Hlavní obsah

Jak doma vypěstovat avokádo z pecky

Exotické ovoce, které dostalo punc miláčka všech mileniálů, se do naší kuchyně dostalo teprve nedávno. Z avokáda přitom doma můžete využít každou část. Zatímco z dužiny vytvoříte například lahodné pomazánky a ze slupky dekorativní vaničky pro servírování, z pecky si snadno můžete vypěstovat novou rostlinku. V našich podmínkách pravděpodobně plodit nebude, stromeček s velkými a sytě zelenými listy se ale může stát hezkou ozdobou bytu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K vlastnímu vypěstování hruškovce přelahodného, jak se strom, který oblíbenou pochoutku plodí, nazývá, přitom stačí běžné avokádo, které si koupíte v obchodě.

Abyste zvýšili své šance, je lepší koupit zralé bio avokádo, které je už měkké a tmavé.

Pěstování z vody

Nejoblíbenější metodou, jak pěstovat avokádo, je ta, kdy necháte pecku avokáda naklíčit ve vodě. Nejlépe se k ní dostanete tak, že avokádo opatrně rozříznete podél, chytnete z obou stran do dlaní a otočíte proti sobě. Pecku vyjměte a nezapomeňte opláchnout, aby na ní nezůstaly žádné zbytky dužiny, kvůli kterým by mohla začít zahnívat.

Po obvodu pecky zapíchněte tři nebo čtyři párátka a položte špičkou nahoru na sklenici s vlažnou vodou. Vody by se měl dotýkat jen spodek pecky. Sklenici umístěte na světlé a teplé místo ideálně s teplotou kolem 25 stupňů. Vyhněte se přitom přímému slunečnímu svitu.

Jak pěstovat melouny i v českých podmínkách? Chce to slunce a hodně vody

Zahrada

Avokádo klíčí pomalu a může to trvat i několik týdnů. Do dvou měsíců by se ale měly objevit první kořínky. Pokud ne, klíčení se pravděpodobně nepodařilo a štěstí byste měli zkusit s novým avokádem.

Pokud avokádo pěstujete ve sklenici, důležité je také pravidelně, nejlépe obden, měnit vodu a pecku omývat, aby se na ní neusazoval povlak, který může přitahovat plísně.

Pokud se pecka uchytí a začne klíčit, vyčkejte, až se kořen pořádně rozroste, ze špičky pecky vyraší první stonek a objeví se první lístky. I to může trvat několik měsíců.

Nekonečná zásoba zázvoru? Pěstování je snadné, zvládnou ho i začátečníci

Zahrada

Následně je avokádo zralé na přesun do květináče se substrátem. Avokádu přitom vystačí klasický lehký substrát pro pokojové rostliny.

Důležité je pecku zasadit do zeminy tak, aby větší část zůstala nezakrytá. Párátka přitom zkuste opatrně vyjmout, pokud to nejde, stačí je jen odlomit.

Pěstování v květináči

Jednodušší možností je zasadit pecku avokáda přímo do květináče. Očištěnou pecku vložte do lehkého substrátu tak, aby zakrytá byla jen půlka.

Následně je potřeba udržovat substrát v květináči vlhký. Pro urychlení klíčení můžete květináč překrýt sáčkem či fólií a vytvořit tak malý skleník.

Substrát

Jak už bylo uvedeno výše, avokádo potřebuje nejlépe lehký substrát určený pro pokojové rostliny, který nakoupíte v běžném hobbymarketu.

Substrát si ale můžete připravit i doma smícháním rašeliny, písku, zeminy a kompostu, kdy kompostu k ostatním surovinám přidejte o něco více.

Jak uchovat avokádo, aby nezhnědlo

Zdraví

Péče o avokádo

Pro správný růst potřebuje avokádo pokojovou teplotu mezi 20 až 25 stupni a také dostatek světla. Vyhněte se přitom místům, kam často praží slunce, které by mohlo avokádo spálit.

Důležité je udržovat substrát v květináči vlhký, ale ne přemokřený. K zalévání je nejvhodnější používat dešťovou vodu, případně odstátou vlažnou vodu.

Avokádo zalévejte častěji během léta, v zimě postačí vody méně. V sezoně také stromeček pravidelně přihnojujte, nejlépe hnojivem pro citrusy.

Pozor na domácí mazlíčky

Při pěstování avokáda musíte dávat pozor na domácí mazlíčky, kteří by rostlinky mohli okusovat. Listy i pecka samotná jsou jedovaté a kočkám nebo psům mohou způsobit zdravotní potíže. Smrtelné pak mohou být například pro papoušky nebo kanárky.

Pěstování koriandru v bytě i na zahradě. Jak na to

Zahrada

Zastřihávání

Aby byl stromek dobře rozvětvený a dobře kvetl, je potřeba jej také pravidelně zastřihávat. Pro zastřihávání je ideální doba na podzim nebo v zimě, kdy strom aktivně neroste.

První zastřižení je vhodné, když avokádo vyroste na délku 15 až 20 centimetrů. Tehdy jej ořízněte na polovinu. Když doroste na výšku kolem 30 centimetrů, ořízněte vrchní lístky. Při délce 15 až 20 centimetrů následně zastřihujte i nové výhonky.

Pokud na zastřižení zapomenete a necháte avokádo pořádně vyrůst, je vhodné stromeček seříznout nad pátým listem odspodu.

Pěstování pažitky je snadné a nenáročné. Lze ji mít doma v květináči i venku na záhonku

Zahrada

Plody

Pokud avokádo dostává dostatečnou péči, může během několika let dorůst do malého keříku nebo stromku. Ve volné přírodě může strom dorůst výšky až 20 metrů, což se v domě či bytě pravděpodobně nestane, ale i tam může snadno dosáhnout výšky až 2 metrů.

Při troše štěstí také může vzrostlý stromek začít plodit avokáda. První plody se zpravidla objeví po pěti až osmi letech pěstování.

Své šance přitom zvýšíte, pokud budete strom pravidelně zastřihávat a květy, které se objeví, sami opylujete štětečkem. Případně si můžete avokádo nechat i naroubovat.

Anketa

Zkoušeli jste někdy pěstovat avokádo z pecky?
Ano a krásně mi roste.
53,3 %
Ano, ale zašlo mi.
23,5 %
Ne, ale plánuji to vyzkoušet.
16,5 %
Ne a ani o tom neuvažuji.
6,7 %
Celkem hlasovalo 1712 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám