OBRAZEM: Pevnost Terezín nebyla nikdy dobyta. Opevnění a podzemní chodby stojí více než 200 let
Hlavní pevnost Terezín. Foto: Martina Nováková
Výlety

Terezín - Jeden ze světových unikátů Terezína je jeho opevnění, které se jako jedno z mála dochovalo do dnešních dnů a to téměř v nepoškozeném stavu. Navíc oproti jiným pevnostem Terezín představuje naprostou špičku a vrchol bastionového opevnění po staletí vyprecizovaného k dokonalosti. Přinášíme vám s využitím informací z města Terezína tip na výlet do tohoto severočeského města.

OBRANNÉ SYSTÉMY

Pevnost Terezín se skládá v zásadě ze tří částí a ze tří navzájem propojených obranných systémů. Jihozápadně od ohbí Labe, kde se stáčí od jihu na západ k Litoměřicím, leží za starým korytem Ohře tzv. Malá pevnost neboli Fort. Západně od ní mezi novým a starým korytem Ohře se nacházejí Horní a Dolní Retranchement – v podstatě opevněné louky. Ještě dále na západ za stavidlovým mostem přes novou Ohři se rozkládá Hlavní pevnost – nejdůležitější část opevnění.
Obrana pak sestává ze tří systémů. Prvním a nejviditelnějším je pásmo místy až trojitých navzájem se kryjících zemních valů. Ty postupují od kryté cesty doplněné lunetami přes vedlejší příkop ke kontragardám a ravelinům s reduity. Za nimi se teprve rozprostírá hlavní příkop, pak teprve kurtina krytá kleštěmi a věnec osmi bastionů ze kterých je většina opatřena navíc retranchementy a kavalíry. Ty představují poslední obrannou linii.

PODZEMNÍ CHODBY A VODA

Celou jižní stranu Terezína od Bastionu 3 až po Malou pevnost kryje záplavová kotlina a druhá kryje Hlavní a Malou pevnost od severu až skoro k Labi. Ty bylo možné dle potřeby zaplavit a jediný přístup tak zůstal jen od západu a od východu proti Malé pevnosti. Současně vodní manévr umožňoval úmyslné zaplavení příkopů až 3 metry vysokou ničivou vlnou, která by smetla každého útočníka. Posledním obranným systémem jsou minové chodby vedoucí v jednotlivých prvcích, pod krytou cestou a zejména pod glacisem pevnosti tam, kde nebylo možno prostor zaplavit.
To vše a ještě mnohem víc můžete během prohlídky vidět. Jako obránci před staletími projedete napříč celým opevněním až hluboko spletitých podzemních chodeb, kde můžete za svitu luceren prozkoumat jejich tajemství.

Prohlídky opevnění a podzemí začínají přímo v informačním centru v Retranchementu 5

  • Otevírací doba:
  • Úterý - Neděle 10:00 - 16:00

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru