Zajímavosti, 5. 3. 2023

Foto: Shutterstock

Máte krásné záhonky, pěstujete křehké květiny, okrasné keříky a vše vám náhle zničí pes svým hrabáním. Tolik hodin práce na zahradě přišla vniveč. Proč to jen dělá?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Přirozenost

Hrabání je přirozená činnost psů. Proto je těžké je nějakým způsobem odnaučit či omezit. S občasnými dírami se nejspíš budete muset smířit. Pokud však přijdete na důvod, proč pes hrabe, snadno docílíte menších škod na vaší zahrádce.

Psi jsou lovci, a pokud pod zemí cítí nějakého živočicha, hrabání je tím nejlepším způsobem, jak se k němu dostat. Proto není divu, že se psi do hrabání tak hrnou. Díry také využívají pro úkryt potravy na horší časy.

Mnohdy si chlupáči hrabou díru z toho důvodu, aby si do ní mohli lehnout a tím se ochladit. Zvláště v letních měsících je proto potřeba psovi poskytnout na zahradě stín a vodu na osvěžení.

Nuda

Pes hrabe, protože se nudí. Zahrada je pro něj malý prostor, kde mu chybí nové pachy a vjemy. Pejska tedy můžete zabavit, což jej s velkou pravděpodobností od hrabání odláká. Ocení nejen vaši přítomnost a společnou hru či trénování povelů, ale také hračky pro psy, které využije, když je sám. Stejně tak je důležitá i pravidelná procházka. Pejska se snažte unavit nejen fyzicky, ale i psychicky.

Útěk

Pokud váš mazlíček hrabe nedaleko plotu do hloubky nebo díry rozmisťuje podél ohraničení zahrady, je možné, že se hrabáním snaží utéct. Chce se dostat ven ať už za kamarády či novým prostředím. Proto bychom neměli zapomínat na procházky, které pejska nejen zabaví, ale poskytnou mu i setkání s jinými psy a prozkoumání nových oblastí. Plot raději zajistěte tak, aby se psovi nepodařilo utéci.

Zlozvyk

Pejsek také může hrabat, protože je to jeho záliba, která ho baví. Zvláště pokud mu to jako štěněti bylo dovolováno, v dospělosti se to hůře odnaučí. Jestli tedy máte zatím malého ničitele, začněte v jeho výchově hned a dejte mu najevo, že by hrabat neměl. Hrabání však nemusí být pro psa vždy čistou zábavou, může tím totiž projevovat i frustraci. Proto bychom měli pejskovi věnovat dostatečnou pozornost.

Řešení

Krom pravidelných procházek a zabavení psa můžete využít i další možnosti, jak psa od hrabání odradit. Jednou z nich je určit prostor, kde je hrabání dovoleno. Jednoduše řečeno můžete pejskovi vybudovat jakési pískoviště, kde si může hrabat dle libosti.

Dalším řešením je umístit do nově vyhrabané díry něco tvrdého, třeba dlaždici nebo cihlu, kterou pes neprohrabe. Jakmile mu hrabání nepůjde podle představ a nebude postupovat níž, pravděpodobně ho na další námahu přejde chuť.

Není vhodné psa za hrabání fyzicky trestat, zvláště elektrické obojky či ohradníky mohou způsobit, že se pes bude bát a nebude se na zahradě již cítit bezpečně. Může to skončit tím, že na zahradu nebude chtít ani vstoupit.

Autor článku: Aneta Hladíková

New title