Jak držíte volant? Poloha rukou prozrazuje, jaký typ řidiče jste

Podle toho, kde má řidič ruce na volantu, lze odhadnout jeho styl řízení. Od kliďase po nerváka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Existuje obecně uznávaná pouze jedna poloha jako ta správná. Přesto každý řidič drží volant jinak. Poloha rukou na volantu prozrazuje, samozřejmě s určitou dávkou nadhledu, jaký je člověk řidič. 

1. Ruce tzv. tři čtvrtě na tři

Pokud držíte volant tímto způsobem, což je mimochodem právě ten považovaný za správný, jste slušný, vychovaný, zdvořilý k ostatním. Obvykle tichá řidič, který nerad mluví za jízdy. Cestující vozí rád a na dlouhé cesty, ti obvykle nemohou počítat s dlouhými a nezávaznými konverzacemi.

2. Tři čtvrtě na dvě

Malý rozdíl vzhledem k ideálu, ale zásadní odklon v povahových rysech. Jezdíte-li takto, tak patrně trpíte nedostatkem sebevědomí a velmi často máte sklony řídit nebezpečně, s rizikem dopravnících nehod. Během jízdy na vás není radno mluvit, nedej bože vám radit, jak řídit, neskončilo by to dobře.

3. Jedna ruka na věnci

Tento řidič ví, jaký je cíl. Veselý, přátelský, snadno ovladatelný, bez křečí. Mluví se svými cestujícími a vždy pozorně sleduje, co se děje na silnici. S takovým řidičem je jízda příjemná, bezpečná a rychle ubíhá.

4. Jako veverka

Držení, které je typické pro dvě skupiny řidičů. Tou první jsou obvykle ženy menšího vzrůstu, které se přidržují volantu a vytahují se nahoru, aby viděli. Druhou skupinu představují tvrdohlaví řidiči bezmyšlenkovité povahy. Často kritizují ostatní, upozorňují na chyby, ale své prohřešky přehlížejí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

5. Obě ruce uvnitř

Pesimističtí řidiči, kteří potřebují člověka naslouchajícího jejich nářkům. Bez zájmu a bez snahy o vlastní zlepšení.

6. Pravá ruka mimo volant

Sebevědomí a zkušení řidiči. V reálu neradi riskují, neřídí ale křečovitě a opatrně. Můžete s nimi za jízdy mluvit, ale jakmile se začne na silnici něco dít, soustředí se jen na jízdu a nevnímají své spolujezdce.

iZdroj fotografie: Depositphotos

7. Dole a nahoře

Zasněný řidič, který celou cestu mluví, hodně vypráví. Často dělá divoká gesta a někdy řídí zcela bz soustředění. Je trochu nebezpeční s ním jezdit, ale někomu jízda s ním může připadat zábavná.

iZdroj fotografie: Depositphotos

8. Obě ruce dole

Nervózní řidič, kterého rozruší sebemenší drobnost a snadno se rozzuří. Noční můra všech cestujících. Vždy se cítí nadřazeně a často křičí na ostatní řidiče.

Co vy, jak držíte volant, jako kliďas nebo šílenec?

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Martin Sedláček

Vyučil se automechanikem a tuto práci také dlouhé roky provozoval. Pak se na čas přesunul do oblasti profesionální dopravy, řidičák má v podstatě na vše, co se dá u nás legálně řídit. Po několika letech za volantem nákladního auta se vrátil zpět k původní profesi, kterou už dělá spíše z pozice vedoucího dílny. Má tak čas na redakční a publikační činnost i osvětu v oblasti automobilové techniky.

Zobrazit další články