Hlavní obsah

Házenkáři Plzně přežili dvě klinické smrti a zahrají si finále extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapení bylo ohromně blízko. Plzeňští házenkáři mohli po pěti letech chybět ve finále extraligy, ale hned dvakrát utekli před vyřazením. V rozhodujícím pátém semifinále proti Zubří nejprve srovnali tři sekundy před koncem a následně v sedmičkovém rozstřelu přežili i hod v páté sérii, kdy mohli Valaši rozhodnout. Nakonec se ale z vítězství 33:32 radovali domácí.

Foto: Hynek Sladký

Jakub Douda ve velké šanci.

Článek

V prvním poločase se skóre přelévalo ze strany na stranu. Do šaten se šlo za stavu 15:14 pro Západočechy. Ti si ve druhé půli stále kontrolovali drobný až tříbrankový náskok. Ještě v 53. minutě vedli 26:23, jenže jejich vedení se rychle rozplynulo. „To nás trápí celou sezonu. Nevím, čím to je. Možná jsme se nechali uspokojit výsledkem," hledal příčinu výpadku brankář Karel Šmíd.

Zubří čtyřmi góly v řadě skóre otočilo. Osm sekund před koncem ho poslal do vedení střelou o zem přes obránce Dušan Palát a hosté byli ohromně blízko. Talent si však vzal oddechový čas a tři sekundy před koncem k radosti domácích fanoušků ranou z dálky srovnal Jakub Douda.

Utkání tak rozsekly až sedmimetrové hody. V prvních čtyřech sériích se střelci nemýlili, pak však neuspěl plzeňský Šafránek a zuberský křídelník Tomáš Mičkal mohl rozhodnout. „Snažil jsem se na to nemyslet a zůstat s čistou hlavou. Jen jsem se soustředil na daný moment," popisoval klíčovou situaci gólman Šmíd.

Foto: Hynek Sladký

Dušan Palát v souboji s Tomášem Nejdlem.

Osmadvacetiletý brankář Mičkalovu sedmičku pokryl a udržel Západočechy ve hře. „Na tuhle ránu jsem byl připraven. A naštěstí se mi zákrok povedl," usmíval se. Pořadí střelců se otočilo a rozhodovala náhlá smrt. Míč si vzal nejlepší střelec extraligy, dvacetiletá spojka Valachů Lukáš Mořkovský.

V zápase proměnil všech pět sedmiček, ale v klíčové situaci selhal. Ránu podél těla plzeňský brankář levou rukou vyrazil. „To místo jsem chtěl trefit, ale Karel Šmíd výborně zasáhl," těžko hledal slova Mořkovský.

Naopak Šmíd si rozhodující moment vychutnával. „Hodně jsem si věřil. Konečně jsem Lukášovi chytnul takhle hozenou sedmičku, celou sérii se mi to nepovedlo," říkal s úlevou a kolemjdoucí brankářský kolega Filip Herajt ho hlasitě pochválil: „Je to borec!"

Gólmanská dvojice Talentu má spolu skvělý vztah. Herajt držel Západočechy celou sérii, Šmíd se stal hrdinou na sedmičky. „V létě spolu pojedeme na dovolenou, jsme skvělí kamarádi. Když se jednomu daří, druhý mu to přeje. Filip předváděl neskutečné výkony a postup jde hlavně za ním. Mně se povedla zlatá tečka," radoval se Šmíd.

Jeho důležitý zákrok pak potvrdil rozhodující trefou v šesté sérii Jakub Douda a Plzeň spustila neřízenou euforii. Finále si zahraje popáté v řadě. Počtvrté proti Karviné a bude chtít zaútočit na zlatý hattrick. „S Baníkem už se máločím překvapíme. Uvidíme, kdo půjde do série ve větší formě a s větší chutí," řekl Šmíd.

Naopak Zubří smutní. Mohlo se probojovat do finále po dvanácti letech. „Jedna z nejdrtivějších porážek v kariéře. Byli jsme čtyři sekundy od postupu. Ale nedá se nic dělat," litoval Mořkovský. Valaši ale ještě mohou zachránit letošní ročník v souboji o bronz proti pražské Dukle. „Snad urveme aspoň placku. Sezona pořád může být úspěšná," mínil kanonýr.

Výsledky play off házenkářské extraligy mužů
Semifinále play off házenkářské extraligy mužů - 5. zápas:
Talent tým Plzeňského kraje - Zubří 28:28 (15:14), sedmimetrové hody 5:4.
Nejvíce branek: Douda 8/4, Stehlík 7/1, Nejdl 6 - Mořkovský 8/5, Dokoupil 4, Přikryl a Palát 4/1. Konečný stav série 3:2.
O 7. místo - 1. zápas:
Kopřivnice - Nové Veselí 28:26 (15:14)
Nejvíce branek: Musálek 6/2, Grizelj a Brito Benítez po 5 - Flajsar 5, Halíček, Bartůněk, Tomášek a Ptáčník po 3.
Související témata: