Další zvýšení důchodů. Třetí valorizace přijde už v září

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 10. 5. 2022 13:52 aktualizováno 10. 5. 2022 15:20 | 14 komentářů
Všechny důchody porostou letos kvůli prudkému zdražování hned třikrát. Dvě mimořádné valorizace budou v červnu a v září.
Další zvýšení důchodů. Třetí valorizace přijde už v září

Zdroj: Shutterstock

Kvůli vysoké inflaci se od září znovu mimořádně zvednou důchody. Půjde už o druhé mimořádné zvýšení v letošním roce.

Zásluhová část důchodů vzroste od září o 5,2 %. Průměrný starobní důchod by se tak měl zvýšit zhruba o 700 korun. Na twitteru to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Poprvé kvůli vysoké inflaci porostou důchody od června: všem důchodcům procentní výměra penze vzroste o 8,2 %, u průměrného důchodu to znamená o růst o 1017 korun. Na začátku roku při pravidelné valorizaci stoupl průměrný důchod o 805 korun.

Zákon o důchodovém pojištění počítá s mimořádnou valorizací pokaždé, když inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne hranici 5 %. Počítá se přitom se součtem meziměsíčních nárůstků inflace od poslední valorizace.

Nejprve se tedy vycházelo z pravidelné valorizace na začátku nového roku, tedy od lednové výplaty důchodů. Ta vycházela z inflace do konce června roku 2021 a období pro další valorizaci se tedy počítalo od července 2021. Nad pět procent v součtu se inflace dostala v lednu, a to hned na 8,2 %, protože na začátku roku 2022 meziměsíční inflace vyskočila o 4,4 %.

Zákon dále říká, že k mimořádné valorizaci dojde přesně po pěti měsících od měsíce, kdy sledovaná inflace překročí 5 %. První mimořádné valorizace tak letos bude v červnu.

Od února ale běží nové počítání pro další valorizaci a součet meziměsíčních přírůstků za únor, březen a duben se už znovu dostal nad 5 %, konkrétně na 5,2 %. O tolik poroste zásluhová část důchodů od září.

Pro státní rozpočet v roce 2022 to znamená navýšení výdajů za červnovou valorizaci zhruba o 21 miliard korun a za zářijovou zhruba o dalších 8 miliard.

Konkrétně si mimořádné navýšení důchodů ukážeme na příkladu průměrné penze ve výši 16 300 korun: Základní výměra, která je pro všechny důchody stejná, zůstane na 3 900 korunách. Procentní výměra (zásluhová část), která teď dělá zbylých 12 400 korun, se od června zvýší o 8,2 %, tedy o 1017 korun. Po červnovém navýšení tak dosavadní důchod 16 300 korun vzroste na 17 317 korun. V září se pak bude valorizovat opět jen zásluhová část, která v červnu vzrostla na 13 417 korun. V září vzroste o 5,2 % na 14 115 korun a celkový důchod tak od září bude 18 015 korun.

Jurečkova reforma

Zdroj: MPSV

Nová důchodová komise má tentokrát pracovat rychle. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce mít kompletně hotovo už v příštím roce. Do penzí chce dostat zásluhovost za výchovu dětí nebo mezigenerační solidaritu. To má zvýšit i příjmy. Zvyšovat daně pak nebude třeba, vysvětluje v rozhovoru pro Peníze.cz.

Minimální důchod a bonusy za děti. Reforma podle Jurečky

Dřívější růst

Cílem mimořádné valorizace podle zákona je, aby penzisté v době rychlého růstu cen nečekali na zvýšení důchodů třeba i celý rok – až do příští řádné valorizace od ledna. Mimořádná valorizace důchody zvýší rychleji a udrží tak kupní sílu důchodců i v době rostoucích cen.

Po druhé mimořádné valorizaci už bude následovat nejspíše řádná valorizace opět od začátku následujícího roku, do které se kromě inflace započítává i polovina růstu průměrné mzdy. Inflace se ale do této řádné valorizace bude počítat nikoli za celý předešlý rok, ale už jen za měsíce, které následovaly po období, z něhož se počítaly mimořádné inflace. Když tedy došlo k překročení pětiprocentní hranice znovu v dubnu 2022, bude se do další řádné valorizace počítat inflace za květen až červen.

„Období pro zjišťování růstu cen se stanoví tak, že prvním měsícem tohoto období je kalendářní měsíc následující po posledním kalendářním měsíci období pro zjišťování růstu cen použitého při předchozím zvýšení procentní výměry důchodů,“ říká k tomu zákon o důchodovém pojištění ve čtvrtém odstavci paragrafu 67.

Mimořádná valorizace se stejně jako řádná týká všech typů důchodů – tedy starobníchinvalidních i pozůstalostních (vdovskévdovecké i sirotčí).

Pomoc s drahotou

„Jsem velmi rád, že díky automatické valorizaci aspoň zčásti pomáháme našim seniorům zvládat stávající situaci, kdy zejména vyšší ceny potravin a energií velmi nemile zasahují do jejich peněženek,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU–ČSL).

„V minulých dnech se nám podařilo poměrně přesně zmapovat skupiny, které nejvíce trpí současným zdražováním. Vedle samoživitelek a početnějších rodin s dětmi to jsou právě senioři. V rámci této skupiny jsou na tom nejhůře samostatně žijící senioři s vyššími náklady na bydlení, včetně vytápění nebo elektřiny,“ dodal Jurečka.

Ministr dále připomněl, že kdo má problém se splácením faktur za drahé energie, měl by se obrátit na úřady práce, které vyplácejí sociální podporu, klasicky příspěvek na bydlení. „Jeho průměrná výše je 4 200 korun. To je příspěvek, který lidem může chodit každý další měsíc, takže je určitě žádoucí, aby ho dostali všichni, kterých se vysoké náklady za energie týkají,“ říká Jurečka.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 5. 2022 13:02

Citace - Anka / 11.05.2022 10:31

Beru invalidni důchod 5200kč. Po valorizaci mi přidají zhruba stovku. Při dnešních cenách můžu jít se stovkou akorát tak do pr... e
Je to nespravedlivé vůči invalidním důchodcům.
Měla jsi malé výdělky.

Zobrazit celé vlákno

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 5. 2022 19:58

jeto hezke ale niske cesi si preji konecne ceny dolu toje prosperita drahota to je kolaps chudoba krach

-45
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Partners Financial Services