Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Tomio Okamura na Hrad? Pokud to pomůže SPD, nevyloučil. Díky straníkům s kandidaturou spěchat nemusí

Lídr hnutí SPD Tomio Okamura (16. února 2022) foto: Petr TopičMAFRA

Šéf opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura řekl, za jakých okolností by mohl kandidovat v prezidentské volbě v příštím roce. „Pokud by to vedlo k posílení a realizaci programu SPD,“ řekl iDNES.cz v pátek Okamura. Jeho hnutí to vyhodnotí po komunálních a senátních volbách a pak určí, kterého kandidáta podpoří.
  19:02

Okamura nevyloučil, že by to mohl být on sám. Ke spěchu při rozhodování ho nyní nic netlačí. „Máme dvacet poslanců,“ připomněl.

Nemusel by tak spoléhat na shánění padesáti tisíc podpisů jako třeba odborový předák Josef Středula, který se kandidovat rozhodl po úspěchu při obhajobě pozice šéfa ČMKOS a chce být „občanský kandidát“. Musí tak nejdřív shromáždit potřebné podpisy, aby vůbec mohl kandidovat.

Na úskalí s potřebnými 50 tisíci ověřenými podpisy Tomio Okamura narazil před první přímou volbou hlavy státu v roce 2013, kdy už zájem o Hrad projevil, ale nakonec kandidovat nemohl, protože mu škrtli 26 tisíc podpisů a nesplnil tak zákonnou podmínku pro kandidaturu. Stejně tehdy dopadli bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý a Jana Bobošíková. Nyní by již Okamurovi stačily podpisy všech členů poslaneckého klubu SPD.

Jeho rozhodnutí může ovlivnit, jak bude vypadat rozdělení hlasů v levé části politického spektra, tedy mezi voliči, kteří podporují současnou opozici. Až v září chce své definitivní rozhodnutí, zda bude kandidovat, oznámit bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a až na podzim tak bude jasné, zde se o levicové voliče budou prát hlavně Babiš se Středulou či dokonce trojice Babiš, Středula, Okamura.

Bývalého člena KSČ by si Fiala nepřál

Svého kandidáta zatím nenašla vládní pětikoalice. Premiér a předseda ODS Petr Fiala vyhlásil, že chce kandidáta najít do konce léta. Opakovaně odmítá možnost, že by to byl nakonec on sám.

Z jeho ODS jsou tak ve hře šéf Senátu Miloš Vystrčil, senátorka Miroslava Němcová či europoslanec Alexandr Vondra, ale shodu chce Fiala najít i s ostatními koaličními partnery, nebo aspoň v rámci koalice Spolu.

„Mým úkolem a posláním, a to jsem slíbil i v kampani před volbami do Poslanecké sněmovny, je být teď premiérem,“ řekl Fiala v rozhovoru pro poslední vydání týdeníku Reflex.

Dal najevo, že se mu nezamlouvá ani možnost, že by vládní strany podpořily generála Petra Pavla, bývalého předsedu vojenského výboru NATO, který má nyní největší šance podle průzkumů veřejného mínění i kurzů sázkových kanceláří. „Bývalého člena strany bych si nepřál,“ řekl premiér Fiala v rozhovoru pro Reflex, když odpovídal na otázku, zda by se mu líbil bývalý člen Petr Pavel, který byl dříve v KSČ

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...