Našli opuštěný autosalon BMW s velmi vzácnými auty a vše detailně natočili. Reálná hodnota? Nevyčíslitelná

Jestli chcete vidět, jak dopadnou původně skvělá klasická auta, když nad nimi nemá vládu člověk, ale naši okřídlení přátelé, je tohle hodně zajímavé video právě pro vás.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem M539 Restorations
                   

Čas od času tady píšeme o nalezených „hřbitovech“ aut, na která někdo zapomněl, nebo se jim někde „zatoulali“ jejich majitelé, zkrátka nakonec zůstala osamocena. Dnešní příběh se trochu vymyká v tom, že všechna auta patřila oficiálnímu dealerovi BMW, není to tedy ten klasický případ „náhodné sbírky“ na louce kdesi za městem. Případně na odstavném parkovišti v Dubaji, plném všech možných modelů Ferrari, Porsche a Bentley, jak jsme o nich psali nedávno.

Výkvět inženýrů BMW pod ptačím trusem

Pochopitelně, když jste v Dubaji, nečekáte Fabii 1,2 HTP. Nicméně, i u prodejce BMW, o němž bude dnes řeč byste se nad sestavou aut mlsně olízli. Jen namátkou: několik kusů E30, M5 generace E28, kupé 850i, dvanáctiválcová E32 750i stejně jako třeba kombi 525td E34, všechno těžce pokryté ptačím trusem. Nejsme si jisti, nakolik půjdou ta auta ještě uvést do původního stavu, na druhou stranu takové skvosty by byla škoda jen tak „odepsat“.

iZdroj fotografie: BMW

Co je ale ještě větší záhadou je to, jak se to vlastně celé přihodí. Dokážeme pochopit, že někdo zkrátka umře, bez dědiců, bez závěti a snad i bez přátel, kteří by věděli, nebo alespoň tušili, co za poklady někde musí být ukryté. A úřady pátrat nenapadne, respektive to nenapadne nikoho, a vše tak začne podléhat zubu času. Cesty osudu bývají křivolaké, a dnes se již můžeme jenom domnívat, jak se to celé seběhlo. Proč se zamklo, a hlavně hodně dlouho neodemklo.

Nikdo nekoupí M5 E28? Ani 850i?

Neb kombi 524td nemohl nikdo asi považovat za budoucí jackpot, ale M5 E28 už rozhodně ano, ta byla vždy drahá, vždy vzácná a vždy se dalo čekat, že to do budoucna nebude jiné. Zkrátka bílý jednorožec od BMW. Podobně i 850i z řady E31 bylo mimořádné auto na to, aby se někde nechalo jen tak ležet. Svého kupce by našlo vždy. A za zajímavé peníze. Nechat je napospas času by nikdo soudný s aspoň trochu ekonomickým uvažováním neudělal. Navíc BMW nebyly zdaleka jedinou značkou, ve sbírce byly Alfy Romeo, NSU, Jeepy stejně jako motocykly.

iZdroj fotografie: BMW

Sbírka se nachází ve španělském městě Tarragona nedaleko Barcelony. Tamní zdroje říkají, že bývalý majitel se po ukončení svého podnikání před asi deseti lety rozhodl shromáždit BMW a všechna svá klasická auta pod jednou střechou. A dál už se neví nic. Co je jisté, že auta se „nevypařila“, byť tedy zejména příslušníci ptačí říše na nich opravdu dosyta vyřádili. Můžeme jen doufat, že se aspoň některé z aut povede dostat zpátky „do života“. Zasloužila by si to.

Co byste s podobnou sbírkou učinili, kdyby vám patřila?

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Michal Sztolár

Absolvent strojírenské technologie se již od mládí let zajímal o vše, co má čtyři a více kol. Na střední škole uspěl v celostátním kole SOČ s vlastním designem automobilu v systému CAD, od té doby se problematice aut věnuje na denní bázi. S dlouholetou praxí u jednoho z prodejců automobilů mu rukama prošlo nespočet různých typů automobilů, včetně několika opravdových unikátů. Specializuje se na automotive jako výrobní obor, marketing automobilů stejně jako na aktuální přechod k elektromobilitě.

Zobrazit další články