Finále příští sezóny Evropské konferenční ligy se odehraje v pražském Edenu

Zatímco letošní finále nově vzniklé Evropské konferenční ligy UEFA mezi Feyenoordem Rotterdam a AS Řím se odehraje v albánské Tiraně, to finále příštího ročníku této soutěže se odehraje v Praze a tak se čeští fotbaloví fanoušci mohou už teď začít těšit na kvalitní evropský zápas na české půdě. Finále příštího ročníku této třetí evropské soutěže je na programu 7. června 2023.

Poté, co se v Praze podobný zápas evropské úrovně konal v roce 2013, kdy Eden pro změnu hostil Superpohár UEFA mezi Bayernem Mnichov a londýnskou Chelsea , se tak tedy do české metropole dostává opět velký evropský fotbal. Poprvé se však jedná o finále jedné z evropských soutěží.

Mezi kandidátskými zeměmi, které měly zájem toto finále taktéž pořádat, byly Řecko, Severní Irsko, Kypr, Slovensko a Izrael. Česko pak v užším výběru dokázalo porazit Řecko se Severním Irskem.

Šéfa českého fotbalu Petra Fouska pochopitelně tato zpráva o tom, že se dinále nakonec uskuteční v Praze, potěšila: "Už při kandidatuře na předsedu FAČR byla snaha přivést podobnou událost do České republiky součástí mého programu. Dnešní rozhodnutí prokazuje naši pevnou pozici v rámci UEFA, kterou mimo jiné potvrdila i nedávná návštěva předsedy Aleksandra Čeferina v Praze," nechal se slyšet Fousek.

"To, že nám vedení UEFA dalo přednost před ostatními kandidáty, navíc ukázalo, že jsme se měli při kandidatuře o co opřít, že máme co nabídnout," dodal muž číslo 1 českého fotbalu, který je ve své funkci od loňského června.

Snaha o to, aby se Praha stala pořadatelem tohoto finále, začala z české strany loni v říjnu, kdy Fotbalová asociace ČR oficiálně oznámila svůj zájem o tuto akci. Letos v dubnu pak proti této myšlence nebylo ani vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem. "V první řadě chci osobně poděkovat předsedovi UEFA Čeferinovi a výkonnému výboru UEFA, že v nás vložili důvěru. Děkujeme všem, kteří nás podporovali, především vedení hlavního města Prahy a Slavii Praha, která poskytne pro utkání svůj stadion. Akce může směle navázat na úspěšné akce v minulosti. Doufám, že uvidíme v české metropoli špičkové kluby, bude to svátek fotbalu. Poděkování si zaslouží celý tým FAČR v čele s generálním sekretářem Michalem Valtrem a projektovým manažerem Michalem Zajacem, kteří na kandidatuře dlouhodobě pracovali," řekl dále ve vém komentáři Fousek.

Připomeňme, že Evropská konferenční liga je nově vzniklá třetí evropská soutěž po Lize mistrů a Evropské lize. Sezóna 2021/22 byla její první a v té se neztratila ani česká stopa v podobě pražské Slavie, která dokázala dojít až do čtvrtfinále, kde nestačila na pozdějšího finalistu Feyenoord Rotterdam.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 6 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA

Čína posiluje své kapacity ve vesmíru a využívá svůj civilní program k maskování svých vojenských cílů, řekl dnes ředitel amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy