou ropu, je podle Kyjeva komplicem Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Země Evropské unie, které odmítnou embargo na dovoz ruské ropy, se stanou komplici válečných zločinců, uvedl ve středu podle agentury AFP ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba

Článek

„Pokud některá z evropských zemí i nadále odmítá embargo ruské ropy, tak to je podle mě dobrý důvod říci, že se tato země podílí na zločinech páchaných Ruskem na ukrajinském území,“ řekl Kuleba a dodal, že taková země je na straně Ruska.

Kuleba dál uvedl, že další kolo protiruských sankcí ze strany EU vítá, zpochybnil ale jejich navrhovaný harmonogram, který počítá s koncem dodávek ropy do šesti měsíců a dodávek rafinovaných ropných produktů do konce roku. „Je to ale lepší než nic,“ řekl šéf ukrajinské diplomacie.

Česko chce odklad sankcí na dovoz ropy z Ruska. Až pak je podpoří

Stalo se

„Už není čas na polovičaté sankce,“ dodal Kuleba a poukázal na „absurdní“ situaci, ve které EU zavede sankce proti Rusku, ale dál Moskvě platí za plyn a ropu.

Maďarsko je proti

Návrh na zákaz dovozu ropy do unijních států předložila Evropská komise, schválit ho musí jednomyslně všechny členské země. Například Maďarsko je ale proti, napsala agentura DPA s odvoláním na středeční prohlášení šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártóa.

„Není to otázka nedostatku politické vůle nebo času, ale prostě fyzická, geografická a infrastrukturní realita,“ zdůvodnil rozhodnutí Budapešti Szijjártó.

Maďarsko a Slovensko nepodpoří energetické sankce EU vůči Rusku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám