Fotbalisté Plzně porazili Hradec Králové 2:0 a získali svůj šestý ligový titul

foto Utkání 4. kola nadstavby první fotbalové ligy, skupina o titul: FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň, 11. května 2022 v Mladé Boleslavi. Trenér Plzně Michal Bílek se raduje z mistrovského titulu.

Mladá Boleslav - Fotbalisté Plzně se po čtyřech letech stali ligovými mistry. Viktoria v předposledním čtvrtém kole nadstavby ve skupině o titul porazila nováčka z Hradce Králové v jeho domácím azylu v Mladé Boleslavi 2:0 a po remíze Slavie v Ostravě 1:1 už nemůže přijít o první místo v tabulce. Před závěrečným zápasem s Baníkem mají Západočeši na čele soutěže již nedostižný čtyřbodový náskok.

Plzeň poslal proti Hradci do vedení ve 20. minutě nejlepší střelec soutěže Jean-David Beauguel a pojistku přidal po změně stran Jhon Mosquera. Viktoria slaví celkově šestý ligový titul ve své historii, z pomyslného trůnu sesadila Slavii, která se předtím stala mistrem třikrát po sobě. Pohár pro nového šampiona převezme Plzeň až v neděli po závěrečném domácím utkání s Ostravou.

"Myslím, že to, že jsme to vyhráli, je obrovské překvapení, protože v minulé sezoně jsme zachraňovali páté místo až v úplně posledním zápase. Když jsme vstupovali do tohohle ročníku, nikdo z nás a asi ani z veřejnosti si nemyslel, že Plzeň bude bojovat o titul a nakonec ho získá," řekl na tiskové konferenci trenér Viktorie Michal Bílek. "To, že jsme předčili Slavii, Spartu i ostatní týmy, je pro nás obrovské vyznamenání. Prohráli jsme jen dva zápasy. Jsem hrozně rád za kluky, odvedli fantastickou práci," dodal Bílek.

Západočeši si díky ligovému prvenství jako jediní zahrají v příští sezoně kvalifikaci Ligy mistrů, po snížení počtu českých účastníků v pohárech z pěti na čtyř totiž jedno místo v předkole prestižní soutěže pro tuzemské kluby ubylo.

Hradec nenasadil dvojici opor kapitána Vlkanovu s krajním bekem Mejdrem, kteří v minulých dnech bez svolení klubu jednali s pražskou Slavií. První jmenovaný navíc stejně nemohl nastoupit kvůli zranění.

"Oba hráči jsou zranění, Adam na dvou místech a Honza na duši. Byl vtažen do manipulací. Je to citlivý kluk, dostal se do situace, kdy hrát nemohl. Přejeme mu pěkný přestup, měl nabídku i z Plzně. Měl by to složité, byť mu dal klub pokutu, musel ho ochránit," řekl trenér "Votroků" Miroslav Koubek.

Plzni scházel potrestaný Bucha, jehož v záloze nahradil Čermák. Hosté měli v Mladé Boleslavi prakticky domácí prostředí, podpořit je přijelo zhruba tisíc fanoušků a v "kotli" byl i ještě nedávno hráč Viktorie Limberský.

Východočeši, kteří již mají jistotu konečného šestého místa, mohli hrát uvolněně a v úvodu proti favoritovi drželi krok. Viktoria výrazně zahrozila až po 18 minutách, kdy Mosquera z přímého kopu těsně minul.

Ve 20. minutě už hosté vedli. Domácí stoper Leibl odvrátil centr z pravé strany jen k Beauguelovi a ten z velkého úhlu napálil balon přesně pod břevno. Francouzský útočník dal 18. gól v ligovém ročníku a osamostatnil se v čele střelecké tabulky. Chvíli před pauzou mohl zvýšit Kalvach, jeho povedený pokus z úhlu z přímého kopu z brankové čáry vytáhl gólman Vízek.

Domácí hned v úvodu druhé půle museli střídat kvůli zranění stopera Leibla. Chvíli nato Plzeňští zvýšili. Vízek v 55. minutě ještě vytáhl hlavičku střídajícího Chorého, ale po Mosquerově dorážce už míči v cestě do sítě nezabránil. Kolumbijský křídelník si dal sedmým gólem v dodatečný dárek k nedělním 32. narozeninám.

"Votroci" se pak snažili o kontaktní branku, ale Západočeši pečlivě bránili a nepouštěli soupeře k ohrožení Staňkovy branky. Plzeňští přežili i sérii standardních situací v závěru, po které pálil Rada mimo, a v lize už 21 zápasů po sobě neprohráli. V nadstavbě potřetí zvítězili, naopak Hradec nenavázal na nečekaný triumf nad Slavií a remízu na Spartě.

"Snažili jsme se udělat, co jsme mohli. Musím mužstvo pochválit za aktivitu, za slušný výkon, bohužel jsme se nedostali tam, kde padají góly. Prvně jsme nedali v nadstavbě gól, protože se Viktorce gól těžko dává," uvedl Koubek, který s Viktorií v roce 2015 získal titul, následně ale v klubu po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů skončil.

Po závěrečném hvizdu Západočeši několik minut v hloučku před lavičkou čekali, zda Ostrava v oslabení udrží remízu se Slavií. Poté už hosté vyběhli směrem ke svým fanouškům a mohli s nimi začít slavit. "Když skončil náš zápas a čekali jsme, jestli Slavia nedá gól, bylo to strašně dlouhé. Pak propuklo obrovské nadšení, spousta z nás byla naměkko," prohlásil Bílek.

Tenhle titul osobně řadím nejvýš, řekl kapitán plzeňských fotbalistů Hejda

Fotbalista Lukáš Hejda už v předchozím průběhu kariéry získal čtyři ligové tituly s Plzní a jeden se Spartou, ale až letošní mistrovský primát s Viktorií označil na nejcennější. Kapitán Západočechů byl z prvenství o to víc nadšený, že před sezonou s jeho týmem prakticky nikdo nepočítal. Čerstvého mistra označil za mužstvo válečníků, které se nikdy nevzdává.

"Je to velká euforie, teď si to užíváme. Už nám začíná pomalu docházet, čeho jsme dosáhli. Je to paráda. Já tenhle titul osobně řadím nejvýš v kariéře," řekl Hejda na tiskové konferenci po vítězství 2:0 nad Hradcem Králové v jeho domácím azylu v Mladé Boleslavi.

Plzeňští před sezonou byli až třetím největším adeptem na titul daleko za favorizovaným obhájcem trofeje Slavií a Spartou. Západočeši jsou navíc ve složitější finanční situaci než jejich pražští rivalové a již několik měsíců hledají nového majitele.

"Nikdo nám nevěřil. Od začátku jsme byli zaškatulkovaní, že budeme rádi za poháry. Prostě se počítalo jen se Slavií a Spartou. A teď jsme první my a jdeme slavit," prohlásil s úsměvem dvaatřicetiletý obránce.

Jeho tým hned šestnáctkrát v ligové sezoně zvítězil jen o gól. "Za mě tenhle titul vystihuje to, že jsme banda bojovníků, která se nikdy nevzdala. Ani si nepamatuji, kolik zápasů jsme otočili. Kolikrát jsme hráli špatně, teklo nám do bot a dokázali jsme to ukopat. I těžké zápasy na Slavii a na Spartě," řekl Hejda.

Přestože jeho celek vstupoval do pětikolové nadstavby s jednobodovou ztrátou na Slavii, už po čtyřech zápasech získal jistotu titulu. "Čekal jsem, že to bude honička do posledního kola. Slavia nám nahrála tím zápasem tady s Hradcem, s nímž prohrála. My jsme toho dokonale využili, šli jsme si za svým zápas od zápasu. Pak nám nahrála remíza na Slavii. Po ní jsem malinko tušil, že už by to mohlo dopadnout," uvedl Hejda.

Vyzdvihl přínos trenéra Viktorie Michala Bílka. "Skvělý kouč. Umí perfektně udělat kabinu, za to mu patří dík. Umí také perfektně přečíst soupeře, vždy nám dokázal vštípit taktiku na míru. Cením si toho. Měl nějaký obraz v médiích, ale ten vůbec nezapadá do toho, jak jsem ho poznal. Za mě je to frajer a super chlap," dodal rodák z Bílovce.

Plzeňští nervózně čekali na potvrzení titulu pár minut, v kotli slavil Limberský

Fotbalisté Plzně po vítězství 2:0 nad Hradcem Králové ve čtvrtém kole ligové nadstavby ještě několik minut museli nervózně čekat na to, až skončí zápas Slavie v Ostravě, a teprve poté mohli naplno začít s oslavami titulu. V domácím azylu východočeského soupeře v Mladé Boleslavi u toho byl ještě v minulé sezoně aktivní hráč Viktorie David Limberský, který Západočechům fandil přímo v "kotli". Plzeňští si užili pocity bezprostředně po triumfu s necelou tisícovkou příznivců v hledišti, hlavní oslavy včetně předání poháru proběhnou v neděli při posledním domácím utkání sezony s Ostravou.

Po závěrečném hvizdu Západočeši několik minut v hloučku před lavičkou čekali a na mobilních telefonech sledovali, zda Ostrava v oslabení udrží remízu 1:1 se Slavií. Poté už vyběhli směrem ke svým fanouškům na jedné ze dvou podélných stran hlediště a mohli s nimi začít slavit šestý mistrovský primát ve své historii.

"Když skončil náš zápas a čekali jsme, jestli Slavia nedá gól, bylo to strašně dlouhé. Pak propuklo obrovské nadšení, spousta z nás byla naměkko," řekl na tiskové konferenci trenér Viktorie Michal Bílek.

Hráči i členové realizačního týmu navlékli čepice a trika s nápisem "Mistři 2021/22". "Já o tom nevěděl, že je to přichystané a jsem rád, že jsem to nevěděl. Když jsem byl ve Spartě, bojovali jsme o titul a pohár. Tři kola před koncem jsme měli náskok čtyř bodů a nevyhráli jsme. Pak jsem byl odvolán, proto jsem byl obezřetný," poznamenal Bílek.

Necelá tisícovka plzeňských příznivců vytvořila Západočechům v Mladé Boleslavi domácí prostředí. "Bylo to fajn. Já čekal, že fanoušci budou moci i na hřiště. Byla škoda, že jsme k nim nemohli blíž. Snad budou v neděli oslavy ještě lepší a divoké. Už se na to těšíme," uvedl kapitán Lukáš Hejda.

Limberský, jenž se v příštím týdnu v exhibičním utkání na plzeňském stadionu oficiálně rozloučí s bohatou kariérou, pak také řídil děkovačku. Fanoušci rovněž několikrát skandovali oblíbený pokřik "Limberský, ty jsi hovado", kterým bývalého reprezentačního obránce původně častovalo především sparťanské publikum.

Příznivci Západočechů postupně vyvolávali jména největších opor, trenéra Bílka a také šéfa klubu Adolfa Šádka. Sympaticky si vzpomněli i na trojici již zesnulých obránců z nedávné zlaté generace Viktorie Mariána Čišovského, Františka Rajtorala a Davida Bystroně.

Hlavní oslavy čekají Viktorii až v neděli, kdy Západočeši převezmou pohár a s fanoušky se pak setkají na náměstí v centru města. Dnes hráči po odjezdu z Boleslavi zamířili ke svému stadionu Doosan areně. "Bude to dlouhé a divoké. Spát dnes asi nikdo nepůjde," smál se Hejda.

Bílek byl rád, že konečně bude moci shodit vousy, které si všichni členové týmu při boji o titul neholili. "Jaké budou dnes oslavy, to zatím netuším. Určitě někam půjdeme na pivo, to je jednoznačné. A já se nechám oholit," řekl s úsměvem bývalý kouč české reprezentace.

Hlasy po utkání 4. kola nadstavby 

Miroslav Koubek (trenér Hradce): "Snažili jsme se udělat, co jsme mohli. Musím mužstvo pochválit za aktivitu, za slušný výkon, bohužel jsme se nedostali tam, kde padají góly. Vynikající obrana Viktorky to opět dokázala uhrát, je to hráz. Hráči mají vynikající formu a jsou to špičkoví hráči, to byl základ jejich úspěchu dnes i v celé sezoně. Pragmatický fotbal Míši Bílka, velice účelný způsob hry, nesouhlasím s tím, že je to nekoukatelné. Je to postavené na hráčích, které má, je to fotbal, který přinesl ovoce. Prvně jsme nedali v nadstavbě gól, protože se jim gól těžko dává."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Je to neuvěřitelné. Myslím, že to, že jsme to vyhráli, je obrovské překvapení, protože v minulé sezoně jsme zachraňovali páté místo až v úplně posledním zápase. Když jsme vstupovali do tohohle ročníku, tak nikdo z nás a asi ani z veřejnosti si nemyslel, že Plzeň bude bojovat o titul a nakonec ho získá. Jsem hrozně rád za kluky, odvedli fantastickou práci. To, že jsme předčili Slavii, Spartu i ostatní týmy, je pro nás obrovské vyznamenání. Prohráli jsme jen dva zápasy. Jsme nadšeni a moc si to užíváme. Když skončil náš zápas a čekali jsme, jestli Slavia nedá gól, bylo to strašně dlouhé. Pak propuklo obrovské nadšení, spousta z nás byla naměkko."

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:2 (0:1)

Branky: 20. Beauguel, 55. Mosquera. Rozhodčí: Berka - Kříž, Váňa - Kocourek (video). ŽK: Kalvach, Chorý, Trusa (všichni Plzeň). Diváci: 3294.

Sestavy:

Hradec: Vízek - Klíma, Král, Leibl (51. Soukeník) - Harazim (46. Čech), Rada, Kodeš, Kučera, Novotný - Rybička (68. Prekop), Kubala. Trenér: Koubek.

Plzeň: Staněk - Řezník, Santos, Hejda, Havel - Čermák (67. Pernica), Kalvach - Kopic, Sýkora (54. Chorý), Mosquera (79. Holík) - Beauguel (79. Trusa). Trenér: Bílek.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď