Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Válka na Ukrajině

Rusové hrozí vyloděním u Oděsy, hlásí Ukrajina. Útoky na Azovstal pokračují

Kouř stoupá nad železárnami a ocelárnami Azovstal v Mariupolu. (29. dubna 2022) foto: Reuters

Rusové hrozí vyloděním na pobřeží Černého moře, kde leží přístavní město Oděsa. S odkazem na zprávu ukrajinského operačního velitelství o tom informoval server Ukrajinska pravda. Ruské síly se také stále pokouší ovládnout část oceláren Azovstal u ukrajinského města Mariupol, oznámil v pátek ráno ukrajinský generální štáb.
  9:38

„Nepřítel nadále udržuje napětí v severozápadní části Černého moře přítomností své námořní skupiny, hrozbou vylodění a ️prováděním průzkumu pomocí bezpilotních letadel,“ uvedly ukrajinské ozbrojené síly na svém Facebooku.

Obyvatelé pobřežních oblastí mohou podle hlášení slyšet výbuchy a výstřely, ozbrojené složky ale upozornily, že budou o průběhu operace informovat. Zároveň prosí o trpělivost a klid.

Operační velitelství rovněž požádalo obyvatele, aby nenavštěvovali pláže a jiné zakázané oblasti a nevyjížděli na moře na lodích. Lidé mají hlásit podezřelé aktivity a zároveň neprozrazovat postup ukrajinských obranných sil.

Rusové se stále snaží dobýt Azovstal

Ukrajinský generální štáb v pátek oznámil, že ruské síly s podporou letectva znovu útočí a pokouší se ovládnout části areálu oceláren Azovstal u Mariupolu. Také britské ministerstvo obrany uvedlo, že Rusové pokračují s pozemními útoky na ocelárny. V průmyslovém komplexu jsou kromě vojáků také civilisté, které se nedaří z místa evakuovat.

Většina budov  v Rusy okupovaném Mariupolu je silně poničená. (3. dubna 2023)

Zintenzivnění snah o ovládnutí obrovského hutního komplexu a tím tedy také celého Mariupolu zřejmě souvisí s blížícími se oslavami 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945, sdělilo ve své pravidelné ranní zprávě k situaci na Ukrajině britské ministerstvo. Západní představitelé se totiž domnívají, že ruský prezident Vladimir Putin by v tento den rád ohlásil symbolický úspěch ve válce na Ukrajině, kterou odstartoval s cílem „denacifikace“ země.

Pokusy o ovládnutí oceláren a zničení už týdny vzdorujících obránců znamenají pro Rusko ztráty lidské síly, vojenské techniky i munice. Ty budou dál narůstat a narušovat operační plány v jižní části Donbasu, upozornil Londýn.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!