Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Finále Konferenční ligy příští rok v Praze. Eden vyhrál volbu UEFA

ilustrační snímek foto:  Michal Šula, MAFRA

Finále fotbalové Evropské konferenční ligy v nadcházející sezoně bude hostit Eden, domov pražské Slavie. Na úterním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor UEFA. Termín? 7. června 2023.
  17:24aktualizováno  18:05

Fotbalová asociace ČR (FAČR) uspěla s kandidaturou v konkurenci dalších pěti zemí: o finále se ucházely také Řecko, Severní Irsko, Kypr, Slovensko a Izrael. 

Do užšího výběru se vedle Prahy dostaly Řecko a Severní Irsko. 

„To, že nám vedení UEFA dalo přednost před ostatními kandidáty, ukázalo, že jsme se měli při kandidatuře o co opřít, že máme co nabídnout,“ uvedl pro stránky asociace její předseda Petr Fousek, jenž se osobně účastní jednání UEFA ve Vídni.

„Už při kandidatuře na předsedu FAČR byla snaha přivést podobnou událost do České republiky součástí mého programu. Toto rozhodnutí prokazuje naši pevnou pozici v rámci UEFA, kterou mimo jiné potvrdila i nedávná návštěva předsedy Aleksandra Čeferina v Praze,“ poznamenal.

FAČR musela vyjednat výjimku na kapacitu stadionu. Do Edenu se vejde na fotbalová utkání lehce přes 19 tisíc diváků, UEFA měla v požadavcích minimálně 25 tisíc míst.

Zájem pořádat finálový zápas ve třetí evropské pohárové soutěži oznámila česká asociace oficiálně loni v říjnu, kandidaturu pak v dubnu podpořilo i vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

„V první řadě chci osobně poděkovat předsedovi UEFA Čeferinovi a výkonnému výboru UEFA, že v nás vložili důvěru. Děkujeme všem, kteří nás podporovali, především vedení hlavního města Prahy a Slavii Praha, která poskytne pro utkání svůj stadion,“ uvedl Fousek.

„Akce může směle navázat na úspěšné akce v minulosti. Doufám, že uvidíme v české metropoli špičkové kluby, bude to svátek fotbalu. Poděkování si zaslouží celý tým FAČR v čele s generálním sekretářem Michalem Valtrem a projektovým manažerem Michalem Zajacem, kteří na kandidatuře dlouhodobě pracovali,“ dodal.

V pražském Edenu, domově zmíněné Slavie, se dříve konaly Superpohár UEFA (2013) a finále mistrovství Evropy do 21 let o dva roky později.

Superpohár mezi vítězem Champions League a Evropské ligy proti sobě svedl Bayern a Chelsea, jejíž barvy tehdy hájil Petr Čech. Německý velkoklub tehdy zvítězil až po penaltách. 

Pokutové kopy rozhodovaly i druhý uvedený duel o pohár jedenadvacítek mezi Švédskem a Portugalskem, úspěšnější byli Seveřané.

Evropská konferenční liga vznikla jako třetí pohárová soutěž UEFA po Lize mistrů a Evropské lize. V aktuální premiérové sezoně v ní z českých klubů nejdále došla pražská Slavia, která vypadla až ve čtvrtfinále s Feyenoordem Rotterdam. Vyřazovací fázi si zahrála i Sparta, jež se s ní však rozloučila hned v prvním kole.

Finále prvního ročníku mezi AS Řím a právě Feyenoordem se uskuteční 25. května v albánské Tiraně.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...