Inflace je nejvyšší za skoro 30 let. A zdražování ještě nekončí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 5. 2022 | 32 komentářů
Inflace je nejvyšší za skoro 30 let. A zdražování ještě nekončí

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v dubnu o 14,2 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku, což je o 1,5 procentního bodu víc než v březnu. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

„Bylo to nejvíce za poslední tři desetiletí, kdy v prosinci 1993 meziroční růst cen dosáhl hodnoty 18,2 %. Výši dubnového meziročního indexu nejvíce ovlivnily ceny bydlení, pohonných hmot a potravin,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

„Inflační vlna, kterou Česko zažívá, zde byla naposledy v devadesátých letech, kdy probíhala daňová reforma. Tak rychle jako nyní totiž nerostly ceny ani po měnovém otřesu v roce 1997 a 1998, kdy inflace začínala třináctkou,“ dodává Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

Ceny elektřiny byly v dubnu meziročně o 30,1 % vyšší, zemního plynu dokonce o 44,2 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 17,7 %, teplo a teplá voda o 17,5 %. Ještě víc – o 24,1 % – zdražila tuhá paliva. Ceny nájemného z bytu rostly o 4,5 %, vodného o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Výrazně vyšší byly meziročně také třeba ceny mouky (o 52,3 %), másla (31,6 %), polotučného mléka (31,3 %), cukru (25,5 %), chleba (20,3 %), brambor (19,2 %), vajec (14,2 %) nebo masa (11 %). Ceny oděvů jsou o 21,4 % vyšší než před rokem, obuvi o 15,2 %. Dál také platí, že výrazně dražší než před rokem jsou i pohonné hmoty a oleje (41,5 %) a automobily (13,8 %). Ceny stravovacích služeb vzrostly o 19,5 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Oproti letošnímu březnu vzrostly spotřebitelské ceny o 1,8 %. Tempo růstu tak zůstává svižné, i když oproti lednovým 4,4 % je výrazně pomalejší. Meziměsíční růst už netáhnou pohonné hmoty, jejichž ceny v dubnu oproti březnu poklesly o 3,3 %. Dál ale pokračuje zdražování energií (například elektřina o 4,3 % a zemní plyn o 4,7 %) a potravin – ceny mouky rostly o 21,9 %, cukru o 17,9 %, masa o 8,7 %, vajec o 8,4 %, polotučného mléka o 6,8 % nebo zeleniny o 4,3 %.

„Zdražují položky v rodinném rozpočtu, na kterých lze jen těžko rychle ušetřit, a proto čím více za ně domácnosti zaplatí, tím více se bude šetřit na všem ostatním,“ říká Dufek.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v dubnu na 7 % (v březnu 6,1 %).

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují dubnovou meziroční inflaci v Česku ve výši 13,2 %, na Slovensku 10,9  %, v Německu 7,8 %, průměr eurozóny dělá 7,5 %. V březnu ceny nejvíc meziročně vzrostly v Litvě (o 15,6 %), nejméně na Maltě (o 4,5 %), v Česku jsme v březnu byli na 11,9 %.

Čerstvá prognóza, kterou Česká národní banka zveřejnila na konci minulého týdne, počítá s průměrnou mírou inflace v letošním roce 13,1 %. Meziroční inflace by po zbytek roku měla být dvouciferná, přičemž by měla kulminovat na 15 % v červnu. V roce 2023 má průměrná míra inflace zvolnit na 4,1 %. Na konci roku 2023 se pak podle prognózy meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB.

„Vzhledem k tomu, že inflace ještě nekulminovala a náklady bydlení dál narůstají, může inflace v nejbližších měsících překonat i patnáctiprocentní hranici. Roste rychleji, než ve své prognóze předpokládala ČNB, a proto se dá čekat další výrazné zvýšení úrokových sazeb ČNB už na červnovém zasedání o dalších 75 bodů,“ komentuje výhled ekonom Dufek.

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2022 10:07

vláda slepence je za růst inflace od ledna 2022 plně odpovědná. nedělá nic, aby růst inflace krotila

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2022 13:29, Já

To máte tak , u voleb je vždy vhodné používat mozek . To se loni nezadařilo .
Politici slíbí cokoli a pak na lidi z vysoka ????

Proste a jednoduše vždy volit toho ,za koho se budu mít lépe a vždy volit už napapaná (chceš-li nažraná) prasátka ??????
Páč ta nenapaná hubená?????? vám nic nedají a to málo ,co máte Vám seberou .

A to se právě teď děje ???+????+????+?????

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services